Hlavní obsah

Kamerun bojuje s tradičním "žehlením" dívčích prsou

KAMERUN

V Kamerunu se rozběhla celonárodní kampaň odrazující od rozšířeného zvyku "žehlení" prsou dospívajících dívek. V této středoafrické zemi je to tradiční způsob prevence proti brzkému pohlavnímu životu mladých dívek.

Článek

Podle statistik podstupuje tento velmi bolestivý zákrok 26 procent kamerunských dívek. Jejich matky věří, že pokud zabrání růstu dívčích vnad u svých dcer, ty se nestanou objektem sexuálního zájmu starších chlapců a mužů a oddálí se tak u nich ztráta panenství.

Obvykle se ke zploštění prsou používá dřevěný tlouk, kterým se v kuchyni drtí brambory v hmoždíři. Výjimkou nejsou ani ohřáté banány nebo skořápky kokosových ořechů.

"Má matka vzala tlouk, pořádně ho nahřála nad ohněm a pak jím tlačila na má prsa, zatímco já ležela na zemi," vzpomíná na nepříjemnou zkušenost studentka Geraldin Sirriová. "Poté vzala spodní část skořápky od kokosu, nahřála ji v ohni a třela ji o má prsa. Plakala jsem a chtěla utéct, ale nebylo kam."

Některé dívky podstupují "žehlení" dobrovolně

Emília z vesnice Mamfe, ležící na jihozápadě Kamerunu, podstoupila "žehlení" dobrovolně. Provedla si je sama, aby nebyla nucena k brzkému sňatku, jak je v její vesnici zvykem. "Chtěla jsem jít do školy jako ostatní děvčata, která nemají prsa," vysvětluje své důvody Emília.

Matky nemají se svými dcerami slitování. "Zplošťování prsou není žádná novinka", říká jedna žena. "Jsem šťastná, že mohu ochránit svou dceru. Neunesla bych pomyšlení, že ji chlapci zkazí sexem před dokončením školy. Bohužel televize podporuje všechny druhy sexuálních nemorálností u našich dětí," dodává.

Doktor Flavien Ndonko je přesvědčen, že "žehlení" prsou není efektivní metoda, jak zabránit předčasnému sexuálnímu životu a otěhotnění. Mnoho dívek, které ho podstoupilo, stejně přišlo do jiného stavu. Doporučuje proto, aby si rodiče s dcerami promluvili. "Jedině tak si uvědomí, co to znamená dospívat, mít prsa a periodu," vysvětluje.

V boji proti "žehlení" má pomoci televizní kampaň

S pomocí sponzorů zahájila skupina dospívajících dívek, která si říká Svaz tetiček, televizní kampaň, jež má upozornit na tento problém. "Velký tlak na prsa mladé dívky je velmi nebezpečný. Může poškodit její zdraví. Nesnažte se, aby zmizela - nechte je růst přirozeně," hlásá jeden ze spotů.

Dosud nebyl proveden žádný lékařský výzkum, který by posoudil zdravotní důsledky "žehlení" prsou. Profesor Anderson Doh, ředitel gynekologické nemocnice v kamerunské metropoli Yaoundé, se domnívá, že tato praxe je nebezpečná. "V prsu se nacházejí struktury tvořené pojivovou tkání. Pokud na ně tlačíte horkým předmětem v tomto citlivém období, kdy se vyvíjejí, můžete je poškodit."

Oběti jsou chráněny zákonem. Pokud lékař konstatuje, že zákrok způsobil poškození prsu, může osoba, která jej provedla, jít do vězení až na tři roky. To však "starostlivé" matky neodrazuje. Svaz tetiček přesto doufá, že jeho kampaň pomůže změnit přístup k tomuto problému a uchrání další dívky před fyzickou i duševní bolestí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám