Hlavní obsah

Nepodceňujte intenzitu jarního slunce, může být agresivnější než v létě

Novinky, Dana Sokolová

Pocitově se může zdát, že nyní slunce nemá ještě takovou sílu jako v létě, ale opak je pravda. Tím, že je navíc pokožka po zimě světlejší a citlivější, přímý sluneční svit pro ni může být mnohem nebezpečnější. Podceňovat tyto skutečnosti se tak nemusí vyplatit.

Foto: Profimedia.cz

Jarní paprsky mohou být pro pleť nebezpečnější než ty letní.

Článek

„Ideální je na slunce pokožku postupně zvykat. Nezůstávat tak na přímém slunci hned několik hodin, ale po chvilkách a postupně čas prodlužovat. Pokud vám záleží i na vašem vzhledu a chcete předejít předčasnému stárnutí pleti, pak je zapotřebí hned od začátku pleť chránit UV filtry,” doporučuje doktor Josef Skalník z For Life & Madaga.

UVA záření proniká hluboko do pokožky, kde narušuje její struktury, kvůli čemuž ztrácí kůže svou pružnost a komplexně se urychluje její stárnutí. UVA záření má také na svědomí časnou pigmentaci, tedy uvolnění malého množství již připraveného kožního barviva melaninu.

UVB záření vyvolává takzvanou pozdní tvorbu pigmentu, a tedy všem dobře známé opálení. To se dostavuje po 2–3 dnech od vystavení kůže slunečním paprskům. Při vyšších dávkách však UVB záření způsobuje spálení. Každé spálení přitom pokožce vadí, jelikož tím dochází k narušení genetického aparátu buňky. To může mít za následek stárnutí pokožky, ale i rakovinu kůže.

Foto: archív firem

Opalovací ochranné krémy

Foto zleva: Vichy Ideál Soleil. Osvěžující ochranná voda s betakarotenem. Nabízí vysokou ochranu SPF 30 proti UV záření. Vhodná k použití na obličej i celé tělo, 569 Kč; Eucerin Sun Pigment Control - ochranná emulze proti hyperpigmentaci pleti SPF 50+ - zabraňuje nerovnoměrné pigmentaci pleti, 475 Kč; La Roche-Posay Anthelios Anti-Imperfections SPF50+ neparfémovaný gel-krém 50 ml - opalovací krém pro problematickou pleť se sklony k akné, účinně chrání pleť proti spálení, má však také zklidňující a antioxidační vlastnosti, 489 Kč; Lavera Krém opalovací soft SPF 30, Sun Sensitiv - opalovací krém i pro tu nejcitlivější pleť, obsahuje zklidňující měsíčkový extrakt a pečující přírodní oleje, 279 Kč; Shiseido Sun Care Sports BB cream SPF 50+ - slouží jako lehký make-up a zároveň vysoká ochrana před slunečním zářením, Notino 889 Kč; Bioderma Photoderm Nude Touch SPF 50+ Přirozený odstín - tónovací fluid s efektem přirozeného make-upu (nude) na smíšenou až mastnou pleť, 549 Kč

„Přesto není dobré se slunci zcela vyhýbat, jelikož ho k životu potřebujeme. Navozuje v nás pocit psychické pohody, sluneční záření má význam v syntéze vitaminu D, který potřebujeme. Denně se ale stačí slunit (mimo polední hodiny) 15 minut – to je dostatečná doba, abychom si zajistili dostatek vitaminu D,” vysvětluje dermatoložka Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Zbylý čas je tak zapotřebí pokožku chránit. Na pleť obličeje je dobré od jarních měsíců používat krémy s UV filtry a na zbytek těla speciální opalovací přípravky. Nemusíte se vůbec bát použít přípravky s vysokým SPF.

„Tvrzení, že se přes vysoké faktory neopálíte, není pravdivé. Neexistuje totiž stoprocentní fotoprotekce, a tudíž se i přes vysoké faktory opálíte, jen to bude trvat o něco déle, kůže se nespálí a i pro pokožku je tato varianta daleko zdravější,” upozorňuje dermatoložka Petra Petrovská.

Foto: archív firem

Ochranné přípravky na opalování

Foto zleva: Nivea Sun Protect & Moisture hydratační sprej na opalování SPF 20, 269 Kč;  Astrid Wet Skin. Transparentní olej na opalování - díky revoluční technologii lze sprej aplikovat na suchou i mokrou pokožku, 180 Kč; Clinique Virtu-Oil Body Mist SPF30 - Opalovací sprej, 800 Kč; Piz Buin Set Allergy Lotion SPF30 + Face Cream SPF30 - dvojitý set obsahující mléko na opalování pro pleť citlivou na sluneční záření a krém na obličej pro pleť citlivou na slunce, Fann 433 Kč; La Roche-Posay Anthelios Shaka Fluide SPF50+ ultrafluidní krém 50 ml  - hydratační a hedvábně jemná textura chrání před alergickými reakcemi i poškozením buněk v důsledku UV záření, balení ideální do kabelky 489 Kč; Nivea Sun Kids - voděodolné mléko na opalování pro děti SPF 50+, 134 Kč

Na horách je dobré se chránit i při nižších stupních

Pokud plánujete v těchto týdnech vyrazit do hor, pak mějte na mysli, že ve vysokohorských podmínkách dochází ke spálení kůže daleko rychleji než v našem běžném prostředí.

Nadmořská výška totiž ovlivňuje finální působení a sílu slunečních paprsků bez ohledu na teplotu. Je zde tedy zapotřebí používat opalovací ochranné přípravky i při teplotách pohybujících se okolo nuly.

Samotná podnební teplota je totiž zcela jiným aspektem, který nijak neovlivňuje sílu dopadajících slunečních paprsků.

Když už se spálíte

Pokud podceníte pobyt na sluníčku a dojde ke spálení pokožky, ošetřete poškozená místa chladivými a ošetřujícími prostředky, ideálně s obsahem panthenolu. Dobré je také vypít hodně vody, případně je možné použít jednorázově aspirin.

Pokožku byste měli dobře hydratovat po každém slunění, jelikož ji velmi vysušuje. Nezapomínejte tedy na péči po opalování a dostatek tekutin. To platí jak na jaře, tak i v létě.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám