Hlavní obsah

Krásné vlasy můžete mít i bez parabenů a sulfátů

Novinky, Dana Sokolová

Ještě v nedávné době téměř všechny dostupné šampony a kondicionéry na vlasy obsahovaly parabeny (konzervační látky) a sulfáty (látky podporující pěnivost). Přestože se nejedná o naprosto nebezpečné látky, existují podezření, že parabeny mohou ovlivňovat některé procesy v lidském těle a sulfáty ničí ochrannou bariéru pokožky. Proto stále více výrobců upouští od používání těchto látek a sází na přírodní suroviny.

Foto: Profimedia.cz

Péče o vlasy

Článek

Parabeny (methylparaben, ethylparaben, propylparaben) obsahuje většina šamponů, které můžeme běžně zakoupit v drogeriích. Jedná se o konzervační látky volně využívané v potravinářství, farmacii, ale právě také v kosmetice. „Aniž si to možná uvědomujeme, setkáváme se s parabeny denně. Kosmetika využívá především jejich antibakteriálních účinků, díky nimž dochází u výrobků k prodloužení délky spotřeby,” vysvětluje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair.

Kromě toho ale bylo prokázáno, že mají parabeny podobné účinky jako ženské hormony. Odborníci tak mají obavy z jejich možného ovlivňování některých procesů v těle pramenících z hormonální nerovnováhy a pak také z rizik spjatých s rozvojem rakoviny prsu. Přestože nic z toho nebylo prokázáno klinickou studií, není radno tato možná rizika podceňovat. Navíc používáním kosmetiky bez parabenů nepřijdete o žádnou účinnost přípravků. Tyto složky mají pouze vliv na trvanlivost výrobků.

Foto: Kerastase

Řada Aura Botanica - obsahuje 98 % složek přírodního původu, navíc bez silikonů, sulfátů a parabenů. Kromě jemné aromatické šamponové lázně obsahuje hydratační hloubkovou péči, směs vyživujících olejů a hydratační olejovou mlhu Essence d’Éclat.

Jak poznáme výrobky bez parabenů
Důležité je sledovat etiketu na výrobcích. Na obalech šamponů jsou parabeny označeny velkým písmenem E s trojčíslím, například E214, E126 či jiným.

Sulfáty zvyšují pěnění přípravků a lidé pak mají pocit, že tyto přípravky mnohem lépe fungují. „V poradně se často setkávám s názorem, že čím více šampon pění, tím lepší účinek musí mít. Opak je pravdou. Nejčastěji využívané sulfáty Sodium Lauryl Sulfate (SLS) a Sodium Laureth Sulfate (SLES) mohou ničit ochrannou bariéru pokožky a navíc dráždit kůži a oči,“ upozorňuje Kašpaříková.

Právě z těchto důvodů výrobci kvalitní vlasové kosmetiky nahrazují sulfáty jemnějšími a šetrnějšími variantami. Patří mezi ně pěnící látky získané z kokosového oleje, obilí či cukru.

„Kokosový olej díky obsahu kyseliny laurové s krátkým řetězcem navíc dokáže proniknout do vlasového vlákna, kde sám sebe ukotví a poskytuje tak vlasu trvalou výživu a pevnost,” upozorňuje Lucie Sáblíková ze zastoupení značky profesionální péče o vlasy Kerastase.

Foto: Kaaral

Maraes Color Nourishing - přírodní vlasová péče s olejem Monoi, jež je symbolem krásy žen z Tahity. Neobsahuje parabeny, sulfáty, soli. Grantuje hlubokou výživu a intenzivní ochranu barvy. Obsahuje vyživující sprej dodávající lesk, šampon, masku a olej.

Ne všechny chemické látky obsažené na etiketě jsou špatné. Naopak některé látky bychom měli na výrobcích vyhledávat v pozitivním slova smyslu. Patří sem např.  codamidopropyl betaine, sodium myreth sulfate, sodium cocoamphoacetate, coco glucoside, disodium lauryl sulfoccinate, decyl glucoside, yucca foaming extract a PEG-80 sorbitan laurate. „Pokud tyto látky ve složení najdeme, je to jeden z ukazatelů, že šampon je opravdu vyroben kvalitně bez obsahu zdraví ohrožujících látek,” dodává Kašpaříková.

Foto: L´Oréal Paris

Botanicals Fresh Care s obsahem pelargónie - bez obsahu silikonů, parabenů a barviv - pro vlasy bez lesku a barvené. Kromě šamponu a masky zde hraje prim speciální bezoplachová péče ve spreji, která dlouhodobě podporuje lesk vlasů.

Na jaké další látky si dát pozor podle tricholožky:
Diethanolamin (DEA) - šampony tuto látku mnohdy obsahují ve velmi nízké koncentraci, jež povolují evropské normy. Ve vysoké koncentraci, ale bylo prokázáno, že podobné látky připravují tělo o schopnost přijímat cholin, jež je důležitý pro tvorbu mozkového přenašeče acetylcholinu, a zároveň mohou být karcinogenní. Opatrnost je tedy na místě.
Polyetylene glycol - najdeme v širokém spektru kosmetických přípravků, ať se jedná o vlhčené ubrousky, deodoranty, rtěnky, pleťové vody či samotné šampony na vlasy. Bohužel dlouhému seznamu jejich využití se rovná i počet nežádoucích účinků na lidské tělo. Jmenovat můžeme poškození jater a ledvin, rakovinotvorný efekt či podráždění sliznic. Na etiketách šamponů je označován zkratkami Propylene Glycol (PG), Polyetylene Glycol (PEG), Ethylene Glycol (EG).
Uhelný dehet ( FC, D) - nejčastěji se objevuje v šamponech a tonicích, která napomáhají odstranit lupy či vši. Vzhledem k tomu, že se jedná o karcinogen, zakázala jej EU a nyní by jej přípravky již neměly obsahovat.
Ftaláty (DBP, DEP) - chemické látky se všestranným využitím nejen v kosmetice, ale i při výrobě PVC či v jiných běžně používaných výrobcích. Jejich velké nebezpečí spočívá v tom, že se postupně uvolňují do ovzduší a ohrožují zdraví člověka. V kosmetice je kromě vlasových přípravků najdeme v parfémech, toaletních vodách či pudrech. „Ftaláty jsou toxické látky, které ohrožují zdraví jater a ledvin, i zvyšují riziko vzniku alergií. Jejich nebezpečí tkví ve snižování plodnosti žen i mužů a v ohrožení vývoje plodu. Při dlouhodobém používání přípravků s jejich obsahem může dojít u těhotných žen k ukládání v mateřském mléku,“ varuje před účinky ftalátů tricholožka Kašpaříková.
Foto: Nobilis Tilia

Přírodní péče o vlasy - šampon na objem s myrhou a pomerančem zpevňuje vlasy a podporuje jejich pružnost; Výživný balzám s arganovým a konopným olejem vyživuje vlasy, usnadňuje rozčesávání a zabraňuje lámavosti; Revitalizační kúra pro světlé vlasy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Kosmetické přípravky s doteky přírody

Naše pokožka je denně vystavována různým nepříznivým vlivům okolního prostředí, které působí na její bezprostřední zdraví a vzhled. Proto je tak důležité o ni...

Výběr článků

Načítám