Hlavní obsah

Jak přežít tropy v kanceláři a dodržet dress code

Novinky, Linda Humlová

Slunce už je v plné síle a nás opět čekají tropické teploty. To je sice dobrá zpráva pro všechny děti, které čekají brzy prázdniny, ale zdaleka ne pro jejich rodiče. Obzvláště, pokud je svazují přísná pravidla oblékání. Jak se obléknout do kanceláře, když vás svazuje přísný dress code?

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Orsay

Článek

Vsaďte na přírodní materiály

Pokud vás v práci svazuje přísný dress code a ani v těch největších vedrech se kostýmu nevyhnete, pak je nejdůležitější zvolit takový, který bude z přírodního materiálu.

„Vždy je lepší vybírat model s velkým podílem přírodních materiálů. Kromě vlny to může být bavlna nebo len, který je na léto ideální. U lnu je nevýhodou mačkavost, na kterou jsou citliví čeští muži. Dá se však nosit s nenuceností a vypadá stylově,“ upozorňuje Petra Koutná z prostějovské oděvní firmy Koutný.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Blažek.

Kvalitní bavlna je nutností zejména pro košile. Vyplatí se do ní tedy investovat. Navíc se správnou péčí vám vydrží roky. Pánové by na letní měsíce měli volit spíše měkké, a ne příliš vysoké límečky. Nutností je pak každodenní výměna košile za čistou.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Marks&Spencer.

V případě, že ve firmě či v jiné práci panuje alespoň o trochu volnější atmosféra, zvolte halenku v kombinaci s volně střiženými kalhotami či sukní. „U šatů i sukní ale dodržujte délku lehce nad kolena,“ doporučuje stylistka Martina Gvizdová.

Halenku vybírejte vzdušnou, opět nejlépe v přírodním materiálu. Vyplatí se i investice do přírodního hedvábí, které báječně ochlazuje.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Marks&Spencer.

Ještě uvolněnější variantou pak může být také módní overal. Pokud zvolíte volnější střih nohavic i vršku s páskem umístěným v pase a k tomu vhodné doplňky, neměla byste se cítit nemístně.

Volné overaly navíc sluší téměř všem ženám. Skvěle vyniknou na štíhlých slečnách, silnějším postavám zase uberou kila.

Doplňky volte kožené

Pro ženy i muže platí, že nejlepší boty, na které v letní sezoně mohou vsadit, jsou ty kožené. Kromě toho, že se hezky přizpůsobí noze, se vyhnou nepříjemným otlakům a puchýřům.

Ženy mohou vsadit na modely s otevřenou špičkou, které nohu nechají alespoň částečně dýchat. Placaté sandálky a žabky jsou naopak přísně zapovězené.

U mužů je to jednoduché. K obleku nepřipadá v úvahu jiná bota než uzavřená. „Na chodidlech se nachází velké množství potních žláz a kožená bota s vhodnými ponožkami a pravidelnou péčí o chodidla minimalizuje nežádoucí zápach. Ponožky můžete vyzkoušet z bavlny nebo se speciální antibakteriální úpravou, jako jsou ionty stříbra,“ radí Petra Koutná.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, Blažek.

Rozhodně se vyplatí mít více párů bot, které střídejte a po vyzutí do nich umístěte na 24 hodin dřevěné napínáky, ideálně cedrové. Dřevo pohltí vlhkost, cedr obuv provoní a bota si zanechá svůj tvar a tím se prodlouží její životnost.

Pokud to prostředí a zvolený outfit dovolují, velice trendy je i model doplněný bílými teniskami s nízkými ponožkami. Tento oděv je vhodný pro méně formální příležitost.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související články

Letní boty do města i na dovolenou

Léto už o sobě dává vědět v plné síle, a proto je nejvyšší čas uklidit všechny uzavřené a neprodyšné boty a nahradit je modely, ve kterých budou vaše nohy...

Rozluštěte rébus jménem semi-formal

Chystáte se na zahradní slavnost, večírek nebo třeba svatbu? Pak by vám pojem semi-formal neměl být cizí. Jde totiž o dress code, který se pohybuje někde mezi...

Výběr článků

Načítám