Hlavní obsah

Z kokpitu na přehlídková mola. Klasika jménem bomber je zpět

Novinky, Jana Elfmarková

Historie legendární bundy jménem bomber sahá až do dob první světové války. Původně, střižená z kůže a hřejivé ovčí vlny, sloužila pilotům jako ideální vybavení do nepohody. V současnosti je trendem na přehlídkových molech.

Foto: Archiv firem

Ačkoli pochází z ryze mužského prostředí, v ženském šatníku se bomber zabydlel bez větších obtíží (Mango, H&M, Long Tall Sally).

Článek

V průběhu 20. století prošla stylová bunda mnoha obměnami a vlnami oblíbenosti napříč všemi styly a hnutími, aby ji v druhé dekádě 21. století “znovuobjevil” Raf Simons, tehdejší kreativní ředitel značky Dior. Od té doby z přehlídkových mol nemizí a najdete ji snad v každé soudobé módní kolekci. A rok od roku je ženštější!

Původní varianta, bunda z hrubé kůže podšitá hřejivou kožešinou, je sice dodnes poměrně oblíbená, celosvětovou posedlost její nylonovou nástupkyní ale nelze přehlédnout na každém kroku. Unisexový střih nabízí velkou variabilitu nejen v použitých materiálech, ale i v metodách zdobení či ve tvarových úpravách, vybere si tak doslova každý.

Doby, kdy bombery symbolizovaly příchylnost k hnutí skinheads, jsou také zažehnány, dnes tento triviální střih oslovuje kohokoli, navzdory politickým i jiným světonázorům. Navíc, aktuální vlna oblíbenosti staví bomber na pozici naprosto univerzálního módního kousku, který můžete kombinovat s elegantními i sportovními modely.

Foto: Archiv firem

BOmber

První nylonové bombery byly vyvedeny v ryze vojenské barvě, odstínu khaki, se zářivě oranžovou podšívkou. Tento typ je dodnes považován za naprosto základní.

V oblíbenosti jej dohání ale i tmavě modré nebo černé varianty. Aktuálním hitem jsou bombery v něžných pastelových barvách, pudrových odstínech růžové, šedé, stříbřité či zlaté, nebo ve vysoce lesklém provedení z luxusnějších materiálů, jako je satén nebo hedvábí.

Foto: Archiv firem

bomber

Letos nesmí bomberům vedle široké škály něžných barev chybět ani další ryze ženské prvky – výšivky, aplikace a výrazné vzory.

Saténové či hedvábné bombery často zdobí prvky inspirované Asií a motivy z rostlinné i živočišné říše.

Foto: Archiv firem

bomber

Zapovězeny nejsou ani další neobvyklé materiály – krajka, síťovina, flitry, semiš, oblíbené jsou i vatované kousky s prošíváním.

Foto: Archiv firem

foto archiv

Na střihy do pasu si nepotrpíte a bunda typu bomber vám tak přijde příliš krátká? I na vás letos módní tvůrci mysleli. K dispozici jsou různé prodloužené střihové varianty této slavné výbavy pilotů.

Může je zdobit stahovací šňůrka v pase, módní šosy nebo pružné lemy v délce, oversized střih zkrátka skýtá celou řadu nových stylingových možností.

Foto: Archiv firem

foto archiv

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Podprsenky bez kostic neškrtí a jsou sexy

Známe to všechny. Podprsenky, které nesedí, zařezávají se do kůže a někdy i škrábou. Řešíte-li otázku nákupu nového spodního prádla, vyzkoušejte podprsenky bez...

Výběr článků

Načítám