Hlavní obsah

Nakupování v second-handech je stále velmi populární

Podnikatelé, úřednice, úředníci, matky s dětmi i řada celebrit jsou stálými zákazníky second-handů. Vybírají si v nich především modely, které jim zaručí originalitu.

Článek

V second-handech mohou zákazníci najít zboží nejrůznějších druhů i stylů včetně kousků kopírujících poslední módní trendy. "Ty se ale prodávají většinou v luxusních second-handech. V Praze jsou to třeba K-Oukej v ulici Karolíny Světlé nebo Politických vězňů či 5. avenue vedle Karlova mostu na Kampě," prozradil Petr Jachnin manažer sítě second-handů.

Z celebrit nepohrdne návštěvou second-handu herečka Zuzana Norisová, která si z obnošených šatů skládá všelijaké módní kreace. Většinou však neuspěje u módní policie ve společenských a dámských časopisech.

Ani herečky Anna Geislerová a Kristýna Liška-Boková second-handy nevynechávají. "Nejlepší 'sekáče' jsou u babičky v Dobrušce, kde se narodila i moje máma, nebo v jedné zapadlé vesnici, kde není problém najít Gaultiera a další světové značky," připustila Geislerová. Pokud padne nějaký kus šatů do oka Kristýně Lišce-Bokové, nezáleží jí na tom, zda je ze značkového obchodu nebo ze second-handu. "V každém obchodě se mi líbí něco a v 'sekáčích' se dají najít originální věci, které nikdo jiný nemá. Kombinovat je nejlepší," poznamenala.

Zmíněné second-handy nabízejí podle Jachnina především švýcarské zboží. "Jde o prestiž a také etickou úroveň." Znamená to podle něj, že nositelem myšlenky prodeje oblečení v second-handech je ve Švýcarsku tamní Červený kříž, na jehož účet plynou ve finále utržené peníze. Třídění nashromážděného oblečení mají na starosti další servisní organizační týmy, které pak prodávají šaty do celého světa. Lidé dávají zboží k prodeji zadarmo, a podporují tak charitu. "To, že dávají něco ve prospěch charity, musí samo o sobě být pro Švýcary v pořádku, proto je v second-handech zaručena kvalita i originalita. To samé platí i o Angličanech," doplnil.

Happening v podobě módní přehlídky sestavené z oblečení ze second-handů

Petr Jachnin chystá v pátek 22. září ve 14:00 hodin happening v podobě jakési módní přehlídky sestavené z oblečení ze zmíněných obchodů na Hlavním nádraží v Praze. Extravagantní přehlídka na pražském nádraží by měla prolnout celé prostředí nádraží tak, že nebude jasné, kdo je bezdomovec a kdo model. K nápadu ho přiměl happening na Vinohradech, kde byly použité některé kostýmy ze second-handů a umělecký dozor nad ním měla studentka audiovizuálního umění na FAMU Madla Bažantová.

Reklama

Výběr článků

Načítám