Hlavní obsah

Přežila útok kyselinou, nyní s dalšími ženami bojuje proti domácímu násilí

Novinky, das

Patricia Espitiaová před 11 lety přežila útok kyselinou sírovou. Od té doby prodělala více jak 40 operací, stále se ale potýká s nejrůznějšími problémy. Jelikož jsou kyselinové útoky páchané muži stále velmi časté, ale do médií se dostane jen nepatrný zlomek z nich, snaží se na tento fakt upozorňovat jiným způsobem. Spolu s dalšími ženami, jež mají zkušenost s podobným domácím násilím, uspořádaly v kolumbijské Bogotě módní přehlídku s názvem Znovuzrozená žena, na které předvedly nejen svůj šarm a krásné outfity, ale také promluvily o svých zkušenostech s násilím.

Na módní přehlídce v Kolumbii předváděla žena, která přežila útok kyselinou do obličejeVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Útoky kyselinou jsou časté zejména v zemích, jako je Pákistán, Indie, Afganistán či Kolumbie. Podle odborníků se jedná o velmi levnou, a přitom účinnou zbraň. Cena malé lahvičky kyseliny sírové se v těchto zemích pohybuje kolem 70 Kč.

Podle Kolumbijského institutu právní medicíny proběhlo za posledních 10 let jen v Kolumbii či USA kolem 900 útoků kyselinou, přičemž ve většině případů napadeným byla žena ve věku 26 až 35 let.

Alarmující jsou ale i další počty násilných činů na ženách v Kolumbii. Podle odhadů OSN zde každoročně zemře v důsledku napadení až 87 000 žen. Přičemž u více než poloviny případů je útočník partner či rodinný příslušník.

Bohužel jen u malého počtu případů dojde k nějakému odsouzení. Většina násilníků se zcela vyhne soudu. A když už dojde na soud, pak odsouzení dostávají jen velmi nízké tresty.

Espitiaová proto doufá, že se i díky jejím aktivitám změní pohled společnosti na domácí násilí a další násilné útoky na ženy.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám