Hlavní obsah

Vůní majoránky proti nachlazení

Právo, Zdena Nováčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Těžko si bez majoránky představíme oblíbené pokrmy, jako jsou bramborák a bramboračka, česnečka, prejt a mnohé další. Do jídla se dává především pro svou schopnost podporovat trávení, ale tahle nenápadná bylinka má i další pozitivní účinky na tělo. V antice byla zasvěcena bohyni Afroditě a považována za afrodiziakum.

Foto: Profimedia.cz

Majoránka zlepšuje trávení, zklidňuje nervovou soustavu, zahání nachlazení, a proto se majoránkový čaj hodí právě pro chladnější období.

Článek

U nás v přírodě sama neroste, musíme ji pěstovat na zahrádce nebo doma v květináči. Má ráda světlo, teplo, je choulostivá na přelití. Zlepšuje trávení, zklidňuje nervovou soustavu, harmonizuje střeva, působí proti střevním parazitům. Zahání nachlazení, a proto se majoránkový čaj hodí právě pro chladnější období.

Zlepšuje usínání

Majoránkové víno pro zklidnění a příjemné usínání připravíme jednoduše. Stačí přibližně padesát gramů majoránky zalít litrem suchého bílého vína. Necháme uležet asi deset dnů v temnu a teple, potom přecedíme. Vína pijeme navečer půl deci, pomáhá lépe usnout a prohloubí spánek, protože nás zbaví nervového napětí.

Ulehčuje průběh menstruace

Čaj z majoránky se doporučuje i při bolestivé menstruaci. Stačí jednu kávovou lžičku drcené byliny zalít čtvrt litrem horké vody. Obsažené látky v rostlině nemají vedlejší účinky, a když uděláme výluh silnější, nic se nestane. Čaj popíjíme přibližně dva až pět dnů před očekávanou periodou, a to dvakrát denně – ráno a večer. Zbaví nejen tlaku v podbřišku, ale také odstraní nebo aspoň sníží nervové napětí.

Dříve se také majoránka používala při ztvrdnutí a zánětu bradavek při kojení. Stačilo do čerstvé šťávy z čerstvých listů majoránky namočit gázu a přiložit na postižené místo jako obklad několikrát denně.

Prevence a zmírnění pásových oparů

Účinné látky obsažené v majoránce společně s působením šalvěje (v poměru 1:1) zabraňují tvorbě pásových oparů nebo urychlí jejich léčbu. Z obou bylin si klasickým způsobem připravíme čaj, který pijeme třikrát denně před jídlem.

Odvar majoránky a slézu zase pomůže s léčbou akné, stačí odvarem na noc potírat pleť. Nebo si přímo z rozmixovaných čerstvých rostlin s trochou vody připravíme masku.

Koupel proti nachlazení

Když máme pocit únavy nebo že na nás něco leze, stojí za vyzkoušení majoránková koupel. Připravíme ji snadno, stačí v litru vody převařit (asi deset minut) dvě až tři hrsti majoránky, přecedit a vlít do připravené lázně, ve které vydržíme co nejdéle (nejméně čtvrt hodiny).

Zmírňuje deprese a migrénu

Jiří Janča ve svém Herbáři doporučuje na začínající deprese kombinaci majoránky a sporýše lékařského. Přibližně dvě kávové lžičky směsi zalijeme horkou vodou a pijeme vždy po jídle. Působí i na migrénu. A dříve babky kořenářky léčily majoránkou smutek z nešťastné lásky.

Harmonizuje žaludeční šťávy

Když je pro naše zažívání jídlo těžké nebo ho sníme větší množství, dostane nás z toho právě čaj z majoránky, který si poradí také s plynatostí. Jestli tímhle neduhem trpíme, můžeme si připravit z majoránky tinkturu a používat ji podle okamžité potřeby. Stačí naložit jeden díl čerstvé majoránky ve třech dílech sedmdesátiprocentního alkoholu na tři týdny a potom přefiltrovat. Užívejte před jídlem nebo jednou denně – na noc.

Majoránková mast na rýmu

Je skvělá nejen na rýmu, ale i jako plicní zábal nebo zábal při bolesti krku a hlasivek. Působí také na otoky a pohmožděniny, maže se i na rozbitá kolena, protože působí lehce antisepticky. Pokud bojujeme proti rýmě, mažeme ji nejen kolem nosních dírek, ale i dovnitř – výhodné je nanést mast na špejli a opatrně ji zastrčit co nejdál do nosních dírek. Dobré je potírat i čelo, aby se uvolnily čelní dutiny a rýma se spustila.

Příprava: vezmeme nadrcenou majoránku (asi padesát gramů), zalijeme dvěma lžícemi vinného destilátu, necháme asi dvě hodiny uležet. Přidáme dvě až tři lžíce kakaového másla a zahříváme ve vodní lázni. Potom stačí přecedit přes gázu. Jakmile směs vychladíme, můžeme ji nanášet. Vydrží v lednici asi čtyři týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám