Hlavní obsah

Rekreační pohyb chce vhodné oblečení

Právo, Jana Tomsová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sportu přišlo na chuť mnoho Čechů. Cyklistické stezky se plní, na turistických cestách je živo a posilovny nezejí prázdnotou. Intenzívní tělesná námaha ale bude příjemná jen tehdy, když se i k rekreačnímu sportování zvolí správné oblečení.

Článek

Aktivní sportovci dobře vědí, jak dobře umí posloužit letní funkční prádlo. Více než laici si totiž hlídají své zdraví a neriskují, že by je mohlo zradit. Právě proto používají i při sportu v teplém počasí pod sportovním dresem ještě tzv. funkční prádlo z materiálů zajišťujících intenzívní odvod potu.

"I v horkém počasí prospěje práci svalů při sportu používání vhodného funkčního prádla. Například při jízdě do kopce pracuje cyklista na plný výkon, při kterém se jeho tělo pořádně zapotí. Následuje dlouhý sjezd a propocený dres na zádech studí. Není se co divit, že potom nezřídka začnou zlobit záda. A to už nemluvím o pocitech. Správně vybrané funkční prádlo však může tyto nepříjemnosti minimalizovat," říká Kamil Arnošt z firmy Vavrys CZ, která u nás zastupuje tradičního výrobce sportovního prádla a oblečení firmy Craft.

"Víkendoví cyklisté používají při jízdě na kole obvykle jenom dres, vhodnější je ale kombinovat ho s letním funkčním prádlem, podobně jako to dělají závodníci. A zrovna tak příznivci horské turistiky. Nejčastěji používaná bavlněná trička nasáknou potem a je zle. Investice do moderních výrobků určených na léto se vyplatí i v zimě, kdy se lidé přesouvají do posiloven," doporučuje odborník.

Prádlo jako ventilátor

Letní verze funkčního prádla vyrobeného z coolmaxu (například materiál Pro Cool) zajišťuje zvýšenou ventilaci vzduchu a odvod potu, čímž pomáhá udržovat optimální termoregulaci organismu. Materiál Pro Cool má vysoký ochlazovací efekt, kteří mnozí uvítají i při běžném denním nošení.

Zejména trička jsou natolik atraktivní, že se klidně dají použít místo obvyklých bavlněných. V barevné paletě letošní kolekce je zastoupena červená, modrozelená, jasně modrá a standardní, vždy módní bílá s černou.

Ceny se pohybují od 560 do 690 Kč za scampolo či triko s krátkým rukávem.

Lidem, kterým nevyhovují obepnuté střihy sportovního prádla, podobně poslouží i lehká trička z polyesteru, která se vyrábějí také ve větších velikostech a volnějším střihu, tolik nezdůrazňujícím nežádoucí obliny postavy.

Pamatováno je rovněž na děti, které se sice potí méně, ale mají stejnou potřebu tepelné pohody.

Úkol vnější slupky

Svrchní sportovní oblečení pro jaro a léto se dělí na dvě základní skupiny.

První je určena pro ty, kteří se pohybují opravdu intenzívně, a proto je u ní kladen hlavní důraz na prodyšnost. Patří sem bundy, odvětrané v místech s nejvyšší potivostí, například v podpaží, ale i jinde. Je ovšem nutné počítat se slabší odolností proti dešti. Některé modely jsou tak lehké, že na nich bývá nejtěžší límec kolem krku. Oblíbené jsou modely s odepínacími rukávy, ze kterých snadno vznikne i slušivá sportovní vesta. Pořizovací cena se pohybuje od 1450 Kč výše.

Turistice a výletům do přírody lépe vyhovuje oblečení vyrobené z materiálů odolných proti každému počasí - jak proti větru, tak dešti. Daní za tuto odolnost je o něco nižší prodyšnost oblečení, která ale pro nepříliš intenzívní pohyb (jako třeba turistika) úplně postačuje. Mezi důležité doplňky bund patří kapuce s kšiltem a možností tvarování, stahování na spodní straně a četné kapsy. Při nákupu takové bundy je tady třeba počítat zhruba s 2000 až 3500 Kč, dražší bundy jsou potřebné pro himálajské expedice, ale na výlety po Šumavě jejich funkční parametry nedojdou docenění.

Široké použití pro "hobíky", jak říkají odborníci víkendovým sportovcům, mají prodyšné dlouhé kalhoty (1250 Kč). Užijí je ti, kteří si rádi zaběhají, zařádí s míčem a i jinak holdují pohybu.

Cyklisté se však rozhodně neobejdou bez cyklokalhot v různých délkách, vždy však s kvalitní elastickou vložkou (ceny se liší právě kvalitou vložky, průměrně se pohybují kolem 1000 Kč). "Sám jezdím aktivně na kole, a tak dobře vím, jaký je rozdíl právě mezi různými vložkami, chránícími sedací část těla. Když jednou okusíte lepší, už se k horší nevrátíte," doporučuje kolařům Kamil Arnošt.

Foto: www.craft.cz  - Craft Lightning Jersey - dámský cyklodres.

Nohy také chtějí své

Každý ze zkušeností ví, že když není dobře nohám, je špatný celý člověk. A při sportu to platí dvojnásob. Mnoha nepříjemnostem lze zabránit nošením funkčních ponožek, které zajišťují odvod potu od chodidla, takže se nohy cítí lépe i po dlouhé túře. Moderní ponožky jsou na prstech i na patě zpevněny a zvýšeny, neškrtí a neshrnují se. Protože je vlhkost z nohou okamžitě odváděna pryč speciálními mikrokanálky z coolmaxu, minimalizuje se riziko plísní i alergických reakcí.

Některé ponožky je možné koupit ve zvýhodněném balení, sada tří párů lehkých trekových ponožek stojí kolem 390 Kč. Vyšší cena takových ponožek v porovnání s bavlněnými se ovšem vrací v mnohem delší životnosti a příjemnějším pocitu při chození.

Pro letní období jsou nyní velmi oblíbené nízké ponožky pod kotníky s pevně obepnutou patou. Jde o módní záležitost do sandálů a botasek. Jejich smysl tkví především v tom, že tolik nebrání opálení nohou jako ponožky běžné výše, a také zamezují pocení chodidel v letních sandálech. Některé jsou navíc vyrobeny z vlákna, na které se nelepí špína, takže i praní je snadnější.

Maximální komfort poskytují dvouvrstvé ponožky, chránící nohy před otlaky. Vnitřní vrstva je hladká, horní silnější. Obě po sobě kloužou, nedochází v nich ke tření a neshrnují se ani za vlhka.

JAK DOBŘE NAKOUPIT

* Nejmodernější materiály se sice snaží být také co nejuniverzálnější, přesto je však nutné volit podle toho, jaká zátěž bude na oblečení kladena.

*Výhody internetového nákupu vtomto případě neplatí. Je třeba zajít do klasické prodejny, zboží si osahat a vyzkoušet na vlastním těle.

*Jednotlivé součásti v různých řadách jsou kombinovatelné a této přednosti se vyplácí držet. Kdo si dá předsevzetí, že konečně bude sportovat, může začít s pořizováním výbavy od topu a postupně ji rozšiřovat ve stejném duchu přes kalhoty, trika až po bundu.

* Začátečník by se měl nechat důkladně poučit o významu všech detailů a nehledět pouze na efekt. I při sváteční cyklistice ocení delší zadní díl bundy, správnou délku rukávů, kapsy na zádech či hrubý zip, který lze otevírat jednou rukou i za jízdy na kole.

* Některé firmy mají kvalitní oblečení na kolo i pro jiné sporty v civilním designu, tedy méně nápadném a umožňujícím využití i v jiných situacích.

Speciální cyklistické ponožky se často vyznačují pestrým designem. Jejich svítivé barvy nejenže atraktivně doplňují dresy, ale plní i jakýsi signalizační úkol.

Reklama

Výběr článků

Načítám