Hlavní obsah

Odstartovala soutěž o nejhorší výrok diskriminující ženy či muže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sdružení Žába na prameni odstartovalo novou soutěž o nejhorší výrok, jednání nebo film, které diskriminují ženy či muže. Kyselou žábu si mohou za nekorektní přístup k jednomu z pohlaví vysloužit politici a političky, osobnosti kultury, vědy a sportu, televizní pořady, filmy nebo reklamy i novináři a novinářky či běžná situace ze života.

Článek

"Cílem soutěže je upozornit veřejnost na sexistické a stereotypní vyjádření. Doufáme, že tím poukážeme na genderovou nekorektnost v jazyce a komunikaci nejen v médiích, ale i v běžném životě," uvedla Dana Radová. Podle ní pořádající sdružení současně poskytne i návod ke správnému používání jazyka tak, aby nikomu nestranil.

Přesné vymezení šesti kategorií je možné najít na stránkách www.zabanaprameni.cz . Lidé mohou sexistické výroky se jmény kandidátů a kandidátek či názvy pořadů a filmů, které je podle pořadatelek "nadzvedly ze židle", posílat na adresu kyselazaba@zabanaprameni.cz . Návrhy se objeví na internetu. Odborná porota o vítězích rozhodne na konci listopadu. Ceny budou předány koncem roku v divadle Nablízko. Organizátorky věří, že se ocenění neurazí, ale přijmou Kyselou žábu s humorem a nadhledem.

Pořadatelky míní, že stereotypní vyjadřování přisuzuje lidem předem určité role a upírá jim možnost realizovat se jinak. Podle nich může mít i negativní dopad, a to například na trh práce. Stále se například objevují inzeráty, které hledají ředitele a asistentku. Jasně tak podle jazykových odborníků říkají, zda se má o nabízenou pozici ucházet muž či žena.

Organizátorky se již dříve ohradily proti tomu, že by do češtiny chtěly zavádět něco, co v ní zatím nebylo. Ženský rod v poslední době začaly respektovat i další jazyky, mezi nimi například němčina. Ženské obdoby podstatných jmen se prosazují také ve španělštině, kde některé názvy profesí existovaly donedávna jen v mužském tvaru. Podobně je tomu i v arabštině.

Pořadatelky nechtějí udělovat jen žábu kyselou, ale i zlatou. Ocení tak osobnosti či počiny, které přispívají k prosazování rovnosti do českého jazyka.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám