Hlavní obsah

Tři módní akce, které stojí za návštěvu

Nevíte, co s volným víkendem, nebo si jen chcete rozšířit obzory v módním světě? Pak pro vás máme tipy na tři pražské módní akce, které nesmí uniknout vaší pozornosti. Nahlédněte do tvorby ikonického návrháře Alexandra McQueena, zpestřete si den přehlídkou ruského návrháře Salvy Zajceva nebo vyrazte na unikátní výstavu fotografií Helmuta Newtona.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Výstava fotografií Helmuta Newtona 

Zajímáte se o fotografii, nebo se jen rádi kocháte snímky s krásnými ženami? Pak vyrazte na retrospektivní výstavu Helmut Newton in Dialogue: Fashion and Fictions slavného německo-australského fotografa Helmuta Newtona.

Pražská expozice navazuje na předešlé úspěšné výstavy Cecil Beaton: fotograf královen a Manolo Blahnik: The Art of Shoes.

Během své téměř šedesátileté profesionální kariéry Helmut Newton bravurně ovládl estetiku studiové fotografie, která se vyznačuje pečlivou pozorností k atmosféře, kompozici, jemnosti a detailu.

Foto: archiv Musea Kampa

Fotografie od Helmuta Newtona

Proslavil se především svými fotografiemi pro časopis Vogue, pro jehož australskou, londýnskou a pařížskou redakci pracoval dlouhých 23 let.

Jemně oscilující mezi kontroverzí, tajemnem a erotikou vyobrazoval modelky jako silné, aktivní a sebevědomé ženy v moderní společnosti.

Význam a roli fotografie posunul směrem k obecnějším hodnotám a vyjádření a navždy tak změnil podobu módní fotografie. Kromě modelek Newton fotografoval i slavné osobnosti světa umění a módy. Známý je například portrét Karla Lagerfelda, Andyho Warhola, herečky Sigourney Weaverové nebo Palomy Picasso.

Výstava Helmut Newton in Dialogue potrvá v pražském Museu Kampa od 29. června do 28. října 2019.

Přehlídka ruského módního návrháře Slavy Zajceva

Pokud se zajímáte o módu, pak by ve vašem hledáčku neměl chybět Slava Zajcev, který se stal prvním ruským módním návrhářem uznávaným po celém světě a je označován za ruského Diora. Je také jediným Rusem, který zvítězil v soutěži Pět nejlepších módních návrhářů světa.

Zajcev představí v Praze 13. června dvě kolekce. Aktuální pro období jaro a léto, které dominuje jednoduchost a strohost, a kolekce Kořeny, se kterou slavil úspěch po celém světě. Kořeny odrážejí jeho specifický styl tvorby. Již z názvu je patrné, že se vrací ke kořenům a ruským tradicím.

Foto: Profimedia.cz

Archivní přehlídka návrháře Slava Zajceva

Představované modely jsou zdobeny tradičními ruskými vzory a vycházejí z lidových krojů. Díky tomu se ruský lidový kroj vymanil ze sféry lidového umění a dostal se mezi předměty s vysokou uměleckou hodnotou prezentované na přehlídkových molech.

V roce 2016 byla kolekce Kořeny vystavena v petrohradské Ermitáži a některé modely z této sbírky se staly součástí jejího Zlatého fondu.

Přehlídka Slavy Zajceva proběhne 13. června 2019 ve Fóru Karlín.

Výstava archivních modelů návrháře Alexandra McQueena

Velikou událostí je také retrospektivní výstava návrhů od zesnulého módního mága Alexandra McQueena, které navrhoval v různých etapách své kariéry.

Foto: archiv centra Chodov

Ukázky modelů od návrháře Alexandra McQueena

„Tvorbou McQueena jsem byla uhranuta od počátku jeho tvůrčí cesty. Jeho absolventská práce na St. Martin’s byla právem vysoce ceněna. Každá jeho kolekce byl zážitek plný emocí, kreativity a nových myšlenek. Jeho radikalismus v tvorbě prezentací oděvní performance byl ojedinělý a výjimečný,“ uvedla kurátorka výstavy Liběna Rochová.

Díky tomu, že se výstava koná v prostorách obchodního centra Chodov, je veřejně dostupná. Pro ucelený pohled na návrhářovo dílo je vhodné zhlédnout před výstavou autobiografický snímek o návrhářovi.

Expozice Memory potrvá v The Designer Gallery od 22. 5. do 22. 7. 2019, v době otevíracích hodin obchodního centra Chodov.

Reklama

Výběr článků

Načítám