Hlavní obsah

Tajemství vlasového vlákna

Novinky, DaS

Pro vlasové odborníky není nic tak fascinujícího, jako růst vlasu a jeho životní cyklus. Vědci se zaměřují zejména na změny způsobené chemickými, fyzikálními či mechanickými vlivy. Výsledky výzkumů pak slouží k vývoji a inovacím vlasové kosmetiky pro zdraví a krásu všech typů vlasů.

Článek

Od kořínků ke konečkům

Vlasové vlákno má dokonalou strukturu, která sama reguluje vlastní růst. Životní cesta každého vlasu začíná hluboko ve spodních vrstvách pokožky. S pomocí speciálního mikroskopu je možné sledovat rostoucí a množící se buňky, které postupně obklopují vlasový kořínek a vytváří základ vlasového vlákna.

Ploché buňky na povrchu vlasu, zvané corneocyty, jsou velmi kompaktní a celistvé. Tato vnější vrstva vlasu obsahuje jen málo vody, obvykle méně než 12 nebo 15% a přesto zůstává velmi pružná. Běžné proteiny se stávají křehkými a lámavými již při obsahu hydratace nižší než 50%.

Vnější ochrannou vrstvu vlasu tvoří čtyři až pět vysoce stlačených vrstev plochých buněk. Ta potom představuje pouhých 10% celkového průměru vlasového vlákna. Chrání vnitřní strukturu vlasu, a díky svému geniálnímu složení z proteinů a lipidů, je mimořádně odolná.

Uvnitř vlasového obalu se skrývá vláknitá vrstva (cortex). Tvoří asi 80 až 90% celkového průměru vlasu a jedná se o nejsilnější ze všech tří vrstev vlasového vlákna.  V závislosti na síle vlasu cortex vytváří několik tisíc vláken, z nichž každé obsahuje 50 až 200 buněk. Součástí každého vlákna jsou i tisíce proteinových a keratinových smyček. Tato miniaturní očka jsou vzájemně provázána do svazků, které vytváří dlouhé řetězce. Takto propojené řetězce propůjčují vlasu jeho neuvěřitelnou pružnost a pevnost v tahu. Každý vlas udrží zhruba 100 g, aniž by se přetrhl. Všechny vlasy na hlavě tak bez problémů utáhnou až 100 kg. 

Mezi svazky vláken v buňkách cortexu se nacházejí pigmentové částečky melaninu, který určuje přirozenou barvu vlasu.

Řasy a vlásky, se kterými se rodíme, mají přirozeně zakulacené konečky. Jakmile však vlasy začneme stříhat, vnitřní struktura vlasu je vystavena v místě střihu negativnímu působení a stává se zranitelnější, zejména pokud používáme tupé nůžky.

Růst a poškození vlasu

Naše vlasy rostou zhruba rychlostí jednoho centimetru za měsíc. 60 měsíců starý vlas by tedy mohl mít délku až 60 cm. Intenzita a frekvence zatěžování vlasů chemickými, fyzikálními či mechanickými vlivy během životního cyklu vlasu však výrazně narušuje jeho vnější ochrannou vrstvu. Konec vlasového vlákna pak bývá podstatně více poškozen, jelikož s délkou a stářím vlasu též ubývá šupinatých ochranných buněk na povrchu a vnitřní struktura vlasu se tak stává více zranitelnou.

Vlasové hodiny sestavené odborníky z Nivei

START - Nový vlas, čerstvě vyrostlý z vlasové pokožky, má velmi hladký povrch, ochranné ploché buňky jsou pevně semknuty - vlasové vlákno je zdravé a nádherně lesklé.

1 - Již po prvním měsíci je možné zaznamenat první poškození na okrajích plochých vrchních buněk - např. vlivem slunečního záření.

2 - Nánosy na povrchu vlasu mohou být způsobeny chemickým či mechanickým opotřebením. 

3 & 4 - Pokračuje poškozování vlasu zejména na okrajích plochých vrchních buněk, ochranná vrstva vlasu je již viditelně narušená. Kartáčování vlasů může tento proces ještě urychlit.

5 - Na povrchu vlasu ulpívají odumřelé či odlomené části ochranných šupinek - jasný signál mechanického narušení.

6 - Ochranné šupinky na povrchu vlasu jsou již vážně poškozené, v místech poškození se odlupují.

7 - Okraje ochranných šupinek se otáčí a znesnadňují rozčesávání, což způsobuje další mechanické poškození.

8 - Na některých místech je ochranná vrstva již natolik narušená, že odhaluje vnitřní strukturu vlasu.

9 - Ochranná vrstva postupně mizí a vlivem exponované vnitřní struktury vlasu je vlasové vlákno rychle oslabováno...

10 & 11- ... poté je vlas bez ochranné vrstvy vystaven všem negativním vnějším vlivům a pomalu se začíná třepit a rozkládat na jednotlivá vlákna.

ZA PĚT MINUT 12 - Jakmile se u vlasů začnou objevovat roztřepené konečky, vnitřní struktura vlasu je nechráněná. Nůžky se zdají být jediným řešením!

MĚJTE NA PAMĚTI:
Nůžky musí být ostré, aby nedocházelo k poškození vlasového vlákna. Tupé žiletky nebo nůžky mohou způsobit další výrazné narušení vlasu vedoucí k novým roztřepeným konečkům.
Kartáčování či příliš hustý hřeben mají na vlasová vlákna stejné negativní vlivy. Mohou snadno narušit ochrannou vnější vrstvu vlasu.
Nešetrným vysoušení ručníkem či častým vysoušením fénem můžeme vlas též poškodit.
Vlasy trpí i při kulmování a žehlení vlasů.
Sluneční záření vlasům též neprospívá - UV paprsky jsou totiž příčinou vzniku ničivých volných radikálů uvnitř vlasu.

Reklama

Související články

Co vlasům prospívá a co jim škodí

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví...

Svěží image změní i pohled na svět

Touha něco na sobě změnit se objevuje poměrně často. Většinou je ale spojena jenom s nějakou menší úlitbou, třeba novými střevíčky nebo přistřiženými vlasy....

Proč mužům vypadávají vlasy?

Klíčovým faktorem při nadměrném odumírání a vypadávání vlasů je přílišné množství dihydrotestosteronu, známého jako DHT, v mužském těle. DHT vzniká přeměnou...

Výběr článků

Načítám