Hlavní obsah

I móda pro baculky může být stylová a chic

Trendově, stylově a chic mohou vypadat nejen vyzáblé modelky. I ženy kyprých tvarů mají všechny předpoklady být přitažlivé a sexy. Většinou prý o tom ovšem nevědí. Český trh s konfekcí jim nabízí převážně nudné, plandavé oblečení. Rafinovaný střih přitom s oblými křivkami dokáže divy.

Článek

"Snažíme se ženu maximálně vytvarovat. Aby nechodila ve volných šatech, které vypadají jako zástěry nebo padáky. Většina korpulentních českých dam však není zvyklá se takto oblékat. Je navíc málo obchodů, které by nabízely vypasované modely pro silnější postavy," říká návrhářka Dana Turečková, jež se na módu pro plnoštíhlé specializuje.

Móda pro baculky nemá žádné vlastní trendy ani styl. "Řídíme se trendy, které jsou pro všechny velikosti. Nemůžeme je však vzít tak, jak jsou a aplikovat je na silnější postavy. Snažíme se z nich vytáhnout prvky, které oblečení pro plnoštíhlé dávají zeštíhlující vzhled," vysvětluje Turečková.

I když sebevědomá dáma si může v jakékoli velikosti dovolit cokoli, tvůrci modelů pro silnější postavy musí brát v potaz spoustu detailů. "U silnějších dam se třeba přihlíží k barvě pleti. Mnohdy ji mají do růžova a pak se musí opatrně zacházet s barvami, jež splývají s tónem kůže. Člověk by totiž mohl vypadat jako koule. Vhodnější jsou třeba studenější tóny než teplé odstíny. Musíme si také všímat toho, aby model markantně nezvětšoval prsa nebo boky," uvedla odbornice.

V českých poměrech se navíc prý musí vycházet z toho, že většina žen není příliš odvážná. "České ženy jsou hodně konzervativní. Nemají sebevědomí. Trendové oblečení se jim líbí, ale bojí se ho. Bojí se také výrazných barev i odvážných střihů. Nanejvýš si dovolí nápadnější tričko nebo doplněk," popisuje návrhářka praktiky českých baculek.

Pro novou kolekci pro plnoštíhlé je příznačné retro

Většina oblečení pro silnější má prý za cíl skrýt oblé tvary. "Ženy jsou mnohdy překvapené, do jakého modelu se vejdou. Najednou zjistí, že mají pas," popisuje Turečková zkušenosti se zákaznicemi. Příliš odvázat se ale tvůrci prý nemohou. "Je třeba volit kompromis, aby oblečení bylo dobře prodejné a zároveň nebylo nudné," říká.

Pro novou kolekci oblečení pro plnoštíhlé je příznačné retro v materiálech i stylu. Jsou v ní tvídové vypasované pláště, společenské šaty z jemně průsvitného materiálu, oblíbené kalhoty se zeštíhlujícím střihovým členěním či pletené topy v široké paletě barev. "Orientujeme se na klasické materiály, které se vracejí z 50. let. Modely jsou laděny spíše do sportovního nebo ležérního stylu, ovšem tak, aby neztratily eleganci," popisuje detaily autorka.

Reklama

Související témata:

Související články

Křečové žíly trápí až 40 % žen

Až 40 procent žen a pětina mužů je postižena křečovými žilami. Léčení si vyžaduje třetina onemocnění. Významnou roli hraje dědičnost, protože křečové žíly...

Výběr článků

Načítám