Hlavní obsah

Přední české návrhářky zahájily festival Prague Fashion Week

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Líbivý svátek módy připravilo ctitelům své tvorby devět předních českých návrhářek. Ukázkou z nových kolekcí nadchly obecenstvo v zaplněném sále rezidence pražského primátora. Módní přehlídka odstartovala 8. ročník mezinárodního festival módy Prague Fashion Week, který potrvá do 2. dubna.

Článek

Nové modely na letošní sezónu předvedly designérky Michaela Bakotová, Monika Drápalová, Iška Fišárková, Ivana Follová, Hana Havelková, Taťána Kovaříková, Radka Kubková, Martina Nevařilová a Jaroslava Procházková. Dámské i pánské modely se nesly ve znamení smyslné extravagance i romantiky. Z barev preferovaly módní černou a bílou, jež budou dominovat následující sezóně.

"Fashion week je spousta krásných mužů a žen. Je o eleganci a extravaganci," řekla v úvodu přehlídky prezidentka festivalu Eva Valová. Odborníci na módu budou mít celý týden příležitost sledovat ukázku nejnovějších směrů českých i zahraničních tvůrců. Mimo módních přehlídek se letos na festivalu představí také módní fotografie.

Téměř každý model z dnešní přehlídky si vysloužil potlesk obecenstva. Letos poprvé posloužila jako improvizované molo dlouhá úzká chodba v rezidenci postavené ve stylu art deco, nikoli velký reprezentační sál. Vešly se tam na dvě stovky pozvaných hostů.

Kolekci předvedly populární české modelky i čerstvé nositelky korunek krásy ze soutěže Česká Miss 2006. Její letošní vítězka Renata Lagmannová si vysloužila potlesk za působivý černý krajkový model. "Jsem ráda, že mohu účinkovat na tak uznávaném festivalu a také se seznámit s tím nejnovějším, co přináší módní scéna. Určitě je tady hodně inspirace," řekla Langmannová.

Slavnostního zahájení Prague Fashion Week se zúčastnil primátor Pavel Bém, pod jehož záštitou se festival již tradičně koná. Ocenil, že festival neukazuje módu jen jako zbytečný luxus, ale jako přirozenou součást kvalitního životního stylu.

Pro české návrhářky je prý účast na festivalu zajímavou příležitostí pro prezentaci jejich tvorby. "Pracuji v zahraničí, ale českou módní scénu nechci opustit," řekla Monika Drápalová, která již několik let působí v Paříži. Sdělila, že černobílou kolekci, kterou předvedla, tvořila "hlavně pro sebe". "Pracuji pro hodně firem a už dlouho jsem neudělala vlastní kolekcí," uvedla. Podle ní je Praha stále zajímavější také pro zahraniční módní tvůrce.

Prague Fashion Week se v hlavním městě koná dvakrát ročně. Je přístupný odborníkům i široké veřejnosti. Modely z přehlídek se budou po ukončení akce prodávat v buticích návrhářek, které se festivalu zúčastní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám