Velikonoční nádivka s čerstvou kopřivou

Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

FOTO: Tesco

INGREDIENCE:
  • 5 ks jarní cibulky
  • svazek čerstvých kopřiv
  • koriandr
  • 6 vajec
  • 8 starších rohlíků
  • 400 g uzeného boku
  • máslo
  • pepř
  • sůl

 POSTUP:

  1. Uzený bok nakrájíme na malé kousky a dáme do misky. Přidáme na kostičky nakrájené pečivo, jarní cibulku a nasekané bylinky. Osolíme a opepříme. Vše smícháme.
  2. Oddělíme žloutky od bílků. Žloutky smícháme s mlékem a rozpuštěným máslem. Přidáme do nádivky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně jej spojíme s dalšími surovinami.
  3. Pekáč vymažeme tukem a nádivku rovnoměrně rozetřeme. Pečeme na 180 °C asi 15 minut.

Velikonoční nádivka se špaldou podle Karolíny Kamberské

Velikonoční nádivka se špaldou

Velikonoční nádivka se špaldou

FOTO: Fino

INGREDIENCE
  • 50 g másla
  • 2 hrsti spařených kopřiv
  • 400 g uzeného masa
  • 4 vejce
  • 4 lžíce hladké špaldové mouky
  • ½ lžičky prášku do pečiva
  • 4 lžíce smetany
  • menší hrst kadeřavé petrželky
  • sůl, čerstvě mletý pepř
  • muškátový oříšek
  • plátky mandlí
 K podávání
  • smetana ke šlehání
  • 3 cm čerstvého křenu
  • sůl

POSTUP:

  1. Máslo si rozpustíme v kastrůlku.
  2. Kopřivy propláchneme a spaříme horkou vodou. Pak z nich scedíme vodu, změklé položíme na prkýnko a nasekáme najemno.
  3. Uzené nakrájíme na malé kostičky.
  4. Z pečicího papíru s alobalem si složíme zapékací mističky o rozměru asi 10x10 cm (na jednu mističku bude potřebovat cca 25 cm). Když budou mističky větší, nádivka bude zbytečně nízká. Vymažeme je troškou rozpuštěného másla.
  5. Troubu si rozpálíme na 170 °C (horkovzdušná).
  6. V míse smícháme mouku a prášek do pečiva. Přidáme žloutky a zbytek rozpuštěného másla, vymícháme hladkou kašičku. Přidáme maso, kopřivy, petrželku, sůl, pepř a muškátový oříšek. Se solí to nepřeháníme, uzené bývá dost slané. 
  7. Bílky ušleháme do pevného sněhu a ten pak opatrně vmícháme ke směsi. Rozdělíme ji do mističek. Povrch posypeme plátky mandlí a dáme péct na 20-25 minut (nádivka vyskočí a zezlátne).
  8. Mezitím si ušleháme smetanu, vmícháme do ní sůl a čerstvě nastrouhaný křen. Mističky s upečenou nádivkou podáváme ozdobené křenovou šlehačkou a petrželkou.

Velikonoční nádivka 

blog.kitchenaid.cz připravila bloggerka Tinajedoma.

FOTO: Tinajedoma pro Kitchen Aid

INGREDIENCE
  • 8 rohlíků (nejlépe pár dní uleželých)
  • 0,5 l mléka
  • 5 vajec syrových
  • 4 vejce uvařená natvrdo
  • 150 g slaniny nebo jiné oblíbené uzeniny
  • jarní cibulka (asi 3 ks i se zelenými výhonky)
  • 30 g másla
  • 250 g čerstvého špenátu
  • 70 g libovolných jarních bylinek (listy kopřivy, listy pampelišky, sedmikrásky, popenec, medvědí česnek apod.)
  • petrželová nať
  • sůl, pepř, muškátový oříšek
  • dle chuti můžete přidat i nakrájenou červenou papriku

POSTUP:

  1. Rohlíky nakrájíme, zalijeme vlažným mlékem a necháme chvíli odstát.
  2. Mezitím si na pánvi rozpustíme máslo a osmahneme na něm slaninu, cibulku, papriku a petrželovou nať.
  3. Ve velkém hrnci si podusíme bylinky a špenát (do hrnce dáme kousek másla, přidáme omytý špenát s bylinkami, zamícháme a pár minut podusíme).
  4. Po vychladnutí směs špenátu a bylinek nasekáme sekáčkem.
  5. Všechny přísady postupně přidáváme k rohlíkům (kromě syrových vajec, ta si vyšleháme zvlášť do žloutkové pěny a do sněhu z bílků, a až nakonec opatrně vmícháme do směsi).
  6. Směs osolíme dochutíme pepřem a špetkou muškátového oříšku.
  7. Vše pak rovnoměrně rozprostřeme do připravených (máslem vymazaných) zapékacích keramických pekáčů. Pečeme v troubě předehřáté asi na 180 °C přibližně hodinu.
Jak na tvarohového velikonočního beránka
K Velikonocům patří mazanec. Jak si tuto klasickou pochoutku připravit doma
Velikonoční křesťanské tradice - od Květné neděle po Bílou neděli
Velikonoční nádivka třikrát jinak