Hlavní obsah

Neklidné nohy kradou spánek

Právo, Petr Veselý

Pálí vás večer nebo v noci nohy? A nejčastěji tehdy, když v klidu sedíte nebo se pokoušíte usnout? Může jít o takzvaný syndrom neklidných nohou (SNN), kterému se také říká nemoc nočních chodců. Nutí totiž lidi chodit nebo aspoň hýbat nohama, aby si od pálení, ale také od brnění nebo tlaku v nohou ulevili.

Foto: Profimedia.cz

Syndromem neklidných nohou (SNN) trpí v ČR asi milión lidí.

Článek

S nepříjemnými a různě intenzívními příznaky této nemoci, která často krade spánek, se v ČR setká asi milión lidí. Potíže, které jim choroba způsobuje, popisují rozmanitě. Obvykle jako mravenčení, svědění, pálení, nepříjemný tlak, řezání, bolest a nezvladatelnou potřebu s nimi pohybovat.

Jeden z pacientů řekl například lékaři: „Mám pocit, jako kdyby mi v cévách kolovala sodovka.“

Jiný brnění přirovnával k průtoku slabého elektrického proudu. Další si stěžoval na nepříjemné pobolívání. Někdy jde o kombinaci výše uvedených potíží. Každý člověk je navíc vnímá trochu jinak.

Pohyb přináší úlevu

„Společné je, že postiženým obvykle přináší úlevu pohyb končetin,“ říká MUDr. David Kemlink, Ph.D., z Centra pro poruchy spánku a bdění, které funguje na Neurologické klinice VFN v Praze.

Nepříjemné příznaky se objevují obvykle večer, v klidu, u televize nebo když jdou lidé spát. Někomu pomůže jen to, že nohama pohybuje, jiný musí chodit. Po bytě, případně venku. Proto se syndromu někdy také říká nemoc nočních chodců.

Neurolog profesor Karel Šonka měl dokonce pacienta, kterému bylo trapné chodit bezmála každou noc po jejich vesnici. Proto vždycky odjel autem do vedlejšího městečka, kde ho nikdo neznal, a chodil si tam. Když se mu ulevilo, vrátil se zpátky domů.

Někteří lidé zklidní své nohy tím, že večer zajdou s pejskem na procházku a doma se pak snaží co nejdřív usnout, dokud jsou lehce unavené končetiny v relativním klidu. Jiní si je sprchují, dávají do lavóru se studenou nebo naopak teplou vodou, další je masírují, natírají mentolovými krémy či drhnou ručníkem. Případně ze sebe v noci odkopávají deku a větrají. Každý si hledá svůj recept.

Často se objeví ke konci těhotenství

Co je příčinou SNN, to lékaři přesně nevědí. „Často ale souvisí s nízkou hladinou dopaminu, jednoho z přenašečů nervových vzruchů,“ říká MUDr. Kemlink. „A s narušením mechanismu, který umožňuje příjem a zpracování železa mozkovými buňkami. Podstatnou roli hrají u části pacientů také dědičné dispozice.”

Ženy postihuje nemoc dvakrát častěji než muže. V třetím trimestru těhotenství znepříjemní zmíněné příznaky život zhruba třetině z nich. Často je přičítají přetíženým svalům a žilám. Když porodí, problémy obvykle zmizí.

To asi budou křečové žíly

Manažerku trápil každý večer tlak a pobolívání nohou. Její potíže se zmírnily, když si lehla na válendu, dala nohy nahoru, opřela je o stěnu a propínala je nebo s nimi třásla do stran. Případně když se prošla po bytě nebo se párkrát zhoupla z pat nohou na špičky.

Také jí pomáhaly masáže a koňská mast nebo sprchování nohou studenou vodou. Problém byl v tom, že se její trable pomalu zhoršovaly a začaly ji v noci budit. Jakmile se prošla, ustoupily, ale nebylo pro ni snadné znovu usnout, protože se zase vracely.

Své potíže připisovala sedavému způsobu života a začínajícím problémům s křečovými žilami. Na myšlenku, že by mohlo jít o SNN, ji přivedla známá z jógy, která syndrom měla.

Manažerka se objednala do neurologické ambulance k odborníkovi na poruchy spánku. Ten ji vyšetřil. Léky na zvýšení hladiny dopaminu nebyly v jejím případě potřeba, stačily tabletky s železem. Ženiny potíže během krátké doby prakticky zmizely. Vracejí se jen vzácně a s minimální intenzitou.

Typický pacient? Žena mezi 40 až 60 roky!

SNN obtěžuje některé pacienty i přes den, kdykoli jsou v klidu, třeba když sedí. Začnou mít nepříjemné pocity v oblasti nohou. Ty se pak zvýrazní večer, zejména tehdy, když si lehnou do postele. Což jim komplikuje usínání. Potíže mohou postihnout i ruce, to ale není příliš časté.

Typickým pacientem se SNN bývá žena mezi 40 až 60 roky. Často pro ni není snadné odlišit problémy vyvolané syndromem od podobných problémů způsobených neuropatiemi nebo křečovými žilami, případně bolestmi a křečemi vyvolanými nedostatkem některých minerálů, jako je třeba hořčík a vápník.

Důsledek nemocí

Syndrom neklidných nohou mohou někdy vyvolat také jiné nemoci. Zejména ty, které doprovází nedostatek železa nebo dopaminu. Mezi choroby zvyšující riziko vzniku SNN patří:

  • chudokrevnost vyvolaná ztrátami krve a nedostatkem železa,
  • selhání ledvin,
  • neuropatie, tedy odumírání periferních nervů, které je jedním z průvodních jevů postupující cukrovky,
  • silné a dlouhé menstruace způsobené například myomy, při kterých dochází ke značným ztrátám krve, a tedy i železa.

Do skupiny ohrožené větším nebezpečím vzniku SNN patří rovněž lidé, které trápí některá revmatická onemocnění, roztroušená skleróza a neurodegenerativní choroby, zúžení páteřního kanálu, případně nedostatek kyseliny listové a vitamínu B12.

Občas se syndrom může objevit jako nepříznivý vedlejší účinek léků na deprese nebo schizofrenii. Ale většinou k tomu dojde u lidí, kteří mají k této nemoci vrozenou dispozici.

Proto by měla navštívit neurologa. Zvlášť když se nepříjemné příznaky postupně zhoršují. Další komplikace spočívá v tom, že řada stárnoucích lidí považuje tyto problémy za přirozenou daň staří a postupujícímu věku. Zbytečně. Lékaři sice neumějí SNN vyléčit, ale jeho nepříjemné příznaky dokážou většinou úspěšně potlačit nebo výrazně zmírnit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám