Hlavní obsah

Krásky oslňují na zahraničních soutěžích modely z Rodné Hroudy

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Originální, velmi ženské a krásné. I takovými slovy se dají popsat šaty, které oblékají finalistky České Miss na zahraničních soutěžích. Vždy vycházejí z tradičních lidových kultur a jsou inspirovány českými a moravskými kroji. Krásné šaty jsou dílem oděvní návrhářky Marie Staré a jejího ateliéru Rodná Hrouda.

Foto: archív ateliéru Rodná Hrouda

Andrea Bezděková v národním kostýmu od Rodné Hroudy

Článek

Loni se návrhářka pro největší soutěže krásy světa rozhodla vytvořit šaty s charitativním podtextem. „Myslím si, že by mělo být součástí každého člověka dělat dobré skutky,“ říká Marie Stará, která realizuje projekt charitativních šatů s Českou Miss, do kterého zapojila tři odlišné světy – seniory, děti na onkologickém oddělení a mentálně postižené. Ti se podíleli na výrobě modelů. Šaty se po soutěžích prodají a výtěžek poputuje těmto zúčastněným skupinám.

Miss Universe s nitěnými knoflíky

Pro soutěž Miss Universe vytvořila pro Andreu Bezděkovou národní kostým, který pomáhá dětem ze Speciální školy v Poděbradech. „Do samotné realizace jsme přizvali děti, které mají určitou formu mentálního postižení. Svou ruční prací přispěly k celému dílu. Přišívaly originální nitěné knoflíky, které nakonec na látce vytvořily květinové ornamenty. Ty byly následně ručně aplikovány na samotný kostým. Barevné nitěné knoflíky jsou jako jediné na světě vyráběné rodinnou firmou z východních Čech,“ uvedla Marie Stará.

Foto: archív ateliéru Rodná Hrouda

Na první pohled decentní a jemné šaty princesového střihu dávají pocit nevinnosti, na druhý odhalují rafinovaný dekolt umocňující ženskost celého modelu.

Popis modelu: Na první pohled decentní a jemné šaty princesového střihu dávají pocit nevinnosti, na druhý odhalují rafinovaný dekolt umocňující ženskost celého modelu. Hedvábné rukávy, přecházející do dlouhých volánů, dodávají celku na jemnosti a jejich pohyb při chůzi připomíná vánek letního dne. Jako stonek se střední částí šatů vine krojová folklórní stuha, propojující ručně vytvořené pestrobarevné luční květy, jejichž okvětní lístky tvoří drobné, barevné, nitěné knoflíky. Tradiční česká výroba nitěných knoflíků sahá až do roku 1924.

Častou ozdobou slovanských žen se stal věnec, který i tentokrát zdobí a nápaditě dotváří celý model. Věnec je bohatě osázen drobnými kvítky barevně korespondujícími s odstíny knoflíků na šatech.

Foto: archív ateliéru Rodná Hrouda

Do samotné realizace jsme přizvali děti, které mají určitou formu mentálního postižení. Svou ruční prací přispěly k celému dílu. Přišívaly originální nitěné knoflíky, které nakonec na látce vytvořily květinové ornamenty, uvedla Marie Stará.

Národní kostým pro Miss Earth

Českou Miss Earth Kristýnu Kubíčkovou zdobily šaty, které pomohou zpříjemnit život seniorům v Domově Na Zámku v Lysé nad Labem. „Do realizace jsme zapojili babičky, které svou ruční prací přispěly k celému dílu. Některé upletly vrchní část šatů nebo vytvořily dekorativní výšivku. Byla pro mě radost pozorovat trpělivost a zručnost lidí, kteří navzdory svému pokročilému věku umějí vytvořit tak krásné věci,“ uvedla Marie Stará.

Za výtěžek z vydražených šatů bude do Domova Na Zámku pořízena lampa, která vydává světlo podobné slunečnímu. Má příznivé účinky pro zdraví psychické i fyzické. Senioři si tak budou moci zpříjemnit období, kdy přírodního světla ubývá, a mohou se tak udržovat v dobré kondici.

Foto: archív ateliéru Rodná Hrouda

Národní kostým se nese v duchu jihovýchodní Moravy a byl inspirován ornamentem, který se ve vyšívané formě vyskytoval na lidovém kroji z okolí Moravských Kopanic.

Popis modelu: Národní kostým se nese v duchu jihovýchodní Moravy a byl inspirován ornamentem, který se ve vyšívané formě vyskytoval na lidovém kroji z okolí Moravských Kopanic. Původní oděv byl střihem velmi prostý, avšak byl ozdoben překrásnými křížovými výšivkami.„Ty jsme přenesli na látku a odekorovali tak poloprůsvitnou sukni, která dává vyniknout krásně tvarovaným křivkám modelky.

Vrchní část šatů tvoří ručně pletený top od babiček, který je velmi dominantní. Svou jemně krémovou barvou a hrubým vzorem je zajímavým kontrastem k lehounké sukni. Hlava je ozdobena pestrobarevným věnečkem, který je vytvořen z rozmanitých druhů suchých květů a rostlin,“ popsala návrhářka.

Šaty splněných přání

„Chtěli jsme udělat radost a pomoci dětským pacientům na onkologickém oddělení ve FN Motol. Naším projektem Šaty splněných přání jsme je zapojili do výroby šatů pro Českou Miss World 2016 Natálii Kotkovou. Víra a naděje je nedílnou součástí úspěšné léčby a já věřím, že přání dětí vyslané na těchto šatech do světa se stanou skutečností,“ řekla k těmto šatům Marie Stará.

Děti s onkologickým onemocněním nakreslily obrázky, které zobrazují, čím by chtěly být, až vyrostou, nebo kam by se rády podívaly. „Tato přání jsme citlivě speciální technikou přenesli na látku a poté ji nechali nabarvit indigem. Tato technologie barvení a tisku je velmi stará, mnozí ji znají pod názvem modrotisk. Na látce jsou různé motivy. Např. čtyřlístek – symbol štěstí, srdce – lásky, rty – úsměvu, nota – hudby, dům – rodiny atd.“ vysvětluje návrhářka.

Foto: archív ateliéru Rodná Hrouda

Bavlněná sukně s originálním modrotiskem nese obrázky dětí. Celek působí velice hravě, mladistvě, optimisticky.

Popis modelu:

Vrchní díl modelu tvoří poloprůsvitné body ozdobené barevnými symboly, které jsou ručně vyšívány na síťovinu. Tento rafinovaný top dává vyniknout štíhlé postavě modelky a zároveň bohatě nabíraná sukně dodává modelu na ženskosti. Bavlněná sukně s originálním modrotiskem nese obrázky dětí. Celek působí velice hravě, mladistvě, optimisticky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám