Hlavní obsah

Tradice polibku pod rozkvetlou třešní

První máj je neodmyslitelně spjat s tradicí polibku pod rozkvetlou třešní. Žena, která ho obdrží, by měla celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností, ty nepolíbené naopak uschnou. Možná i proto se tato tradice dodržuje již dlouhá staletí.

Foto: Profimedia.cz

Žena políbená pod rozkvetlou třešní by měla celý příští rok oplývat krásou, přitažlivostí a plodností.

Článek

Tradice 1. máje

Polibek pod rozkvetlým stromem měl v prvé řadě páru zajistit plodnost. Pohanské tradice totiž byly úzce spjaty s přírodou a s přesvědčením, že lidé svou činností bezprostředně ovlivňují dění kolem sebe.

Ve starověkém Římě byl první máj oslavován jako tzv. Floralia den, který byl zasvěcen bohyni jara a plodnosti Flóře. Tu za svou patronku považovaly i provozovatelky nejstaršího řemesla.

Křesťanský první máj se slavil velmi cudně. Polibek byl považován za velmi intimní projev a milenci se mohli políbit jen v okamžiku zaslíbení, tzn. polibek byl úzce spjat se svatbou.

Jak líbání ovlivňuje sexuální a vztahovou spokojenost

Vztahy a sex

Současná podoba tradice se tak dochovala až z poloviny 20. století, kdy došlo k uvolnění mravů. V ten čas polibek zajišťoval nejen plodnost a zaslíbení, ale také ještě celoroční krásu a přitažlivost. Pokud se navíc šly dívky na 1. máje umýt do potoka, zajistilo jim to nejen osvěžení, ale i omlazení.

S polibkem ale také úzce souvisí tradice stavění májek. Rozkvetlá májka se dříve stavěla ne uprostřed vesnic, jak je tomu nyní, ale u oken vyvolených svobodných dívek. Muselo jít ale o dívky zachovalé, a tedy panny. Ten, kdo májku stavěl, ji musel hlídat, stejně jako svou lásku před potenciální konkurencí, která ji mohla zničit.

Proč lidé při líbání zavírají oči

Vztahy a sex

V některých krajích je poté zvykem na 1. máje vysypávat chodníčky lásky. Pěšinky z písku, vápna, pilin spojit domy zamilovaných dvojic. V Rakousku dodnes přetrvává tradice, že si milenci před svými domy kreslí v tento den srdce se svými jmény.

Májová pověra o svatbách

Paradoxní je, že ačkoli je květen považován za měsíc lásky a právě jeho první den se slaví polibky, na svatby bývá chudý. K májovým svatbám se totiž váže pověra, která praví: Na svatbu v máji do roka máry.

Tato pověra vycházela z předpokladů našich předků, že po svatbě žena téměř okamžitě otěhotní, což by znamenalo, že by porod vycházel na měsíc únor. Hrozilo by tak, že v kruté zimě nepřežije matka ani dítě. Lékařská pomoc u chudých lidí v té době nebyla po ruce, zásoby jídla se ztenčovaly… To je ale historie, která se současnosti opravdu netýká.

Pověrčiví Češi: Rozhodí je kočka i rozbité zrcadlo

Domácí

Nověji se říká, že květnová manželství podléhají častěji rozvodům než ta, která byla uzavřena v jiných měsících. Ani tato tvrzení se ale nezakládají příliš na pravdě. Nicméně i ze statistik je patrná pověrčivost novomanželů, jelikož se v tomto měsíci svatby odehrávají stále výjimečně.

Líbání upevňuje vztah

Při líbání se zvyšuje produkce oxytocinu, takzvaného hormonu lásky, který upevňuje vztahy, ale také testosteron zvyšující sexuální apetit a dopamin, jenž způsobuje, že máme příjemné pocity. Proto také neurologové považují polibek za jakousi sondu, zda láska, která v nás zahořela, má vůbec nějaký smysl.

Jak podle typu polibku poznat, co k vám muž cítí

Vztahy a sex

„Navíc oblast rtů a jazyka je bohatá na nervová zakončení, a tudíž je velmi citlivou erotogenní zónou. To je důležité zejména pro ženy. Polovina z těch, které usoudí, že jejich nový muž špatně líbá, vztah ukončí. A to i přesto, že se jim možná partner líbí. U mužů je to jinak. Ti, kteří nejsou spokojeni s polibkem, ale žena se jim líbí, se vztahem pokračují,“ vysvětluje neurolog MUDr. Martin Jan Stránský.

Podle mnohých odborníků působí líbání i proti stresu a tvorbě vrásek. Během polibků se totiž uvolňují prospěšné enzymy, které blokují stresový hormon glukokortikoid. Při intenzivním francouzském polibku navíc zapojíte až 34 různých obličejových svalů a spálíte 12 kalorií. Posílíte tak mimické svaly a zabráníte stárnutí kůže.

Podle sexuoložky Gabrielle Morrisseyové by se měli partneři minimálně políbit jednou denně. Ale čím častěji, tím lépe. Minimálně tři z polibků by pak měly být vášnivé. Z pohledu vědeckého je totiž pro zdravý vztah optimální sedm sekund trvající procítěný polibek.

Co dělat, když se váš partner nerad líbá

Vztahy a sex

Sedm tipů na slastnou předehru, která trumfne i samotné milování

Vztahy a sex

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám