Hlavní obsah

Ohnivé Flamenco

Novinky, DaS

Tento taneční a hudební styl je nejznámějším projevem jihošpanělské - andaluské lidové kultury. Díky své kráse, náročnosti a umělecké hodnotě si ho oblíbili nejen taneční mistři po celém světě.

Článek

Historie Flamenca sahá na počátek 18. století. Spojením andaluského folklóru s folklórem španělských cikánů vzniklo Flamenco hodně podobné tomu, jak ho známe dnes. Zlatým věkem bylo nazýváno období od poloviny 19. století do počátku 20. století. V tomto čase začaly vznikat tzv. café de cante či café cantates - místa pro komerční produkci Flamenca. V současné době se stává Flamenco opět populárnější než dříve. Jeho dnešní podobu můžeme rozdělit na 3 části:

  • zpěv - cante
  • tanec - baile
  • hra na kytaru - toque

Dále každá z těchto částí může být dělena na:

  • Hluboké  - cante, baile, toque jondo
  • Střední - intermedio
  • Lehké, odlehčené - Chino

Flamenco jondo - nejstarší a nejčistší forma, ze které všechny ostatní vycházejí.

Flamenco Chino - je veselejší, živější, optimističtější, ale jeho přednes je náročnější.

Flamenco intermedio -stojí mezi jondem a chicem.

Tanec Flamenco je především emocionální tanec

Baile flamenco (tanec) se skládá z několika stylů (polos) - pro každý styl jsou charakteristické určité figury a choreografické prvky, které nejlépe vyjadřují pocit tanečníka (bailaor) či tanečnice (bailaora) a korespondují emocím písně.

Pomalejší tance - soleá, seguiriya vyjadřují melancholii, smutek, bolest, utrpení spojené s láskou či smrtí. Hlavní důraz je kladen na hloubku osobního vyjádření - taneční pohyby torza, ramen, paží a rukou jsou napjaté a pomalé, tanec se odehrává převážně na místě s minimem podupů (zapateado).

Veselejší tance jsou dynamičtější s rozsáhlými sekvencemi zapateada, které se často stupňuje a končí nečekaně ostrým zastavením.

Typickým doplňkem regionálních tanců jsou kastaněty (castanuelas) - dřevěné nástroje ve tvaru mušlí. Tleskot, kastaněty, pokřiky a louskání prstů (pitos)  - to vše je patří k Flamencu tanečníkům. Tradiční rozdíl mužského a ženského baile je v použití zapateada: ženský tanec obsahuje tento prvek společně s razantnějšími pohyby paží.

V současné době můžete vyrazit za flamencem nejen do Andaluských "kolébek" tohoto tance, jako je Jerez de la Frontera, Huelva, Granada nebo Sevilla, ale především do Madridu nebo Barcelony, kde působí současné hvězdy a novátoři baile flamenga. Mezi ně patří např. Joaquín  Cortés, Belén Maya, Ferruquito a Tomas de Madrid.

Vše o tomto nádherném  tanci naleznete na http://www.flamencheco.cz/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám