Hlavní obsah

Nepříjemné následky slunečního záření - pigmentové skvrny

Novinky, Dana Sokolová

Sluneční svit má blahodárný vliv na naši náladu, energii, a pokud je v přiměřeném množství, pak i na naši imunitu a celkové zdraví. Má ale i své stinné stránky, nebezpečné UV záření, jež podporuje stárnutí kůže, vznik pigmentových skvrn a pak také rakovinu kůže. Pigmentové skvrny jsou sice jen estetický problém, ale mohou zanechat i šrámy na duši.

Foto: Profimedia.cz

Základem léčby je vyloučení příčiny, která pigmentace vyvolává.

Článek

V pokožce, vlasových folikulech, v okolí mazových žláz nebo v okolí prsních bradavek se nacházejí tzv. melanocyty – buňky tvořící barevné kožní barvivo (pigment), které jsou spolu s buňkami pokožky odpovědné za zbarvení příslušné části kůže.

Aktivitu i počet melanocytů zvyšuje UV záření, čímž dochází ke zvýšené produkci kožního barviva, a to je ve zvýšené míře předáváno i okolním buňkám pokožky, tím kůže tmavne. Může ale také docházet k hyperpigmentaci a na těle se mohou začít tvořit pihy či drobné hnědé plošky, tzv. melasma neboli pigmentové skvrny.

Za vznikem pigmentových skvrn nejčastěji stojí UV záření, hormonální vlivy i genetická dispozice. Melasma je vyvoláváno jak UVA, tak i UVB zářením a stejně působí i umělé zářiče v soláriích. Podporovat je mohou i zvýšené hladiny ženských pohlavních hormonů estrogenu i progesteronu. První příznaky jsou proto často pozorovány v průběhu těhotenství, uvádí se, že postihuje 50–70 % těhotných žen, dále při užívání hormonální antikoncepce nebo v menopauze při užívání hormonální substituce.

„Skvrny mohou způsobit i éterické silice obsažené v parfémech, které pak zanechají pigmentaci po stranách krku,” doplňuje MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Své může sehrát i věk. „Tzv. stařecké skvrny se často objevují okolo 50 let, a to zejména na hřbetech rukou, obličeji a dekoltu. Tyto pigmentové skvrny se přitom hromadí postupně,”  vysvětluje dermatoložka Kateřina Uhříková, národní školitelka značky Biologique Recherche.

Foto: archív firem

Péče o pleť

Není skvrna jako skvrna

Existují dva typy pigmentových skvrn, tzv. epidermální (povrchová) a dermální. Ke zjištění, o jakou skvrnu se jedná, dermatologové či kosmetičky používají ultrafialovou lampu. „Pokud se skvrna pod lampou jeví tmavší, jedná se o epidermální, jež lze dnes již dobře odstranit, je-li pod lampou beze změn, jde o dermální typ, který je obtížně léčitelný,” dodává dermatolog Dr. Philippe Allouche z Biologique Recherche.

Tato diagnostika je důležitá i s ohledem na fakt, že ne vždy musí jít u pigmentových skvrn o kosmetický problém. Někdy se může jednat o prekancerózy (stav předcházející vzniku nádoru) či o samotný zhoubný nádor.

Prevence a léčba skvrn

Pigmentové skvrny mohou spontánně vymizet. Pokud vznikají v přímé souvislosti s těhotenstvím, je vysoká pravděpodobnost, že po porodu postupně odezní. Často však přetrvávají mnoho měsíců i let a v některých případech jsou velmi obtížně léčitelné.

Základem léčby je vyloučení příčiny, která pigmentace vyvolává. Pokud je například patrná časová souvislost vzniku onemocnění se zahájením užívání hormonální léčby, je vhodné ji ukončit nebo alespoň změnit preparát.

