Hlavní obsah

Vévodkyně Kate po porodu – dokonalá vizáž a pocta princezně Dianě

Novinky, lin, das

Jen sedm hodin po porodu syna vyšla z porodnice vévodkyně Kate a po boku svého manžela, britského prince Williama, ukázala veřejnosti nejmladšího prince. Na sobě měla červené šaty nápadně podobné těm, které v roce 1984 oblékla princezna Diana po porodu dnes již zasnoubeného prince Harryho, bratra prince Williama.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Vévodkyně Kate ukázala všechny své děti ihned po porodu Video: Reuters

 
Článek

Vévodkyně Kate byla převezena do nemocnice St. Mary’s v londýnské části Paddington v pondělí 23. dubna ráno. Porod jejího třetího potomka vedl zkušený porodník Guy Thrope-Beeston a s ním královský gynekolog Alan Farthing. Oba nechyběli u porodů prince George (4) a princezny Charlotte (2).

Třetí potomek Kate a Williama se narodil v 11.01 místního času (12.01 SELČ), pravděpodobně pomocí tzv. hypnoporodu (žena je při porodu ve stavu hluboké relaxace, může porodit své dítě přirozeně, bez léků a lékařských zásahů – pozn. red.). Navzdory zažité tradici, která si žádá, aby na porodním sále nebyl přítomen otec, si princ William tentokrát porod nenechal ujít.

Foto: Profimedia.cz

Princ William s vévodkyní Kate a dětmi.

Veřejnost velmi udivila skutečnost, že Kate se synem odcházela z porodnice již sedm hodin po porodu. Podle primáře Ústavu pro péči o matku a dítě v pražském Podolí MUDr. Hynka Heřmana, Ph.D., MHA se jednalo o tzv. ambulantní porod. Ten lze domluvit i u nás v České republice.

„Pokud se žena cítí po porodu dobře, dítě je v pořádku, pak lze i u nás odejít z porodnice několik hodin po porodu. Doporučení sice stanovují minimální dobu setrvání v porodnici 72 hodin, nicméně na přání ženy a na základě konzultace gynekologa a pediatra lze tuto dobu zkrátit. Porodníci obvykle trvají na tom, aby žena po porodu setrvala dvě hodiny na porodním sále, kde je kontrolována, a poté se vše řídí zdravotním stavem ženy a dítěte. Nejčastěji se tak děje u žen, jež rodí poněkolikáté a jejichž porod probíhá zcela bez komplikací,” vysvětluje primář Hynek Heřman.

Foto: John Stillwell, ČTK/AP

Novorozený princ v náruči vévodkyně Kate

Někdy se časný odchod ženy z porodnice řeší tzv. negativním reverzem, kdy žena lékařům podepisuje dokument, že je seznámena se všemi riziky časného odchodu, ale také s tím, jak se zachovat v případě komplikací.

„Po ambulantním porodu je rodičce také doporučen interval, kdy navštívit svého gynekologa. Žena by také měla informovat předem domluveného dětského lékaře svého dítěte, který je doma v co nejkratším termínu navštíví a dítě zkontroluje,” dodává odborník.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate a princ William ukázali své třetí dítě.

Ve jménu dokonalosti

Vévodkyně Kate po boku svého manžela krátce po porodu předstoupila před veřejnost s dokonalou vizáží, která zahrnovala decentní líčení a perfektní foukanou od její dvorní kadeřnice Amandy Cook Turnerové. Malého prince držela zabaleného v zavinovačce značky GH Hurt & Son, kterou zvolila i pro příchod svých starších dětí.

Volba oblečení tentokrát padla na červené volně střižené šaty s bílým krajkovaným límečkem britské značky Jenny Packham, které Kate sladila s béžovými lakovanými botami luxusní značky Gianvito Rossi. Jako doplněk pak zvolila náušnice ve tvaru královských kapek, které byly zdobeny perlou.

Foto: Profimedia.cz

V pořadí pátý následník trůnu se narodil v 11:01 na britský svátek svatého Jiří, patrona Anglie.

Patrioticky působící model vyvolal po celém světě pozdvižení, neboť velmi připomínal ten, který si v září roku 1984 oblékla princezna Diana při příležitosti představení svého novorozeného syna, prince Harryho.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana po propuštění z nemocnice St. Mary v Paddingtonu po narození prince Harryho

Není to přitom poprvé, kdy vévodkyně Kate čerpala inspiraci u své tragicky zesnulé tchyně. V roce 2013, po porodu prvorozeného prince George, měla na sobě jednoduché modré šaty s puntíky, rovněž značky Jenny Packham, které byly stylově podobné šatům, které na sobě měla princezna Diana po porodu prince Williama.

Foto: Profimedia.cz

Princ William a vévodkyně Kate v šatech značky Jenny Packham po porodu prvorozeného prince George v roce 2013.

Foto: Profimedia.cz

Princezna Diana po narození prince Williama v roce 1982.

Foto: Profimedia.cz

Vévodkyně Kate po porodu princezny Charlotte v roce 2015.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám