Hlavní obsah

Letní květina pro všechny romantiky

Novinky, DaS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svěží nádech romantického léta si můžeme dopřát, pokud si pořídíme v Čechách dosud poměrně neobvyklou, avšak čím dál oblíbenější květinu - eustomu.

Článek

Eustoma russellianum, jak se odborně nazývá, pochází původem z Ameriky a může mít jednoduché i plné květy zvonkovitého tvaru, jež jsou posazeny na delších vzpřímených stopkách. Původní purpurová až modrofialová barva květů se od konce 80. let 20. století šlechtěním rozšířila o celou řadu dalších odstínů. Většina odrůd je k dostání od konce března do konce září, což ji dělá ideální letní květinou.

Něžný vzhled jemných kvítků eustomy si jistě získá každou romantickou duši. Nesmírným plusem je její univerzálnost - je totiž ideální pro tvorbu jednodruhových vazeb i smíšených aranžmá. Při jejím aranžování můžeme plně popustit uzdu své fantazii a experimentovat s kombinováním jednotlivých barevných odstínů.

Svěží letní atmosféru dodá interiéru vašeho domova kytice bílých či smetanových eustom doplněných několika úzkými zelenými listy v jednoduché široké váze.

K slavnostnějším účelům patří kulatá vazba

K slavnostnějším účelům lze vytvořit působivou kulatou vazbu, tzv. biedermeier, pro kterou jsou vhodné plné květy zástupců sérií Echo či Mariachi. Romantický dojem takové kytice ještě umocní aranžmá tón v tónu, přičemž pro doplnění a ozvláštnění můžeme použít některou z dvoubarevných odrůd. Vhodná je například bílo-fialová ‘Charm Picotee Blauw‘ či ‘Charm Picotee Rose‘ s růžovými okraji. Stejně tak ale můžeme využít i kombinace kontrastních barev - od jemné bílé ‘Echo Pure White', přes narůžovělou ‘Echo Champagne‘ po tmavě modrou 'Mariachi Blue' a fialovou, například 'Kyoto Purple'.

Netradiční aranžmá

Eustomy však lze aranžovat i méně tradičně. Velmi hezky budou například působit aranžmá z jednotlivých květů, které lze umístit po jednom i více kusech do malých mističek s vodou. Můžeme jimi ozvláštnit a osvěžit třeba jídelní stůl. Stejně tak se budou vyjímat i jednotlivé eustomy v malých vázičkách a působit dojmem právě natrhaného lučního kvítí. Propůjčí bytu bezstarostnou letní atmosféru.

Eustoma jako prostředek k vyznání lásky

Jelikož v létě nekvetou pouze květiny, ale i láska, dá se eustoma použít i k originálnímu vyznání. Žádná žena jistě neodolá, dostane-li prstýnek navlečený na stonku drobné květiny. V takovém případě můžeme něžnou eustomu posléze využít i jako dekoraci svatebních šatů či pro tvorbu svatební kytice; například nazelenalá odrůda 'Mariachi Green' se dá výborně zkombinovat s bílými růžemi.

Eustoma vhodná i do květináče

Ačkoli hlavní význam má eustoma jako řezaná květina, byly šlechtěním získány i odrůdy s nízkým vzrůstem, vhodné pro pěstování v květináčích. Pokud si pořídíme řezanou eustomu, vydrží ve váze 10-14 dní. Před vložením do vody je ale potřeba odstranit spodní listy, které by ve vodě mohly zahnívat. Kytici není vhodné stavět na přímé slunce a doporučuje se pravidelně vyměňovat vodu a přidávat výživu pro řezané květiny.

Reklama

Související témata:

Související články

Letní květinová inspirace

Blízkost přírody nás vždy uklidňuje a uvolňuje, a to nejen díky zelené barvě, která má schopnost odstraňovat stres. Trendy letošního léta proto vychází...

Výběr článků

Načítám