Hlavní obsah

Nastal čas trnek a šípků

Právo, Zdena Nováčková

Šípky a trnky se dříve zpracovávaly mnoha způsoby a nechyběly v žádné domácnosti. Oba plody tělu prospívají a jsou zásobárnou vitamínu C. Účinné jsou při nachlazení, proto je dobré mít je v zimním období po ruce.

Foto: Profimedia.cz

Šípky jsou plody keře růže šípkové, mají oranžovočervenou barvu, působí proti nachlazení, jsou močopudné, posilují cévní systém, zastavují krvácení a detoxikují organismus.

Článek
Červené šípky

Šípky jsou plody keře růže šípkové (Rosa canina), mají oranžovočervenou barvu, působí proti nachlazení, jsou močopudné, posilují cévní systém, zastavují krvácení a detoxikují organismus.

Sbírají se až do pozdního podzimu, dokonce i po prvních mrazících. Šípky si můžete usušit - čím rychleji je usušíte, tím vyšší obsah vitamínu C uchováte. Neměli byste ale přesáhnout teplotu 65 °C, jinak se účinky plodů znehodnotí. Šípek kromě céčka obsahuje vitamíny A, B, E a minerální látky – draslík, hořčík, vápník, fosfor.

„Vynikající působení na organismus má tinktura z pupenů růže šípkové. Je účinným prostředkem, který tlumí záněty průdušek a dá se bez problémů použít i u dětí od tří let. Vykazuje i protiastmatické a protialergické účinky. Celkově působí proti mikroorganismům a posiluje imunitu,“ říká bylinkářka Jarmila Podhorná. Tinkturu můžete užívat přímo, nebo si ji přidávat do čaje.

Čaj proti nastuzení

Ze sušených šípků si můžete připravit čaj. Nejvíc vitamínů zachováte, když je na noc namočíte do studené vody a druhý den povaříte pod bodem varu. Necháte deset minut louhovat a potom scedíte. Množství plodů, které vezmete, ovlivní chuť nápoje. Použité šípky navíc můžete opět zalít horkou vodou a znovu použít. Z druhého louhování má čaj intenzivnější chuť, i když o něco méně vitamínu C.

Když použijete drcené šípky, louhování je rychlejší, odpadá namáčení přes noc. Ale pro cezení je potřeba použít plátýnko, aby se nedostalo do čaje chmýří ze semen, které by podráždilo sliznici. Čaj chutná mírně nakysle a mohou ho i děti od tří měsíců.

Aby byl čaj v boji proti infekčním nemocem a pro posílení obranyschopnosti organismu účinnější, můžete smíchat šípky s lipovým květem. Budete tak odolnější proti nastuzení a chřipce.

Víno

Připravíte ho přibližně ze tří půllitrů šípků, které zbavíte stopek a na obou stranách naříznete. Svařte tři litry vody s dvěma kilogramy cukru, až se cukr rozpustí, nechte vychladnout a šípky zalijte.

Obsah zavařovačky převažte dvojitým pergamenem a nechte stát na teplém místě osm týdnů. V průběhu této doby se láhev nepromíchává, neotvírá.

Jakmile poslední šípek klesne ke dnu, obsah se scedí a přelije do láhví, které se uchovávají na chladném místě. Proces můžete ještě jednou opakovat, ale tentokrát se šípky louhují jen čtyři týdny a získáte další víno. Víno je výborné užívat v chřipkovém období.

Sirup za studena a bez konzervantů

Přibližně kilo čerstvých umytých šípků rozmixujte a rozřeďte litrem a půl studené vody. Nechte uležet v lednici do druhého dne. Pak vše zahřejte, následně přeceďte.

Do získané šťávy přidejte asi kilo a půl cukru, pět lžic medu a šťávu z půlky citrónu a máte hotovo. Pro chuť můžete přidat mátu, hřebíček nebo skořici, podle toho, co máte rádi.

Modré trnky

Trnky jsou plody silného keře trnky obecné (Prunus spinosa), který roste na okrajích lesa a podél cest. Sbíráme především plody (kulovité peckovice), jež dozrávají od října do listopadu, ale zdraví prospěšné jsou i květy.

Trnka nebo také prunélka je zpočátku zelená, po dozrání se vybarví do modročerna.

Foto: Profimedia.cz

Trnky jsou plody silného keře trnky obecné, který roste na okrajích lesa a podél cest. Sbíráme především plody, jež dozrávají od října do listopadu, ale zdraví prospěšné jsou i květy.

Ke konzumaci v syrovém stavu jsou plody vhodné, až když přejdou mrazem. Tehdy ztratí něco ze své trpkosti. Připravuje se z nich trnkovice, džemy, povidla, kompoty. Plody mají diuretické vlastnosti, zlepšují trávení, pomáhají při průjmech, pročišťují a zklidňují nervovou soustavu.

Lihový macerát

Trnky můžete macerovat v alkoholu většinou v poměru 1:1. Oprané trnky nasypte do malých skleniček a po troškách přilévejte alkohol a přisypávejte cukr (v množství asi jedné třetiny trnek). Mezi trnky můžete vložit pár hřebíčků a kousek skořice.

Nádoby zavíčkujte. Nezavařujte, nechte je stát a vždy po několika dnech sklenicemi zatřepte. Po třech týdnech je macerát hotový. Používá se pro zlepšení trávení, jako prevence proti zánětům.

Takto naložené trnky můžete použít v kuchyni i na přípravu horkých punčů a grogů, do dezertů, na výrobu domácích pralinek (jako višně) a podobně. Angličané trnky nakládají do ginu – a bez cukru. Komu přebývá gin nebo borovička, může vyzkoušet.

Nápoj proti průjmu

Hrst sušených plodů vhodíte do půl litru červeného vína a vaříte přibližně deset minut. Můžete přidat skořici či hřebíček, kromě ovonění působí i jako přírodní konzervant. Pije se jedno deci denně.

Odvar z plodů

Zánětlivým dásním pomůže odvar z přibližně dvou až čtyř gramů trnek, kterým si vyplachujete ústa.

Náš tip

Čaj proti obezitě: dvě lžíce sušených drcených trnek, dvě lžíce trnkových květů a dvě lžíce přesličky zalijte jedním litrem horké vody. Při pravidelném užívání omezuje chuť k jídlu a pomáhá rychlejšímu odbourávání tuků z organismu.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám