Hlavní obsah

Piercing - ozdoba těla i duše

Novinky, Dana Sokolová

Piercing patří mezi velmi módní záležitost. Mnozí po něm touží především z důvodu odlišení se, chtějí tak vyjádřit své já, aby svět viděl, že jsou jiní něž ostatní. Další skupinou jsou ti, pro nějž je piercing sexy záležitostí - něco co u protějšků vzbuzuje sexuální touhu, vzrušení ... Ať už vás na piercingu láká cokoliv, než se pro něj rozhodnete, je dobré o něm vědět co nejvíce.

Článek

Především je nutné si uvědomit, že je to zásah do organismu a též do vašeho zevnějšku. Proto je nutné si velmi dobře rozmyslet, kde jej chcete mít a vlastně proč. Člověk by měl přemýšlet dopředu, jelikož po vyjmutí ozdoby mohou zůstat na kůži jizvy a další neduhy.

Piercing byste si rozhodně neměli dělat doma sami. Hrozí zde nejen zanícení rány, ale především nepřesné umístění a místo krásného doplňku vašeho vzhledu, si můžete na nějakou dobu zohavit tělo. Přestože to může znít jako agitace a reklama na profesionální studia, pokud chcete mít, co největší jistotu správné aplikace piercingu, měli byste skutečně navštívit profesionály. Raději si připlaťte za kvalitní a zejména sterilní provedení. Zvolíte-li špatné studio či sami sebe, je možné že ušetřené peníze pak vynaložíte na protizánětlivé a další léčebné přípravky. Profesionální studio je i zárukou pro rodiče, že si jejich děcka nenechají udělat něco, s čím by oni sami nesouhlasili. Piercing se v těchto studiích smí dělat všem nad 18. let. Těm co je méně, musí mít souhlas rodiče, a to tak, že rodič se přímo dostaví do studia a prokáže se průkazem.

Přináší piercing nějaká rizika?

Rizika především souvisí s infekcí, která se do čerstvé a nezahojené rány může dostat. Proto je tolik důležitá sterilita všech nástrojů i samotné piercingové ozdoby a následná důkladná hygiena o propíchnutou kůži. Rozhodně byste si do zahojení rány neměli na ozdobu sahat špinavýma rukama.

"Zavedení piercingu do vrcholu uční chrupavky s sebou nese riziko "vypadnutí" části chrupavky, která je všeobecně málo prokrvená a může se tak špatně hojit. K infekci jsou nejvíce náchylné regiony se zvýšenou vlhkostí - nos, a  s rizikem zapářky, pupek a genitálie. Je zde samozřejmě riziko hnisavé infekce či krvácení (zejména na špičce jazyka) v místě zavedení kovové ozdoby. Prakticky stejné je riziko přenosu závažných infekcí, jako jsou infekční žloutenky, HIV infekce, a další. Je možná i alergie na kovový materiál, obzvláště obsahující nikl. Kolem zavedeného materiálu se mohou utvořit hmatné uzlíky, jako reakce těla na cizí materiál, který odmítá přijmout. Nemalým rizikem je zachycení se o kovovou ozdobou během zájmových aktivit. Tím může dojít k násilnému vytržení ozdoby z kůže a vzniku poranění, " říká MUDr. Marie Finsterlová, která se Piercingem zabývá i ve své knize Péče o pleť a vlasy.

Další rizika jsou především u piercingu intimních míst. U propíchávání bradavky u žen hrozí nebezpečí propíchnutí mléčných žláz; u klitorisu může při špatném vpíchnutí dojít k problémům se vzrušivostí; u mužského penisu - pokud prochází piercing vlastním penisem, hrozí nebezpečí zasažení míst, kde jsou topořící tělesa.

Jakým ozdobám dát přednost?

Alespoň na tu dobu, než se dírka pořádně zahojí, je potřeba do ní vložit ozdobu z vhodného materiálu: šperky z nerezové oceli, niobu, titanu, zlata, platiny a plastů. Existují také měkká nylonová vlákna, která lze protáhnout dírkou, aby zůstala zachována přes dobu, kdy v ní nemůžete mít náušnici například během těhotenství. Bezpečnosti těchto materiálů ale odpovídá i jejich cena. S tím počítejte a nesnažte se tento nutný náklad obejít použitím nějakého drátku.

Doba hojení

Po aplikaci piercingu byste neměli 2-6 dní místo vpichu dlouhodobě namáčet a už vůbec chodit na koupaliště, přehrady apod.

Doba hojení závisí na lokalitě. Relativně rychle - do 6-8 týdnů se hojí uši, obočí, rty a špička jazyka. Piersing zavedený v oblasti zevního genitálu, na prsní bradavce či v pupku se hojí déle, 8-38 týdnů.

Je možné piercing odstranit?

Ano, jednoduše se daná ozdoba vytáhne. Místo se zahojí drobnou jizvou. U jedinců se sklonem ke koloidním jizvám, je zvýšené riziko zhojení keloidem vyšší, zvláště na místech jako jsou uši. Rozhodně byste ale neměli vytahovat ozdobu ze zánícené rány. V tomto případě ozdoba slouží i jako drén - tedy kanálek k odtoku hnisu. Rána se s ozdobou snáze zahojí.

Péče o piercing

** pořiďte si antibakteriální mýdlo a přírodní mořskou sůl do koupele

**piercing čistěte třikrát denně (méně časté čištění může způsobit infekci-nadměrné zase kůži v okolí piercingu zbytečně vysuší a podráždí)

**antibakteriální mýdlo používejte ráno a během dne: nejdříve si před jakýmkoliv kontaktem se šperkem důkladně umyjte ruce. Jemně odstraňte, pomocí vlažné vody, všechny nečistoty z okolí piercingu. Pokud tento krok zanedbáte,budete prodlužovat délku hojení a čištění bude více bolestivé (stroupky jsou velmi ostré). Poté vetřete mýdlo do rány,párkrát se šperkem zahýbejte (šperk nevyndávat!). Pak celý piercing vypláchněte čistou vodou. Mýdlo nesmí zůstat v ráně!

**slanou vodu používejte večer: namíchejte si 1lžičku soly do 2 dcl. vlažné vody. Umyjte si ruce,odstraňte nečistoty. Poté piercing důkladně vypláchněte slaným roztokem. Při vyplachování se šperkem hýbejte. Není potřeba vyplachovat čistou vodou.

**jiné způsoby čištění piercingu doporučujeme probrat s Vaším piercerem

Reklama

Související články

Šperky zdobí oči

Plastický chirurg Gerrit Melles z Rotterdamu vyvinul postup, kterým lze implantovat miniaturní šperky přímo do oční sliznice. Nový vynález, který si nechal...

Lenny Kravitz má piercing na penisu

Zpěvák Lenny Kravitz odhalil tajemství, které podle něho vysvětluje, proč sklízí u žen obrovský úspěch. Příslušnice slabšího pohlaví totiž nejvíce přitahuje...

Výběr článků

Načítám