Hlavní obsah

Je libo róbu z mořského odpadu? Udržitelná móda a nové textilní materiály jsou v kurzu

Novinky, Linda Humlová

Módní svět zažívá novou revoluci. Stále častěji se můžeme setkat s pojmy jako je udržitelná móda, inovativní materiály a nejrůznější anglicismy. U oblečení již neplatí, že by mělo být jen funkční a případně módní. Mělo by být i udržitelné nebo nabídnout spotřebiteli nějaký bonus navíc. Tak vznikají bio boty z kompostu, oblečení, které hydratuje vaši pokožku nebo ji chrání před UV zářením.

Foto: archiv firem

Šaty z odpadu z oceánu, H&M, info o ceně v obchodě

Článek

Fenomén farmářských trhů zcela pohltil Českou Republiku. Lidé upřednostňují kvalitu před kvantitou a stejně začínají uvažovat i při výběru oblečení v obchodních centrech. Visačky s udržitelnou módou znamenají, že se jedná o oblečení, které by mělo být vyrobené, nošené a vyhazované s respektem k přírodě, ke společnosti i k ekonomice.

Šaty z odpadu z oceánu

Módní řetězce chrlí jednu kolekci za druhou. Stále častěji se ale některá z nich pyšní označením conscious, slow fashion nebo sustainable, pod kterými se skrývá česky nazvaný udržitelný styl. Letošní rok se navíc objevil nový revoluční materiál BIONIC® - recyklovaný polyester vyrobený z plastových odpadů, které se bohužel stále častěji objevují na mořských pobřežích.

Výsledkem je nádherná, splývavá látka, která byla použita i při tvorbě plisovaných šatů. „Chceme být příkladem, vydláždit cestu a zkoušet nové věci, a to jak v oblasti environmentální, tak sociální, aby se í móda stala udržitelnou a udržitelnost módní. Naše strategie stát se prospěšným podnebí je jedním ze způsobů, jak toho docílit,” dodává Anna Gedda, vedoucí oddělení pro udržitelný styl v rámci společnosti H Group.

Foto: archiv firmy

Ekologická róba z dílny HM.

UV oblečení

Nové materiály zažívají boom, příkladem může být UV oblečení. V minulosti se děti, které trpěly na spáleniny oblékaly do bílých bavlněných triček. Ty, ale chrání jen faktorem 5 až 10. Díky tomuto zjištění bylo vyvinuto speciální UV oblečení, které splňuje ochranný faktor 50+. Navíc je prokázáno, že nabízí mnohem dokonalejší ochranu před slunečním zářením než opalovací krémy a zároveň u něj samozřejmě odpadá i riziko v poslední době tak časté kožní alergické reakce.

Foto: archiv firem

Udržitelná móda

Kompostované boty

Přirozené a rostlinné produkty v bio kvalitě jsou v kurzu. Zatímco nyní si prosekávají do našich ledniček, v blízké budoucnosti je možná najdeme i v naší garderóbě. Příkladem výrobků tohoto typu budou boty, jejichž svršek bude ušitý z kombinace organické bavlny a základu pocházejícího z průmyslově pěstované kukuřice.

„Naším hlavním cílem je pak vytvoření široké nabídky bot, které budou vyrobeny z materiálů na bio základě a které budou moci být po použití zkompostovány. Tento kompost pak použijeme na půdě, na které vypěstujeme suroviny na další boty. Chceme brát v úvahu celý cyklus - jít z prachu na prach. Faktem je, že většina bot končí na skládkách, a to chceme změnit,“ říká Bill McInnis, ředitel týmu Reebok Future, který se zaměřuje na nové technologie a výrobní procesy.

Foto: archiv firem

Udržitelná móda

Oblečení, které hydratuje

Trpíte suchou a citlivou pokožkou? Zapomeňte na lepivé krémy a pořiďte si delikátní oblečení, které vaši pokožku hydratuje. Opravdu nejde o jednu z rekvizit z kultovního sci-fi seriálu Návštěvníci, ale o český inovativní materiál, díky kterému bude vaše pokožka pružnější. Vyzkoušet tak můžete noční i spodní prádlo, které vás nebude v ničem omezovat a naopak dodá pokožce to, po čem touží.

Foto: archiv firem

Udržitelná móda

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám