Hlavní obsah

Bitva s celulitidou je běh na dlouhou trať

Právo, Petr Veselý

Každou chvíli se na trhu objeví nějaký úžasný prostředek na celulitidu. Vedle krémů na vrásky jsou prostředky proti pomerančové kůži kosmetickými hity. Celulitidu však nedokáže odstranit žádný. Protože ta není tak jednouchým problémem, aby ji dokázal vyřešit pouhý krém, pilulky nebo náplasti.

Článek

"Kdyby se objevil nějaký razantně účinný preparát, ubezpečuji vás, že bych se snažila stát v čele té dlouhé fronty zájemkyň o něj, klidně i se spacákem pod paží," říká MUDr. Miroslava Pelechová, primářka Ústavu lékařské kosmetiky v pražských Emauzích.

Jak nachytat krásky

Problém celulitidy, tedy pomerančové kůže, není totiž problémem kosmetickým, ale metabolickým a hormonálním. Vzniká tehdy, když tělo nestíhá vyloučit potřebné množství zplodin látkové výměny. Ty se pak začnou ukládat v tukových buňkách i mezibuněčných prostorech. A celulitida se pomalu klube na svět. Ten problém zná většina žen.

Paparazziové, lovci fotografických senzací, o ní vědí své. Počkají, až si slavná zpěvačka nebo herečka sedne v krátké sukýnce na vyvýšeném místě a přehodí nohu přes nohu.

Když totiž stlačí jedna druhou, objeví se na určitých partiích stehen většiny dospělých žen dolíčky charakteristické pro tuto kosmetickou poruchu. Při focení zespodu se pak dají ulovit skvělé snímky toho, jak dotyčnou celebritu trápí celulitida. Co na tom, že dolíčky zmizí, jakmile se kráska postaví. Důležité je, co mají na fotce.

Pomocí tohoto triku nachytali i takovou krásku, jako je například modelka Naomi Campbell, kterou tímhle způsobem vyfotili na večírku v Monaku.

Foto: Novinky - 1. Lipocure, sérum pro vyhlazení celulitidy od Vichy (cena 799 Kč). 2. Good bye celulitida, vyhlazující gel od Nivei (cena 240 Kč). 3. Cellu Sculpt - vyhlazující gel od Avonu (cena 269 Kč). 4. Celluli - choc -vyhlazující gel od Biothermu (cena 1290 Kč). 5. Toning Cream od Oriflame (cena 199 Kč).

Obrana útokem

Zpěvačka Kylie Minogue podobným senzacím předešla tím, že své potíže s celulitidou veřejně přiznala. Uvedla dokonce, že na některých propagačních snímcích prý fotografové musí trochu retušovat. U hvězdy, která končila na čelných místech anket o nejkrásnější nohy nebo pozadí, to řadu lidí překvapilo. Odborníky však nikoliv. Vědí, že pomerančová kůže trápí v různé míře osmdesát až devadesát procent žen. Nejúčinnější recept?

Zdravá životospráva!

Některé přípravky proti celulitidě obsahují byliny, které povzbuzují činnost lymfatického systému. Jiné se pomocí kofeinu a mořských řas snaží zlepšit prokrvení a metabolismus kůže i podkoží. Další se pokoušejí využít látky obsažené v zeleném čaji atd. Tvrdit, že na kůži i podkoží nemají žádný vliv, by vůči nim nebylo fér. Ale určitě nejde o vliv zásadní. Proto je dobré zvážit, jestli jejich výsledky odpovídají vynaloženým penězům.

Odborníci v každém případě zdůrazňují, že efektivní boj s celulitidou musí být komplexní. Žena by podle nich měla dodržovat zdravou životosprávu.

To znamená:
* vypít dva až tři litry neslazených balených vod denně, v horku a při sportu samozřejmě víc;
* cvičit nebo se věnovat aktivnímu pohybu, dobré je také procvičovat svaly na nohou, které tvoří svalovou pumpu, jež zajišťuje správnou cirkulaci krve a lymfy;
* dostatečně spát a naučit se kompenzovat stresy i negativní emoce;
* racionálně jíst (málo živočišných tuků a cukrů, vynechat uzeniny, bílé pečivo, čipsy nebo majonézu, dopřávat si ovoce, zeleninu, luštěniny, celozrnné výrobky, ryby nebo další kvalitní lehká masa atd.);
* omezit kávu i alkohol, protože zhoršují prokrvení a návrat lymfy, která z organismu odnáší škodlivé látky i bakterie.

Záludné hormony

Komplexní přístup v boji s pomerančovou kůží je nutný proto, že celulitidu neovlivňují jen zděděné dispozice ženy, ale také typ její postavy, sedavý způsob života nebo hormonální změny (užívání hormonální antikoncepce, těhotenství, klimakterium). Například díky ženským hormonům se svaly mohou stát měkčí a ochablejší, což snižuje výkonnost svalové pumpy a tedy i návrat krve a lymfy.

Bitva s celulitidou má navíc tu nevýhodu, že vlastně nikdy nekončí. Jakmile žena přestane cvičit a dodržovat další doporučení, její stav se začne zhoršovat.

Užitečné lymfomasáže

V boji s celulitidou jsou užitečnou pomůckou také lymfatické masáže. Povzbuzují činnost lymfatického systému, jehož hlavní úlohou je odvádět z krve, a tedy i z těla, právě odpadní látky. Ženy, kterým je nepříjemné, když se jich někdo dotýká, si zřejmě zvolí speciální masážní přístroje. Těm, kterým je dotyk naopak příjemný, bude vyhovovat spíš specializovaná masérka. Najít pracoviště, kde tyto masáže dělají dobře, není úplně jednoduché. Poradit mohou v institucích, jako je Ústav lékařské kosmetiky v Praze (www.ulk.cz).

"Komplexní přístup je samozřejmě namáhavější a náročnější než pouhé polykání pilulek," říká primářka Pelechová. "Ale také zisky z něj jsou větší. Pokud ho žena zvládne, nepomůže jí to jen proti celulitidě. Bude štíhlá a v dobré kondici, začne se lépe cítit a bude mít lepší náladu. Nemluvě o tom, že bude snadněji zvládat i složitou roli dnešní ženy."

Reklama

Související témata:

Související články

Krásné tělo bez celulitidy

Existuje spousta "zaručených" receptů a doporučení, která mají naše tělo navždy zbavit ošklivé pomerančové pokožky. Nic ovšem není zadarmo - boj s celulitidou...

Lymfodrenáž pomáhá nejen proti celulitidě

Odstranit celulitidu, ulevit oteklým nohám, zrychlit metabolické procesy v těle, vyplavit toxické látky. To vše dokáže lymfatická masáž. Chcete-li být s vaším...

Výběr článků

Načítám