Hlavní obsah

Drsné diety ničí vlasy

Právo, Petr Veselý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Většina žen, kterým začnou řídnout nebo příliš vypadávat vlasy, je ochotná si na hlavu namazat kdeco. I úplné nesmysly. Je bohužel málo těch, které potíže s vlasy řeší včas a racionálně. Tedy tak, že zajdou k dermatologovi nebo na specializovanou kliniku.

Článek

"Čím dřív přijdou, tím menší bývají následky a lepší šance na dobrý výsledek léčby," říká MUDr. Monika Arenbergerová, PhD., z Centra zdravých vlasů v pražské Fakultní nemocnici Královské Vinohrady.

Spočítejte si vlasy

Jak žena vůbec včas pozná, že začíná mít potíže? Když jí denně vypadne víc než sto vlasů. Zjistí to tak, že je musí během jednoho dne posbírat (z polštáře, svetru, hřebenu) a spočítat. Mnohem objektivnější je vyšetření na digitálním fototrichogramu.

To je vlastně mikrokamera s počítačem. Ten vyhodnotí obraz malé vyholené plošky ve vlasech ze dvou různých dnů. Určí, kolik vlasů je ve fázi růstu a kolik jich není aktivních. Cena za vyšetření se obvykle pohybuje od 100 do 300 Kč.

Digitální fototrichogram mají v pěti dalších kožních ordinacích nebo klinikách. V Praze (telefon 224 942 757), Pardubicích (tel. 466 303 560), Ostravě (telefon 596 124 030) a v Ústí nad Labem (tel. 475 209 228 v pondělí odpol.).

Rizikové hubnutí

Letuška byla zaskočená. Dermatoložka jí právě vysvětlila, že nadměrné vypadávání vlasů jí způsobila drastická dieta, během které shodila 16 kil.

Vyvolala u ní nedostatek:

  • bílkovin a železa;
  • živočišných tuků (nasycených a nenasycených mastných kyselin); 
  • některých minerálů a vitamínů.

Ukázala to vyšetření, která podstoupila.

Lékařka jí předepsala speciální tablety s vitamíny a dalšími látkami. A také jí poradila, jak změnit jídelníček. Ten musí být pestřejší. Aby jídlo nemělo spolu s menším množstvím kalorií také méně potřebných látek.

"S řídnutím a přílišným vypadáváním vlasů kvůli dietám, vegetariánství nebo nevyváženému jídelníčku se v centru setkáváme stále častěji," říká doktorka Arenbergerová.

Sešup po porodu

Nejčastěji však problémy s řídnutím nebo nadměrným vypadáváním vlasů trápí ženy po porodu a pak v přechodu. Příčinou jsou změny hladin pohlavních hormonů.

U spousty žen po porodu se potíže projeví obvykle do tří měsíců. Zlepšují se pak několik měsíců a do normálu se vrátí nejpozději do roka. Léčba na dermatologii nebo na klinikách může tento návrat významně zkrátit. Složitější to bývá u žen, které kojí, protože u nich není možné použít některé léky a prostředky. Lékaři se u nich obvykle snaží doplnit chybějící látky, což bývá, vedle výkyvu hormonů, hlavní příčinou jejich potíží.

Když nesmějí hormony

V přechodu je nejúčinnější léčbou speciální hormonální substituce. Ta má pro ženu v klimakteriu spoustu dalších pozitivních účinků. Jsou ale ženy, které ji brát nechtějí nebo nemohou (kuřačky, pacientky s křečovými žilami anebo velkým sklonem k tvorbě krevních sraženin, pacientky po rakovině prsu atd.).

Těm pomáhají přípravky zlepšující výživu vlasů. Ale také aminokyselina methionin a minerál zinek, které zvyšují jejich kvalitu. Podobně jako koktejly vitamínů a dalších látek podporujících jejich růst. Nebo i kosmetické přípravky, které dokážou trochu zvětšit objem vlasů atd. Užívání všech prostředků je ale nutné konzultovat s lékařem.

Značný vliv psychiky

"Většina žen v přechodu se musí naučit se svým problémem žít a zmenšit ho tak, jak je to jen možné," říká doktorka Arenbergerová. "Lékař jim to musí citlivě vysvětlit. Je však něco jiného, když to dělá člověk, který jim pomohl, jak jen to šlo. A když to dělá člověk, který jim nepomohl vůbec. Psychika hraje u potíží s vlasy, podobně jako u kožních chorob, velkou roli."

POZOR NA LÉKY

Řídnutí a přílišné vypadávání vlasů často vyvolávají antidepresiva a další psychofarmaka. Také některé léky na vysoký tlak a určité léky na tlumení bolesti. Pokud se o nemoci i její léčbě chcete dozvědět víc, klikněte na internetovou adresu www.doktorvlas.cz .

CO POTÍŽE ODSTARTUJE

Kromě stravy, porodu a přechodu mohou řídnutí a přílišné vypadávání vlasů, případně tvorbu malých lysin nebo další potíže vyvolat:

* choroby štítné žlázy a chudokrevnost;

* špatně zpracovaný stres;

* infekce a také vysoké horečky;

* úrazy i jizvy ve vlasech;

* ozařování a chemoterapie.

Nejrozumnější bývá, když s těmito potížemi zajdete do specializovaných center, jako je Centrum zdravých vlasů, nebo na dermatologické kliniky, nejlépe ve fakultních nemocnicích. Také můžete navštívit některou z vlasových klinik. Najdete je přes internetové vyhledavače.

Reklama

Související témata:

Související články

Vlasy z Asie zaplavují Evropu

Čechům a vůbec Evropanům vlasy nerostou tak jako Asiatům. Lidé proto nosí paruky z orientálních vlasů. "U nás neseženete lidi s 50 nebo 60centimetrovými vlasy,...

Trendy v účesech jaro/léto 2006

Unikátní kolekci trendových účesů představila společnost Wella - Trend Visions 2006. Tato kolekce je jedinečná v tom, že nevznikala pouze podle fantazie...

Co vlasům prospívá a co jim škodí

Účes by měl být vizitkou každé ženy. Proto je třeba vlasům věnovat nemalou péči. Ale ani to někdy nestačí. Na jejich vzhledu a kvalitě se totiž projeví...

Výběr článků

Načítám