Žampiónové kari

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 250 g cibule, 250 g rajčat, 250 g žampiónů, špalíček zázvoru, svazek čerstvého koriandru, 100 ml oleje, 200 ml kokosového mléka, 100 g strouhaného kokosu, kousek badyánu, lžička mletého koriandru, lžička garam masaly, špetka fenyklového semínka, mletého chilli a římského kmínu, růžová sůl, feferonka
Postup: Na rozpáleném oleji orestujeme celé druhy koření (kmín, fenykl), přidáme jemně nasekaný zázvor a kokos, krátce restujeme, přidáme ostatní druhy suchého koření a opět krátce restujeme na mírném ohni. K voňavému základu přisypeme najemno nakrájenou cibulku, krátce osmahneme, přidáme nakrájená rajčata se žampióny a vše restujeme prudčeji. Přilijeme kokosové mléko, mírně osolíme, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. Pokud je v kari příliš mnoho tekutiny, dusíme bez poklice. Na závěr do kari přidáme čerstvě nasekané lístky zeleného koriandru a nakrájenou pálivou papričku.
Žlutá čočková polévka

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 250 g červené čočky, 100 g cibule, 250 g rajčat, 3 stroužky česneku, špalíček zázvoru, 100 ml oleje, špetička asafoetidy, podle chuti kurkuma a římský kmín, sůl, nať čerstvého koriandru
Postup: Červenou čočku s kurkumou uvaříme doměkka (červená čočka se uvaří mnohem rychleji než běžná, za necelých deset minut). Zvlášť v hrnci rozpálíme olej, přidáme nakrájenou cibuli, česnek a zázvor a vše společně restujeme dohněda (nepřipálit). Po chvíli přidáme nakrájená rajčata, asafoetidu, kmín a společně restujeme. Vše přidáme k uvařené čočce, osolíme. Pokud je polévka příliš hustá, přilijeme vodu. Na závěr nasekáme do polévky listy čerstvého koriandru.
Zeleninová rýže s rajtou

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 200 g rýže basmati, 100 g mrkve, 100 g fazolových lusků, 100 g květáku, 50 g hrášku, 10 ml kokosového oleje, 10 ml olivového oleje, špalíček zázvoru, lžička kari pasty, lžička kurkumy, nať čerstvého koriandru, podle chuti hřebíček, celá skořice, bobkový list, růžová sůl
Rajta
: 200 g bílého jogurtu, 200 g rajčat, 50 g cibule, čerstvá máta
Postup: Rýži uvaříme klasickým způsobem al dente. Na olivovém a kokosovém oleji orestujeme najemno nasekaný zázvor, přidáme na širší nudle nakrájenou mrkev, zelené fazolové lusky, květák a hrášek a společně restujeme. Poté přidáme hřebíček, skořici, bobkový list, kurkumu a kari pastu. Jakmile je zelenina téměř měkká, přidáme uvařenou rýži a necháme společně dojít doměkka.
Příprava rajty: bílý jogurt smícháme s rajčaty a cibulí nakrájenými najemno a dochutíme nasekanou mátou.
Dýňová chalva  

FOTO: František Petrák, Právo

Suroviny: 250 g dýně, 50 g kešu oříšků, 100 g strouhaného kokosu, 150 g palmového cukru, 150 ml kokosového mléka, 2 g semínek kardamomu, 50 ml přepuštěného másla ghí
Postup: Na přepuštěném másle orestujeme na kousky nakrájenou dýni společně s kokosem a ořechy. Přidáme kokosové mléko a palmový cukr a vaříme doměkka. Výsledkem je hustá kaše, kterou dochutíme čerstvě nadrceným semínkem kardamomu. Kaši můžeme ještě rozmixovat.