Cílem zevní léčby je pak omezení tvorby pigmentu a jeho ukládání v kůži. Znamená to, že léčebné přípravky mají zejména potlačovat růst buněk, které tvoří kožní pigment, snižovat syntézu melaninu a umožňovat rovnoměrné ukládání pigmentu v pokožce.

Hlavní podmínkou úspěšné léčby je však celoroční ochrana obličeje před UV zářením, a to pravidelným používáním denních krémů s vysokými ochrannými faktory nebo každodenní aplikace opalovacích přípravků s UVA i UVB filtry.

Foto: archív firem

Pigmentové skvrny

Nejšetrnější péče

Pokud skvrny nejsou příliš výrazné a nejsou tak uloženy hlouběji v kůži, stačí používat vhodnou dermokosmetiku s bělicím účinkem, která naruší tvorbu pigmentu. Kromě pleťových krémů jsou praktické i depigmentační produkty jako je odličovací voda či séra. Výborné jsou přípravky s obsahem ovocných kyselin neboli AHA kyselin.

„Nejšetrnější metoda je pomocí bělicích krémů a sér. Je zde ale důležitá pravidelná aplikace a dlouhodobé používání. Výsledky se tedy rozhodně nedostaví hned, ale až za několik týdnů. Proto je dobré domácí péči podpořit i bělicím ošetřením v kosmetickém salónu, kde se pracuje na jemné obnově pokožky,” radí kosmetička Karolína Kašparovská, studio Bomton Brumlovka.

Jestliže preferujete přírodní přípravky, zkuste domácí bělení pomocí citrónu. „Stačí potřít skvrnu citrónovou šťávou nebo na ni přiložit plátek citrónu a nechat působit cca 15 minut a poté opláchnout vodou. Tento proces by se měl opakovat dvakrát denně po dobu, než uvidíme, že nám zpigmentované místo bledne. Jako doplněk můžete pravidelně aplikovat jemný peeling, který odstraní odumřelé buňky z povrchu kůže,” doporučuje kosmetička Renata Bílá z Laserového centra Anděl.

Při domácím bělení nikdy nezapomínejte na dostatečnou fotoprotekci. Po aplikaci bělicích přípravků, ale i citrónové šťávy je kůže obzvláště citlivá na sluneční záření.

Foto: archív firem

Pigmentové skvrny

Co také pomáhá

Při řešení pigmentací se můžete obrátit také na estetickou dermatologii. „Na pigmentové skvrny v povrchových vrstvách kůže vyzkoušejte nejlépe chemický peeling, který vaši pleť barevně sjednotí, zjemní a celkově projasní. K odstranění středních až hlubších pigmentací je už ovšem vhodnější ošetření intenzivním pulzním světlem (= IPL), které nepravidelné shluky pigmentace rozstřelí, a tak se pigment přibližně do týdne jakoby sám odloupne,” doporučuje dermatoložka MUDr. Katarína Třísková z Medicom Clinic.

Pokud máte z chemického peelingu strach, zkuste Peel-Therapy Concept, unikátní korneoterapeutickou kúru, jež vede, stejně jako klasický chemický peeling, k radikální a viditelné obnově stavu pleti, ale přitom je výrazně šetrnější. „Jedná se o dlouhodobou terapii, při níž dochází k působení AHA kyselin a obnovování kůže průběžně během celé kúry trvající 8-12 týdnů.  Díky tomuto pomalému postupu se minimalizují nežádoucí účinky,” popisuje výhody Denisa Jasinská z kosmetické značky Essenté.

Dobrou a účinnou metodou je i laser, který šetrně sjednotí tón pleti. Intenzivita ošetření je aplikována dle typu pigmentových skvrn. Při zákroku lze tedy ošetřit jak vrchní vrstvu pokožky, tak i hlubší vrstvy. Paprsek laseru pigmentovou skvrnu takzvaně rozstřelí na mikroskopické částečky, které bílé krvinky následně postupně odplaví z těla. Proceduru je nutné podstoupit 4–6x dle typu pleti a doporučení dermatologa.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám