Hlavní obsah

Móda intimního oholení

Právo, Radim Uzel

Byl to svérázný výzkum. Udělaly ho čtyři dívky. Oslovily stovku mužů, kteří vyplnili dotazník. Ptaly se jich na jejich vztah k holení různých partií těla. Chtěly vědět, co si myslí o odstraňování chloupků z různých částí těla.

Článek

Je pravda, že člověku se někdy říká nahá opice. Přesto určité oblasti našeho těla oplývají docela slušným vlasovým porostem. Někteří lidé si občas stěžují na to, že těch chlupů je více než dost. Někdy jim vadí. Některým se nelíbí hlavně z estetického hlediska.

Čekárny endokrinologů a kosmetických salonů však plní hlavně ženy. Chtějí, aby jim odborníci odstranili nadbytečné ochlupení. Výrobci všelijakých depilačních prostředků a holících instrumentů zažívají díky tomu nebývalý ekonomický rozmach.

Ženy, které vyhlásily válku chlupům jako první, už dnes nejsou samy. Většina diváků sleduje například s určitými rozpaky scény z filmů první republiky, ve kterých i těm nejvýznamnějším ženským hvězdám čouhá z podpažních jamek tmavé ochlupení. To by si už dnes nedovolila žádná žena, která aspoň trochu dbá o svůj zevnějšek.

Móda oholeného těla přišla ze západních zemí

Když jsem se byl před dvanácti lety podívat na ženské klinice v Baltimore, překvapilo mne, že dámy, které usedaly na gynekologický vyšetřovací stůl, neměly na intimních místech ani chlup. Některé vypadaly dokonce tak, jakoby se ráno před návštěvou doktora v příslušných partiích pečlivě oholily.

Popravdě řečeno, vypadaly pak jako nezletilé dívky. A to už vůbec nemluvím o jejich hladkých lýtkách. Některé pečlivé krasavice si oholily dokonce i obočí. A místo něj si namalovaly úzké linky

Z USA se ta móda rozšířila i do našich luhů a hájů. Pravda, některá děvčata si jako atavismus ponechávají dva úzké proužky ochlupení kolem stydké rýhy. Působí to poněkud komicky. Trochu jako švihácký tenoučký knírek.

Češi mají rádi své partnerky vyholené

Ale vraťme se k průzkumu čtyř dívek. Neptaly se mužů jen na to, co všechno si holí. Ptaly se jich také na jejich vztah k tomu, že si ženy odstraňují chlupy z různých koutů svého těla. Většina z dotázaných tomu depilačnímu úsilí nepokrytě přitakala. Čeští mužové prý mají rádi své partnerky vyholené.

Pokud celý výzkum nesponzorovaly kosmetické firmy, můžeme říci, že se móda trochu mění. Ještě před několika lety jsem byl svědkem debaty zkušených porotců na striptýzové soutěži. Většina z nich fandila zarostlému dámskému klínu. Zálibu v hladkém přirození přisuzovali spíše pedofilně orientovaným jedincům. Za husté ochlupení připisovali kladné body. Bohužel, už tenkrát ho nebylo mnoho.

Módní oholení těla muže

Ale to není všechno. Zdá se, že se muži začínají po svých ženských polovičkách opičit. A to nejen pokud jde o piercing, náušnice a trvalou ondulaci. Výzkum ukázal, že si někteří vyholují dokonce i genitální ochlupení. Dělají to prý z důvodů hygienických a preventivních. Zlé jazyky tvrdí, že oholený genitál dá lépe vyniknout mužské chloubě: penisu. Ten pak může vypadat poněkud větší. Někteří pánové si prý dokonce vyholují i prsa.  

Chudák Ernest Hemingway, ten se musí obracet v hrobě. Traduje se o něm totiž, že si lepil na prsa jakýsi příčesek, aby vypadal mužněji. Nebyl sám, kdo považoval ochlupení za důkaz mužnosti.

Anketa

Myslíte si, že by se měli na intimních místech holit i muži?
Ano, je to sexy.
49,1 %
Ano, ale spíš z hygienických důvodů.
9,7 %
Nevím, je to každého věc.
11,8 %
Ne, je to úchylné.
4,1 %
Ne, líbí se mi přirozenost.
25,3 %
Celkem hlasovalo 13309 čtenářů.

Reklama

Související články

Holení intimních míst

V současné době považujeme holení podpaží a nohou u většiny žen za samozřejmost, přičemž mnoho žen pravidelně upravuje také ochlupení svého pohlaví,...

Výběr článků

Načítám