Hlavní obsah

Nejnovější trendy v odstranění chloupků

Novinky, Dana Sokolová

Přestože se občas někde objeví známá osobnost s chloupky v podpaží či na nohou, ve společnosti stále převládá trend hladce oholené pokožky. Podle statistik si chloupky na těle pravidelně odstraňuje až 70 procent všech žen v Evropě. Odlišují se jen ve volbě způsobu jejich odstranění. Každé ženě totiž vyhovuje zcela jiný způsob epilace či depilace.

Foto: Profimedia.cz

Trvalý růst chloupků je dán neustálým buněčným dělením ve vlasovém váčku.

Článek

Lanugo neboli první chloupky na těle vznikají ve vlasových folikulech od 8. týdne nitroděložního života. Po narození je kůže pokryta jemnými chloupky, které jsou velmi jemné a prakticky neviditelné. Vše se mění v období pubertálních změn, kdy nastává největší aktivita vlasových folikulů. Pokožka těla pak může být pokryta 2-5 milióny chloupků a vlasů.

Zajímavostí je, že zatímco stimulace růstu chlupů je dána působením mužského pohlavního hormonu – dihydrotestosteronu–, jiné mužské pohlavní hormony, tzv. androgeny potlačují růst vlasů.

Trvalý růst chloupků a vlasů je pak dán neustálým buněčným dělením ve vlasovém váčku.

Proč už chloupky neplní svou funkci

Mnozí odpůrci holení tvrdí, že chloupky plní svou ochrannou funkci, a pokud je odstraníme, pak si v podstatě ubližujeme. Podle odborníků je to ale nesmysl.

„Přestože chlupy v podpaží měly dříve pro organismus funkci ochrannou, odváděly pot a bakterie z kožního povrchu, v dnešní době tuto funkci nahradily moderní přípravky proti pocení. Dnes chlupy naopak znamenají spíše riziko vzniku zápachu a zapaření,” upozorňuje MUDr. Lucie Jarešová z ambulance všeobecné a estetické dermatologie L´DermaMedEst.

Jak efektivně odstranit chloupky

Klasické holení stále patří mezi nejoblíbenější způsob odstraňování chloupků. Jde o velmi jednoduchý akt, kdy pokožku namočíme, popřípadě natřeme krémem (pěnou, gelem) určeným k holení a poté použijeme žiletku. Tahy provádíme proti růstu chloupků, aby byla pokožka oholena důkladně. Velkou nevýhodou holení je ale časté opakování, nejčastěji každý druhý, nejdéle třetí den. Jednotlivé chloupky totiž dorůstají téměř okamžitě, a navíc mohou sílit a tmavnout.

Depilační krémy působí velmi rychle a bezbolestně. Speciálním krémem natřeme pokožku a necháme působit zhruba pět minut. Poté krém jednoduše omyjeme vodou. Jde o velmi příjemný způsob chemické depilace vhodný pro všechny partie. Aby však byl tento způsob odstranění chloupků funkční, musíte mít chloupky dlouhé hned několik milimetrů, jinak je krém odstranit nezvládne. Na stejném principu pak fungují i depilační mléka či pěny. Podle odborníků mohou být některé ženy na tyto přípravky alergické, proto je lepší je nejprve vyzkoušet na menší části těla.

Depilace cukrovou pastou neboli "Body Sugaring" patří mezi méně bolestivé depilace, přičemž vydrží až jeden měsíc. Cukrovou pastou lze depilovat všechny partie, včetně velmi citlivých částí těla (obličeje, třísel a podpaží). Výhodou této depilace je, že díky ní lze odstranit i velmi krátké chloupky (1-2 mm).

Kůže se nejprve odmastí speciálním přípravkem. Poté se natře pudrem a depilace může začít. Pasta se nanese na chloupky a následně strhne. S ní i chloupky včetně kořínků. Poté se místo omyje čistou vodou, tím je pasta zcela odstraněna.

Depilace teplým voskem. Místo se musí nejprve ošetřit speciálními přípravky, až poté se vosk zahřeje a přiloží na pokožku. Na vosk se přilepí depilační páska a následně se strhne. Dojde tak k vytrhnutí chloupků i s kořínkem. Poté se pokožka musí ošetřit speciálními přípravky na regeneraci pokožky.

Chloupky dorůstají za 4 až 6 týdnů. Bohužel tato metoda nejen bolí, ale vyskytují se při ní i alergické reakce či zarudnutí kůže. Proto je třeba nejprve vosk vyzkoušet na malém kousku kůže. Jako nevýhodu vidí ženy také to, že chloupky se musí před epilací nechat dorůst zhruba do 4–5milimetrové délky.

Epilace pomocí strojků. Odstranění chloupku pomocí tzv. epilátoru s vytržením kořínku.

„Při výběru vhodného přístroje na epilaci je nutné myslet na možné nežádoucí reakce kůže. Při nevhodném ošetření dochází ke vzniku kontaktního podráždění kůže, která může být suchá, červená, mohou být viditelné stopy po ošetření. Kůže může svědit. Chloupky mohou na podrážděné kůži následně zarůstat. Velmi důležitá je síla tlaku, aby byly zachyceny i ty nejjemnější chloupky, proto je vhodné vybírat přístroje s regulací tlaku,” doporučuje MUDr. Lucie Jarešová.

Po epilaci je vždy potřeba kůži zklidnit vhodnými kosmetickými přípravky, které jsou k tomu určené. Masáže kůže zlepšují její prokrvení, tím je kůže jemnější a hladká.

Foto: archív firmy

Braun Silk-épil SensoSmart 9

Fotoepilace pomocí IPL. Dochází při ní ke zničení buněk vlasového váčku prostřednictvím tzv. selektivní fototermolýzy. Tmavý pigment, který dodává chloupku jeho zabarvení (melanin), pohlcuje intenzivní pulzní světlo (IPL). Vlasový váček se rozehřeje na 70 °C, buňky v něm jsou tepelně zničeny a nakonec vypuzeny z těla bez toho, aby byly poškozeny ostatní tkáně. Pak již z tohoto místa nemůže vyrůst další chloupek.

„Přístroj působí pouze na chloupky v růstové fázi, která však neprobíhá u všech chloupků ve stejném období, proto je třeba vyčlenit si na epilaci více měsíců. Je to individuální, někomu mohou stačit čtyři ošetření a dva měsíce, někdo potřebuje šest rozložených na čtyři měsíce,” vysvětluje lékařka MUDr. Veronika Jurčová.

Platí pravidlo, že první čtyři epilační ošetření by měla být provedena v odstupu dvou týdnů, další se dělají vždy po 4 týdnech až do dosažení požadovaného výsledku. Růstový cyklus chloupku trvá průměrně 18-24 měsíců, takže je třeba počítat s určitým růstem chloupků v tomto období.

„Pokud se nějaké nové chloupky objeví, budou jemnější a bude jich výrazně méně. Je běžné, že po dobu 1-2 týdnů po epilaci působí dojmem, že dále rostou, a kůže je vytlačuje, tyto však přirozeně vypadnou. Následně tedy stačí přístroj používat už jen příležitostně, dokud nedosáhnete trvalých výsledků,” upozorňuje Jurčová.

Kdo by se měl IPL ošetření vyhnout: těhotné ženy, epileptici, osoby s tetováním, s hyperpigmentací, ale i lidé užívající léky na ředění krve, léky způsobující přecitlivělost na světlo, diabetici či lidé s herpes onemocněním.

Foto: archív firem

IPL

Epilace pomocí laseru patří mezi nejefektivnější epilace vůbec. Přístroj vysílá světelný paprsek, který je pohlcován pigmentem vlasové cibulky a mění se na teplo. To pak ničí celou cibulku. Chloupek by pak již neměl znovu narůst. Někdy se však stává, že vlasová cibulka není zničena úplně. V tom případě chloupek naroste znovu, ale jen velmi tenký a krátký. I z tohoto důvodu je třeba laserovou epilaci provést několikrát, než je výsledek dokonalý.

Efekt epilace může velmi ovlivnit i samotný laser. Novinkou v tomto směru je laser SP Dynamis Pro značky Fotona, který spolehlivě odstraní chloupky, na které běžné typy laserů a IPL nestačí. „Skvěle funguje i u tmavších fototypů či na opálené pokožce. Působí přímo na vlasovou cibulku, kde tepelně zničí zárodečnou tkáň, ze které již znovu chloupek nevyroste,” vysvětluje MUDr. Tereza Gabryšová, dermatolog a estetický specialista Kliniky YES Visage.

Některým lidem po laserové epilaci už chloupky nenarostou nikdy. Jiným mohou chloupky začít opět růst nejdříve po roce. Pokud však chloupky nejsou zničeny zcela, zůstává na těle slabé světlé chmýří, což lze považovat za špatné provedení epilace anebo provedení pomocí méně efektivního laseru.

Co jste možná nevěděli
Chlup se skládá z vlákna a kořene. Viditelná část chlupu je mrtvá. Stříháním nebo holením chlupy tedy neztvrdnou ani nenarostou rychleji.
Kořen chlupu je část živá, která je zapuštěna cca 4 mm do pokožky, zahrnuje tedy neviditelnou část chlupu. Je tvořen třemi vrstvami – kutikula, vlasová kůra a dřeň. Kutikula – „obal“ je pevná, vnější vrstva. Je složena ze zploštěných zrohovatělých buněk (šupinek), které se vzájemně překrývají. Kůra je tvořena buňkami, které jsou naplněné keratinem. Obsahuje buňky, které produkují pigment a nazývají se melanocyty. Kůra je zodpovědná za tloušťku chlupu a jeho barvu. Medula (dřeň) je kanálek ve středu chlupu. Kanálek je vystlán měkkými keratinovými buňkami s vysokým obsahem lipidů. Hlavní funkce je vyživovací.
Existují dvě varianty chlupů: velusové a terminální. Velusové chlupy jsou málo pigmentované, jedná se o nejjemnější chloupky, které nejsou delší než 2 mm. Tvoří základ pro plně vyvinuté, tzv. terminální chlupy, kromě oblastí nosu, čela a uší.
Další dělení chlupů – lanugo (chmýří – vzniká v 8. týdnu nitroděložního života a od 6. měsíce plodu začíná vypadávat), pili longi (vlasy kštice, vousy, chlupy podpaží, ohanbí a další ochlupení), pili breves (chloupky v nose, obočí, chloupky v ústí zevního zvukovodu).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám