Hovězí líčka na červeném víně - video recept

Video

Hovězí líčka na víně

Suroviny pro 2 osoby: 700 g hovězích líček, 2 ks mrkve, 1 ks petržele, 1 cibule, 200 ml červeného vína, 200 ml hovězího vývaru, olej, sůl, pepř, 1 lžíce rajského protlaku

Na restovanou zeleninu: 2 ks mrkve, 1 pórek (zelená část), máslo

Postup: Maso omyjeme, osušíme, očistíme od blan a nakrájíme na větší kostky. Na pánvi rozpálíme olej, osolené, opepřené maso z obou stran zprudka opečeme. Potom maso vyjmeme a do výpeku vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu a cibuli. Zeleninu restujeme asi 5 minut, přidáme červené víno a směs povaříme. Omáčku dochutíme rajským protlakem, vlijeme vývar, přivedeme k varu, znovu do pánve vrátíme maso a celé pár minut provaříme.

Připravíme si vhodnou nádobu do trouby a maso s omáčkou do ní vložíme. Pečeme pod pokličkou na 180 °C až 3 hodiny doměkka (maso kontrolujeme a v případě potřeby podléváme vodou). V tuto chvíli máme dostatek času si připravit bramborovou kaši.

Omáčku přes cedník propasírujeme. Mrkev a pórek nakrájíme na tenké plátky, na másle krátce orestujeme.

Maso servírujeme s bramborovou kaší, restovanou zeleninou a červeným vínem. Dobrou chuť!

Paštika z kuřecích jater

FOTO: Pražské řeznictví

Suroviny: 500 g kuřecích jater, 2 cibule, 150 ml kuřecího vývaru, 100 ml červeného vína, 100 g másla, 2 lžíce oleje, 100 ml smetany, čerstvý tymián, sůl, pepř

Postup: Játra očistíme, nakrájíme na kostky. Cibuli nakrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme olej a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme tymián a játra - smažíme ze všech stran. Zalijeme vínem, vývarem, dochutíme solí, pepřem a necháme pod pokličkou vařit 15 minut doměkka. Uvařená játra vložíme do mísy, přidáme nakrájené máslo a mixujeme tyčovým mixerem dohladka. Přidáme tolik smetany, aby směs měla konzistenci hustší omáčky. Paštiku přelijeme do skleniček, po vychladnutí uzavřeme. Paštiku skladujte v lednici.


Snídaňový vajíčkový toast od srdce

FOTO: Tescorecepty (6x)

Suroviny: 1 plátek světlého toustového chleba, 1 vejce, sůl, máslo

Postup:  Nejdříve z toustového chleba vykrojíme pomocí formičky srdce. Takto vykrojený toast opečeme na másle nejprve z jedné strany, pak jej otočíme a do vykrojené části umístíme vajíčko, které ochutíme špetkou soli.

Smažíme, dokud vejce není hotové. Mezitím vedle opékáme vykrojené srdce. Ihned servírujeme - třeba s čerstvým džusem, ale hlavně láskou a úsměvem.

Svůdné palačinky s kaviárem

Suroviny: 80 g hladké mouky, 1 vejce, 150 ml mléka, špetka soli, slunečnicový olej na smažení, 2 polévkové lžíce červeného kaviáru z lososa, 2 polévkové lžíce černého kaviáru z jesetera, 4 polévkové lžíce cottage sýru, čerstvá pažitka

Postup: Do mísy nalijeme mléko, přidáme vejce a špetku soli, prošleháme. Po částech přidáme prosátou mouku. Vyšleháme v hladké těsto, které necháme 10 minut odstát.

Na pánev s kapkou slunečnicového oleje nalijeme malou naběračku těsta a osmažíme z obou stran. Hotové palačinky přehneme na čtvrtiny a ozdobíme kaviárem, cottage sýrem a pažitkou.

Mušle dušené na víně
Suroviny: 1 kg mušlí (slávky), 2 stroužky česneku, 2 polévkové lžičky sekané petrželové nati, 700 ml bílého vína, citrón, sůl, pepř, olivový olej

Postup: Stroužky česneku krátce osmažíme na rozpáleném olivovém oleji a zalijeme jen vínem. Necháme krátce povařit, přidáme čisté mušle, osolíme a opepříme.

Pánev přikryjeme poklicí a necháme dusit asi 2 minuty. Přidáme nasekanou petrželku, dusíme další 2 minuty.

Hotové mušle překontrolujeme a neotevřené vyhodíme. Podáváme pokapané citrónovou šťávou.

Grilované krevety s chilli a koriandrem
Suroviny: 600 g loupaných krevet, čerstvý koriandr, sušené chilli vločky, olivový olej, citrón

Omáčka na namáčení: 100 g bílého jogurtu, 2 lžíce majonézy, kousek zázvoru, citrón, špetka soli, špetka pepře

Postup: Koriandr nasekejte nadrobno a spolu s chilli vločkami vmíchejte do olivového oleje. Přidejte pár kapek citrónové šťávy. Do této marinády naložte krevety a nechte je alespoň hodinu marinovat. Poté krevety ugrilujte.

Omáčku na namáčení získáte smícháním jogurtu, majonézy, nastrouhaného zázvoru, citrónové šťávy, soli a pepře.

Zamilovaný koláč ze zakázaného ovoce
Suroviny: 200 g polohrubé mouky, 150 g cukru krystal, 3 velká jablka, 1 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, 1 kávová lžička skořice, 1/2 sáčku prášku do pečiva
Postup: Ve velké míse vyšleháme celé vejce s cukrem. Přidáme olej, dvě nahrubo nastrouhaná jablka, skořici a dobře promícháme. Nakonec přimícháme mouku s práškem do pečiva. Hotovou směs nalijeme do olejem vymazané formy ve tvaru srdce, nahoru poklademe na plátky nakrájené jablko. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35 minut dozlatova.
Valentýnské cukroví ,,slepovaná láska”

Suroviny: 100 g hladké mouky, 70 g změklého másla, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 2 lžičky hořkého kakaa, 1/2 lžičky červené gelové barvy do potravin, 1 lžička vanilkové esence

Náplň: 50 g smetanového sýra Philadephia, 50 g mascarpone, 80 g moučkového cukru, 120 ml vysokotučné šlehačky, 1 lžička vanilkové esence

Postup: Z ingrediencí na těsto vypracujeme hladké těsto, přidáme červenou potravinářskou barvu rozmíchanou v malém množství vody. Těsto vyválíme na tlustší plát a vykrájíme srdíčka.

Srdíčka poklademe na plech vyložený pečicím papírem, pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 7 až 10 minut podle velikosti srdíček. Mezitím připravíme náplň. V míse vyšleháme smetanový sýr a mascarpone, přidáme cukr a vanilkovou esenci. Nakonec zašleháme šlehačku. Hotovou náplní slepíme upečená srdíčka a necháme v chladu ztuhnout.

Hovězí svíčková s koňakovou omáčkou a zapečenými bramborami

FOTO: Habánské sklepy

Suroviny: 300 g hovězí svíčkové, 50 g másla, 1 cibule, 2 mrkve, 3 stroužky česneku, 40 g rajčatového protlaku, 1 dcl koňaku, 1 snítku tymiánu, bobkový list,
½ litru hovězího vývaru, 1 kg brambor, 50 g parmazánu, 250 ml smetany, sůl, muškátový květ, rostlinný olej

Postup: Na oleji postupně zkaramelizujte na větší kousky nakrájenou cibuli a mrkev, přidejte stroužek česneku, protlak a orestujte. Vlijte koňak a nechte vypařit alkohol. Pak přidejte vývar a vařte půl hodiny. Sceďte, zredukujte na polovinu a omáčku dochuťte solí.

Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Smíchejte se smetanou, nasekaným česnekem, osolte a dochuťte muškátovým květem. Rovnoměrně rozložte do pekáče s pečicím papírem, kterým brambory také přikryjte. Pečte 30 minut v předehřáté troubě při 160 °C. Pak odstraňte vrchní papír, posypte strouhaným parmazánem a asi deset minut zapékejte při teplotě 200 °C. Lehce vychladlé zapečené brambory pak nakrájejte na požadovaný tvar.

Steaky ze svíčkové nechejte dosáhnout pokojové teploty. V pánvi rozpalte olej a opečte osolené maso ze všech stran. Potom do pánve přidejte pár kostiček vychlazeného másla. Až zpění, přelévejte jím maso za občasného otáčení. Když se začne maso přepalovat, přidejte další kostičku a pokračujte asi 3 minuty. Maso nechejte minimálně 5 min. odpočinout.

Hotové jídlo flambujte zahřátým a zapáleným koňakem. Jídlo nejlépe doplníte vínem Zweigeltrebe pozdní sběr. Jeho rubínová barva, vůně s tóny červených višní, čokolády a šťavnatá, ovocná chuť s příjemnou tříslovinou vás pekelně rozohní.

Grilované prsíčko marinované v tandoori masala se zeleninovým špízem

FOTO: Vinařství Pavlov

Suroviny: kuřecí prsa, koření tandoori masala, sůl, pepř, olivový olej, baby cuketa, patison, cherry rajčata, citrón, bylinky dle vlastní chuti

Postup: Kuřecí prsa přes noc marinujeme v bílém jogurtu, tandoori masala, soli, pepři a citrónu. Očištěnou zeleninu napícháme na špíz, okořeníme pepřem, solí a bylinkami. Poté pokapeme olivovým olejem, vše vložíme na rozpálený gril. Grilujeme cca 10–15 minut.

Tip sommeliera: Možná netradiční úprava kuřecího masa, nicméně vynikající. Vyzkoušejte společně s Rulandským bílým pozdní sběr - toto víno díky své zlatavé barvě, bohatému aroma a plnější chuti pokrm skvěle doplní.

Malinové pokušení

FOTO: Dione

Suroviny na těsto: 150 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 50 g másla, 1 vejce, 4 lžíce mléka, 1 balení kypřícího prášku

Na náplň: 1 balení Maliny Dione 200 g, 1 kelímek mascarpone (125 g), 2 žloutky, 30 g cukru moučka

Postup: Měkké máslo s vejci a cukrem utřeme do pěny, přidáme mléko a mouku smíchanou s kypřícím práškem. Těsto urovnáme do vymazané a vysypané formy a pečeme při 180 °C asi 25 minut. Mezitím si připravíme krém z mascarpone, žloutků a cukru, který naneseme na ještě vlažné těsto. Vršek ozdobíme malinami.
Ananas v pivním těstíčku

FOTO: Litovel

Suroviny: 1 velký ananas, 250 ml piva Litovel Černý citrón, 200 g hladké mouky, 3 vejce, sůl, olej na smažení, 250 ml zakysané smetany, 1 lžička citrónové šťávy, 1 skořicový cukr

Postup: Do piva zašleháme nejprve vejce, pak mouku, hladké těsto necháme odležet hodinu v ledničce. Mezitím oloupeme ananas, nakrájíme jej na plátky a ty na menší kousky. V hrnci  dáme rozehřát asi dvoucentimetrovou vrstvu oleje. Ananas obalujeme v připraveném těstě, hned jej z obou stran smažíme dozlatova. Hotové kousky necháme chladnout na listu papírové utěrky, aby se přebytečný olej odstranil. Nakonec si připravíme sladký dip – do zakysané smetany vmícháme skořicový cukr a citrónovou šťávu.

Francouzská snídaně

FOTO: Albert (2x)

Suroviny: 12 jahod na plátky, hrst třešní, 1 broskev, 1 lžíce krupicového cukru, 3 vejce, 80 ml mléka, 1 lžička mleté skořice a moučkového cukru, máslo na vymazání, 8 plátků toustového chleba, horká čokoláda k podávání

Postup: Plátky jahod promíchejte v míse s cukrem. Pak přidejte třešně a broskev. Vejce našlehejte s mlékem a skořicí, máslem vymažte pánev. Na polovinu chlebů rozdělte ovoce, přiklopte zbylými chleby. Vzniklé sendviče namočte ve vaječné směsi a postupně z obou stran opečte. Posypte moučkovým cukrem a servírujte s horkou čokoládou.

Vepřová panenka s okurkovým salátem
Suroviny: 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce tmavého třtinového cukru, 4 stroužky česneku, 2 lžíce slunečnicového oleje, 2 lžičky černého pepře, několik kuliček červeného pepře, 500 g vepřové panenky, 1 okurka, luštěninové klíčky, hrst koriandrových lístku, limetka
Postup: Prvních šest ingrediencí smíchejte v míse a přidejte do ní na plátky pokrájenou panenku nebo medailonky. Promíchejte, aby se všechny kousky obalily marinádou. Pak maso zprudka opečte z každé strany 4–5 minut. Okurku nasekejte na tenké špalíky, smíchejte je s klíčky a koriandrem a podávejte k masu. Na talíř přidejte i skrojky limety.