Hlavní obsah

Malé černé jsou nutností i jistotou každé ženy

Právo, Novinky, Jana Tomsová

Autorem myšlenky malých černých šatů není nikdo menší než Gabrielle Chanelová. Vytvořila tak novou kategorii oblečení, díky které lze se ctí zvládnout takové události, které se vymykají všednímu dni, ale na velkou večerní toaletu nejsou ještě zralé.

Článek

V každém dámském šatníku by měly být takzvané malé černé šaty téměř povinně. Pod tímto pojmem dnes ovšem nerozumíme pouze šaty jako takové. Může jít rovněž o komplety, třeba i kalhotové.

Vždy v pohotovosti

Původně měly malé černé šaty nepřestřižený pas, tedy linii princesovou, polopřiléhavou a tudíž velmi praktickou, protože není choulostivá na menší váhové výkyvy a neohrozí ji žádný módní diktát. Pro dámy korpulentnější postavy je to velké plus i dnes. Nikdy se s nimi nestane, že by při nečekaném pozvání na slavnostnější událost nebylo co na sebe. Malé černé jsou vždy připraveny jak do divadla, tak na promoci, křest či cokoli podobného.

Šaty bez rukávů obvykle doplňuje kabátek ze stejného materiálu, může však místo něj posloužit třeba košilová blůza z luxusní tkaniny a celá řada dalších oděvních součástí, v nichž se promítnou aktuální módní trendy. Proto je na místě tady hovořit o nadčasovosti. Sako s ozdobným svislým členěním je nejlepším kandidátem na řešení situací během dne a vpodvečer, kdy si někdy nevíme s oblečením pro určitou událost rady. Dokonce nic nezkazí ani s kvalitními džínami.

Vzhledem k tomu, že základ takového oblečení zůstává léta stejný, vyplatí se nelitovat za něj výdajů. Nejvhodnější je v tomto případě měkká splývavá vlna, například žoržet. Zvolit lze také kvalitní úplety, samet, dobrou viskózu či hedvábí. Vždy by však mělo jít o látky s jakostí viditelnou na první pohled. Rovněž dokonalé zpracování dodá oděvu patřičnou noblesu, jež k jejich tváři a poslání patří.

Dopoledne i večer

Při současném stylu života dochází od rána do večera k hromadění různých úkolů, z nichž některé vyžadují slavnostnější vnější úpravu. A jsou to právě malé černé, které nám v takových situacích vytrhnou trn z paty, neboť mění svou tvář podle zvolených doplňků. Zatímco během dne jejich sportovnější styl oslabí příliš parádní efekt, večer nastoupí více třpytu a svůdnosti.

Nezastupitelnou úlohu v dotváření efektu malých černých šatů mají šperky a bižuterie. Čím pozdější hodina, tím mohou být nápadnější.
Mnoho změn nabízejí zajímavě uvázané krásné šátky a šály.
Efektně vždy působí štoly nejen z pravých, ale také umělých kožešin, za vyzkoušení stojí rovněž péřové boa.
Stále nepřekonané jsou bílé límce a manžety, kombinování materiálů různých struktur, lesku a matu, průhledných částí s neprůhlednými.

Anketa

Kolikery malé černé vlastníte?
žádné, měla bych s tím něco udělat
63,2 %
jedny, ty od tanečních
15 %
několikery, na střídání
17,3 %
ani je nespočítám, neustále kupuji nové
4,5 %
Celkem hlasovalo 2805 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Módním trendům dominují korálky

Korálky, perličky, krystaly, kamínky, mušle, bambulky a další výstřednosti jsou znovu jedním z největších módních hitů. Takzvaný etno nebo gipsy styl přeje...

Výběr článků

Načítám