Hlavní obsah

Druhá brada ničí sebevědomí žen i mužů

Novinky, das

Dvojitou bradu lidé považují za vadu na kráse, která se velmi významně odráží na jejich sebevědomí. Nejčastěji se objevuje ve spojitosti s nadváhou, na vině mohou být ale také hormony, špatné držení těla, věk a genetika. Proto tuk uložený v podbradku trápí i velmi štíhlé lidi a ve většině případů se jej nezbaví ani výrazným zhubnutím. Není to totiž jen o tuku, ale také o povadlé pokožce. Proto je při touze po odstranění podbradku důležité cvičení, případně radikální řešení v podobě estetického zákroku.

Foto: Profimedia.cz

Druhá brada nemusí být způsobena jen nadváhou.

Článek

Pokud vás trápí druhá brada a k tomu i oteklý obličej, pak si nejprve nechte udělat vyšetření štítné žlázy. Někdy za problémem může stát i snížená činnost této žlázy s vnitřní sekrecí a je zapotřebí toto onemocnění vyloučit ještě předtím, než začnete s jakýmkoliv dalším řešením druhé brady.

Když se prokáže, že vaše štítná žláza funguje dobře, je vhodné zaměřit se na jídelníček, pitný režim a cvičení, což bude vést ke snížení hmotnosti a zároveň ke zpevnění pokožky v oblasti podbradku.

U pitného režimu může být problém zejména při nedostatečném příjmu tekutin. „Pokud tělo trpí nedostatečným příjmem tekutin, má tendenci zadržovat vodu na horší časy, což se projeví právě zmíněným otokem obličeje,“ vysvětluje korektivní dermatoložka Jitka Chaloupecká z pražského Laserového centra Anděl.

Důležité také je, abyste převážnou část tekutin přijali do časných odpoledních hodin. V tuto dobu voda tělu pomáhá odvádět toxiny. Večer už ledviny tak nepracují a voda se v organismu může začít opět zadržovat.

Správný jídelníček může také pomoci, ale nevěřte nejrůznějším nesmyslům, že omezením jídelníčku zhubnete v konkrétní partii. Podle trenérky Kateřiny Hollerové z fitness centra pro ženy Contours žádné lokální hubnutí neexistuje.

Pokud máte k dvojité bradě genetickou dispozici, můžete negativní dopad minimalizovat například tím, že se zbavíte některých zlozvyků.

„Soustřeďte se na rovné držení těla. Při hrbení dochází k prověšení svalů, které udržují kůži na krku vypnutou,“ vysvětluje.

Podpořit elasticitu kůže na krku můžete i pravidelným používáním krémů, avšak neočekávejte od nich zázraky. Klíčový je zdravý a vyvážený jídelníček, dostatečný pitný režim, pravidelný pohyb a v neposlední řadě odpočinek.

Jednoduché cvičení v boji s druhou bradou
Jednoduché „hlasové" cvičení, které lze provádět i několikrát denně. Výrazně a nahlas vyslovovat hlásky O a X. (Musíte cítit napnuté svaly na krku.)
Zakloňte hlavu a vystrčte bradu. V této poloze dělejte pomalé obloučky z jedné strany na druhou.
Otočte hlavou doprava a snažte se podívat co nejdále za sebe. Počítejte přitom do deseti, to samé opakujte i na druhé straně.
Vysouvejte dopředu spodní čelist, počítejte do 5 a pak opět povolte. Když si dáte pod bradu ruku, ucítíte, jako pracují vaše svaly.

Když změna životního stylu nestačí

V případě, že se dvojité brady nezbavíte nápravou zlozvyků ani výrazným zhubnutím a cvičením, pak přichází na řadu pomoc v podobě plastické chirurgie či estetické medicíny.

Velkého podbradku se můžete zbavit například liposukcí, úpravou podbradku v rámci faceliftu, estetickou operací samotného podbradku, modelací brady či kombinací těchto zákroků.

„Liposukci doporučuji těm, kteří mají dostatečnou elasticitu kůže, tedy spíše mladším pacientům. V dané partii se nadbytečný tuk odsaje a kůže se po zákroku dokáže přizpůsobit novým objemovým poměrům a stáhne se,“ doporučuje plastický chirurg Josef Kulhánek z Lékařského domu v Praze 7.

Facelift (operace obličeje a krku) je vhodný při řešení projevů stárnutí v celém obličeji. „Při operaci je možné vypnout kůži i v dolní části obličeje a na krku a také plochý krční sval, čímž se odstraní i nevzhledný podbradek,“ vysvětluje Kulhánek.

V případě, že jedinci nebudou chtít podstoupit facelift, pak přichází na řadu samostatná operace podbradku. Každému takovému zákroku ale předchází individuální konzultace s lékařem, který vždy doporučí nejvhodnější metodu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám