Hlavní obsah

Víte, co jíte? S odhalením kvality potravin pomůže nová aplikace

Právo, Lucie Jandová

„Že Česko nazývají smetištěm Evropy kvůli špatné kvalitě potravin, lidi velmi zklamalo. Chceme to změnit,“ říká zakladatel platformy Foodgroot Petr Václavek (45). Ta přichází s mobilní aplikací, pomocí níž bude možné pouhým načtením čárového kódu zjistit, jak kvalitní jídlo se chystáte koupit.

Foto: Profimedia.cz

To, co jíme, zásadně ovlivňuje naše zdraví.

Článek

Že se za levnějšími potravinami jezdí do Polska a za lepšími do Německa, není žádným tajemstvím. Kvalita jídla, které se u nás běžně nachází v obchodech, spoustu lidí neuspokojuje. Vznikla již celá řada hodnotitelských projektů, které se snaží zmatek v tom, co vlastně jíme, zprůhlednit. Patří mezi ně například internetový server Potraviny na pranýři nebo spotřebitelský časopis dTest.

„Všechny tyto aktivity jsou skvělé, protože se zaměřují na nekvalitní výrobky, někdy i přímo nebezpečné pro naše zdraví. My se snažíme jít opačnou cestou. Sbíráme kompletní informace o všech potravinách, řadíme je podle různých kritérií a na základě toho poskytneme srozumitelnou referenci, jak jsou kvalitní. V další fázi chceme zákazníkovi na míru doporučit konkrétní potraviny, které jsou pro jeho zdravotní stav vhodné a přínosné,“ podotýká Petr Václavek.

Kvalita v procentech

Nápad, jak nabídnout srozumitelné hodnocení potravin, nosil v hlavě úspěšný manažer déle než pět let.

„Jenže technologie tehdy ještě nebyly tak vyspělé, získávat a zpracovávat data bylo složitější a ani chytré telefony se neužívaly tak běžně jako dnes. Teď, když se o zdejších potravinách rozproudila bouřlivá diskuse, jsem pochopil, že čas dozrál a je třeba jednat.“

Jeho tým, složený z IT expertů a odborníků na výživu, vyvinul automatizovaný algoritmus, který na základě mnoha vstupních informací dokáže vyhodnotit kvalitu potravinářských produktů.

V této oblasti podle výzkumů panuje hluboká nevědomost. Přes 80 procent spotřebitelů neumí určit, co jsou kvalitní potraviny, přestože se shodují v tom, že právě ony mají zásadní vliv na jejich zdraví.

„Složení potravin bývá na obalu uvedeno drobným písmem a je často plné výrazů, jimž nerozumíme. My nabízíme jednoduché vyhodnocení kvality jídla v procentech.“

Jsme rukojmím

Mobilní aplikace Foodgroot po přiložení čárového kódu k displeji telefonu poskytne všechny potřebné informace.

„Zohledňuje se nejen složení výrobku, ale i jeho původ a ekologická stopa neboli to, jaký dopad zanechalo jídlo na životním prostředí, než se k nám dostalo. Za pomoci různých filtrů, jako je bio chov či kategorie genetické úpravy, si zákazník může nastavit své preference na míru,“ vysvětluje Václavek.

Foto: Petr Horník, Právo

Mobilní aplikace Foodgroot nabídne vyhodnocení kvalitní potraviny v procentech,“ říká manažer Petr Václavek.

Dodává, že mnoho lidí věří, že musí být někdo, kdo se o kvalitu jídla stará a bdí nad jeho kontrolou.

„Jistě, je tu řada různých institucí, ale zároveň je skutečnost taková, že jsme rukojmím velkých výrobců potravin a jejich marketingu. Výroba potravin je dnes spíše chemická laboratoř a je těžko vystopovatelné, co se v ní děje. Není tajemstvím, že mnoho výrobků stejné značky a od stejného výrobce má odlišné složení v západní a střední Evropě. Podstatné je, že jsou splněny normy.“

Balíček jídla na míru

Od ledna příštího roku bude spuštěn web a mobilní aplikace, kde bude možné jídlo, které si chystáte z obchodu či trhu odnést domů, nechat ohodnotit.

„Komunita spotřebitelů se tu bude moci podělit o svoje zkušenosti s konkrétním výrobkem. Součástí hodnocení bude i žebříček výrobků, aby bylo patrné, na jaké příčce se nachází ten váš ve srovnání s ostatními z téže kategorie. Jedině tlak zezdola a posílení informovanosti u spotřebitelů může vyvolat změnu v českých obchodech. Politici ji za nás neuskuteční,“ myslí si Petr Václavek.

Jeho cílem je být v další fázi projektu ještě konkrétnější a nabídnout zákazníkovi jídlo, které vylepší jeho zdravotní stav.

„K tomu bude třeba znát rozbor krve a metabolický profil spotřebitele. Po zaregistrování bude možné dostávat konkrétní doporučení, které potravině se vyhnout a kterou naopak zařadit do jídelníčku. Mezi takovými si budeme moci vybrat tu pro naše tělo nejkvalitnější.“

V praxi by to znamenalo, že vedle rodinného nákupu online bude aplikace umět připravit balíček s jídlem pro konkrétního člena rodiny na základě jeho aktuálního zdravotního stavu.

Zdá se vám to jako utopie? Podle zakladatele se platforma chystá do konce příštího roku obsáhnout nejen český, ale i evropský potravinový trh.

„V roce 2019 budeme globální. Až stanoví zákon, že se má v obchodech nacházet cedulka s informacemi o kvalitě u každé potraviny, budu moci jít do důchodu. Ale se splněným snem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám