Hlavní obsah

Byliny, které pomáhají proti alergiím

Právo, Zdena Nováčková

Alergie jsou novodobou metlou. Projevují se různým způsobem a dá se říct, že alergičtí můžeme být téměř na všechno. Jde totiž o nepřiměřenou reakci našeho imunitního systému na látky, se kterými se běžně setkáváme ve svém prostředí. Odolnost organismu naštěstí mohou zvýšit některé byliny.

Foto: Profimedia.cz

Nejdůležitější látky v ostropestřci jsou obsaženy hlavně v semenech rostliny.

Článek

V případě alergií bychom se měli především zaměřit na posílení a pročištění jater. Játra totiž společně s ledvinami slouží v těle jako „filtr“, který odchytává a zpracovává látky, jež jsou organismu nepřátelské.

Jsou-li játra přetížená a nedokážou toxiny odstranit, jedovaté látky se usazují v našem organismu a celkově ho oslabují. Proto je důležité tuto chemickou továrnu těla pravidelně detoxikovat.

Dopřejte si bylinné koupele

Jako prevence alergických stavů pomáhají i bylinné koupele, které jsou vhodné jako doplnění bylinné kúry.

V případě, že se alergie projevuje formou kožních problémů, vyzkoušejte koupele z pýru, lopuchu, měsíčku, eukalyptu, listu kostivalu a lichořeřišnice.

Pokud se alergie projevuje formou dýchacích problémů, dopřejte si koupel z květu černého bezu, dobromysli, lichořeřišnice, modřínu, jitrocele, divizny, eukalyptu, měsíčku a yzopu – to jsou bylinky, které regenerují dýchací ústrojí.

V koupeli musíte vydržet nejméně patnáct minut, snažte se udržovat konstantní teplotu vody. Do lázně se ponořte až po klíční kosti.

Kurkuma - stop alergiím

Kurkuma je jedním z nejsilnějších a nejzdravějších druhů koření na světě a funguje skvěle proti alergickým stavům. Obsahuje vysoké množství látky zvané kurkumin, která je silným antioxidantem a má protizánětlivé účinky. Zmírňuje příznaky alergické reakce.

Foto: Profimedia.cz

Kurkuma obsahuje vysoké množství látky zvané kurkumin, která má protizánětlivé účinky.

Schizandra - snižuje ztučnění jater

Schizandra nebo také klanopraška čínská je liánovitá rostlina, která dorůstá výšky až osmi metrů. Bylina působí příznivě při jaterních poruchách, upravuje hladinu cholesterolu a je dokázáno, že působí jako prevence rakoviny jater. Již při krátkodobém užívání posiluje imunitu, mírní únavu a vyčerpanost.

Nejvíc účinných látek se nachází v plodech, ze kterých si můžeme udělat čaj nebo připravit tinkturu. Čerstvé plody se mohou použít pro domácí marmelády nebo sirupy. Účinné látky jsou i v listech.

Pýr plazivý - tlumí kožní příznaky alergií

Pýr výborně pročistí játra, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Má pozitivní vliv na kožní nemoci. Rostlina vrací tělo do rovnováhy po dlouhodobém užívání léků a pomáhá pročistit tělo při lehčích otravách z potravin. Užívá se nálev, tinktury, účinná je i koupel z pýru.

Ostropestřec mariánský - chrání jaterní buňky

Nejdůležitější látky v ostropestřci jsou sloučeniny silymarinu obsažené hlavně v semenech rostliny. Nejlépe je tělo vstřebává formou oleje. Kúra z oleje ostropestřce, bohatá na esenciální mastné kyseliny, posílí játra.

Olej se získává lisováním semen, drcená semena můžeme použít i na přípravu čaje. Asi kávovou lžičku semen ostropestřce těsně před použitím rozdrtíme a zalijeme čtvrt litrem vody, po čtvrt hodině louhování popíjíme. Preventivní kúra je vhodná jednou ročně.

Tulsi - bylinka první i poslední volby

Tulsi nebo také bazalka posvátná se považuje v ajurvédě za všelék a její účinky se využívají již pět tisíc let. Hraje významnou roli při poruchách imunity. I když je pro organismus důležitá, neznamená to, že bychom ji mohli používat nonstop. I dobrého pomálu.

Nejvhodnější kúrou pro posílení organismu je popíjení čaje z čerstvé tulsi po dobu tří týdnů. Za tu dobu bychom měli vylepšit trávení a posílit imunitu. Je dobré mít tulsi doma po ruce a přidávat rostlinku jako koření do jídel. Bylinka také celkově zklidňuje mysl a zbavuje nás zbytečného napětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám