Hlavní obsah

Jak zmírnit vypadávání vlasů a nastartovat obnovu jejich růstu

Novinky, Dana Sokolová

Denně nám může vypadnout až sto vlasů. Většinou se jedná o zcela přirozený proces obnovy. Problém nastává v okamžiku, kdy vlasy vypadávají ve větší míře, což začne být patrné i na vzhledu. V ten okamžik je zapotřebí hledat řešení.

Foto: Profimedia.cz

Kvalita a zdraví vlasů odrážejí stav celého organismu.

Článek

V první řadě je nutné nalézt pravou příčinu padání vlasů. Obvykle za to mohou buď hormony, nebo narušená rovnováha vlasového cyklu, a to vnějšími či vnitřními vlivy (nedostatek vitamínů, minerálů, nadměrný stres, začínající nemoc apod.). Kvalita a zdraví vlasů totiž odrážejí stav celého organismu, včetně psychického i fyzického rozpoložení.

„Hormonální nerovnováha se nejčastěji dotýká lidí v pubertě, v těhotenství, po porodu a v menopauze. Masivní vypadávání bývá obvykle dočasné, jakmile se hladina hormonů v těle vyrovná, problém ustává. Někdy ale za vypadáváním vlasů může být i porucha hormonů štítné žlázy. Zvýšená i snížená funkce této žlázy může mít dopad na zdraví a kvalitu vlasů. Spolehlivě to dovedou odhalit krevní testy, jejichž výsledky pomohou následnou léčbu vhodně zacílit,” vysvětluje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z pražské Polikliniky Anděl.

V některých případech může jít ale i o problém spjatý se špatnou péčí o vlasy. „Vlasy jsou poskládány z keratinu, což je vlastně mrtvý protein. Jakmile jsou vlasy poškozeny, není možné je opravit žádným způsobem, protože postrádají novou regenerační bílkovinu. Existuje sice mnoho přípravků na chemické bázi, které lze použít k léčbě a získání proteinu nazpět, ale zároveň mají tendence vlasy zanechávat oslabené a jakoby nespojené. Prevence je 100 % lepší než následná kúra,” vysvětluje vlasový odborník Daniel Campbell kosmetické značky Lush.

Západní medicína rozlišuje hned několik typů vypadávání vlasů
Difúzní alopecie – stav, kdy vypadávají vlasy difúzně po celé kštici a dochází k jejich prořídnutí. „Příčiny jsou různé, často to bývá onemocnění štítné žlázy či jiné endokrinní poruchy, může být podmíněna nedostatečnou výživou a metabolicky, vzniká v důsledku podávání některých léků nebo chemikálií.Do této skupiny patří tzv. telogenní efluvium neboli ztenčování, lámání a postupné vypadávání vlasů způsobené vstupem nadměrného množství vlasů do tzv. telogenní fáze vlasového cyklu. Příčinou bývají nejrůznější formy stresu: horečky, porod, chirurgická operace, hladovění, náhlé vynechání hormonální antikoncepce apod.,” upozorňuje MUDr. Naděžda Vojáčková.
Ložisková či areátní alopecie – stav, kdy se tvoří okrsky vypadaných vlasů, které mohou být různě velké. Může se vyskytnout jen jedno ložisko, ale i více.„Stav, kdy vypadnou všechny vlasy, se označuje jako totální alopecie, může být spojen i s výpadem ostatního ochlupení, jedná se pak o univerzální alopecii. Příčina areátní alopecie není přesně známa. Dává se do souvislosti s jinými autoimunitními chorobami (vitiligo, thyreoiditida) a alergiemi,” vysvětluje dermatoložka.
Androgenní alopecie –  tzv. mužský typ vypadávání vlasů. Stav, kdy postupně dochází k ústupu vlasové hranice, tvoří se „kouty“ a nakonec vypadají vlasy v rozsahu temene hlavy. Je typická pro starší muže, ale může se vyskytnout i u žen. Jedná se o geneticky podmíněné onemocnění, jehož podstatou je nadbytek dihydrotestosteronu. Pokud se tedy objeví u mladé ženy, může se jednat o endokrinologickou chorobu.
Ofiáza – stav, kdy se alopetická ložiska tvoří na okraji vlasové části hlavy. Proces začíná na šíji, pokračuje na spáncích, následuje čelo a nakonec zůstává chomáč vlasů pouze na temeni hlavy. Ofiáza bývá sdružena s atopií (např. atopický ekzém) a dalšími kožními, převážně autoimunitními onemocněními.
Jizvící alopecie – vypadávání vlasů, které způsobuje onemocnění končící jizvou, přičemž dochází k zániku vlasového folikulu. Ten může být způsoben zánětlivým procesem při bakteriálních, houbových nebo virových infekcích, dále mechanickým nebo fyzikálním poškozením či nádorovým onemocněním.

Řešení problému padání vlasů závisí na příčině

Pokud je známa příčina a je možno ji odstranit, je problém vyřešen a vlasy dorostou. To platí pro telogenní efluvium (viz tabulka). V případě, že se příčina neopakuje, vlasy dorostou do šesti měsíců a léčba není potřeba.

Po úpravě snížené funkce štítné žlázy nastává postupně lepší růst vlasů. Vzniká-li alopecie po lécích, po jejich vysazení se spontánně upraví.

Vlasům prospívá konzumace brokolice, špenátu, mrkve a rybího tuku, masa, jater, obilovin, oříšků, ječných krup, pohanky a rýže. Pro posílení křehkých a lámavých vlasů je potřeba zvýšit příjem selenu a také aminokyseliny methionina.

Klíčovým faktorem u kosmetických přípravků je pravidelná a důsledná aplikace. Jedná-li se pouze o příčiny, které vznikají mechanickým poškozením vlasů (fénování, barvení, žehlení, nešetrné mytí apod.), přípravky a správná péče velmi rychle zafungují.

Foto: archív firem

Zleva:

U špatného prokrvení pokožky musí být péče intenzivnější. Kromě lymfatické masáže hlavy je dobré používat speciální séra pro zvýšení prokrvení. V tomto případě může velmi dobře poradit na základě diagnostiky vlasů profesionální kadeřník.

Pokud se ale jedná o masivní vypadávání či podezření na androgenní alopecii, a tedy závažné onemocnění, lidé by měli v první řadě navštívit kožního lékaře, který jim nabídne komplexní řešení.

„Obtížnější je situace u areátní alopecie. V léčbě se doporučují vitamíny ze skupiny B, minerály zinek a selen, aminokyseliny obsahující síru-methionin, cystein. Lokálně se aplikují kortikoidy v kombinaci s kyselinou salicylovou. Při těžkých stavech se zvažuje celková léčba kortikoidy, u nejzávažnějších forem imunosupresivy. Jejich efekt je však v době podávání, po vysazení může dojít k recidivě,” vysvětluje Vojáčková.

„U mužské androgenetické alopecie se lokálně aplikuje minoxidil. Celkově je možno zvážit podávání blokátoru 5 alfa reduktázy-finasteridu, po jeho vysazení však dochází znovu k padání. U žen se doporučují antiandregeny. Další možností je transplantace vlasů,” dodává dermatoložka.

Foto: archív firem

Zleva:

Padání vlasů z pohledu tradiční čínské medicíny (TČM)

Dle tradiční čínské medicíny je stav vlasů spojený především se stavem krve v organismu. Říká se, že vlasy jsou „výhonky krve“. Za stěžejní orgán jsou v tomto směru považována játra a také ledviny.

„Vlasy jsou silné, zdravé a lesklé, mají hezkou barvu, právě když je v organismu dostatek 'krve jater' a 'esence ledvin',” upozorňuje MUDr. Štefánia Ebenová, Ph.D., vedoucí lékařka z pražské Kliniky Meridian, a dodává:

„Jsou to jinové vitální substance, matérie, které zabezpečují výživu nejen vlasům, ale i celému organismu. Když chybí, vlasy ztrácejí lesk, lámou se. V konečném důsledku jsou potom velmi jemné a šedivějí.”

Vlasy u žen i mužů začínají šedivět i kolem čtyřicítky, kdy začíná přirozeně ubývat životní esence ťing (jing). V tomto období jsou její zásoby asi na polovině a dochází k deklinaci (odchylce). U žen i mužů se začínají objevovat příznaky stárnutí.

Foto: YES VIP

MicroLines - pro přirozeně zahuštění vlasů v horních částech hlavy. Jedná se o síťku z prakticky neviditelných, speciálních nití, ke kterým jsou připojeny vysoce jakostní, přírodní vlasy, které se barvou i délkou přizpůsobují vlasům zákaznice.

Při problémech s vlasy se vždy nemusí jednat o stavy nedostatku, v těle může být například přítomna i stagnace, kterou je zapotřebí rozhýbat, nebo jsou přítomné jiné stavy „nadbytku“ vyžadující specifické ošetření. Proto je zapotřebí nejprve provést důkladnou diagnostiku.

Praktik tradiční čínské medicíny na základě této diagnostiky doporučí lokální i vnitřní bylinnou léčbu, případně akupunkturu, a jistě poradí užitečné potraviny a doplňky stravy. K těm nejúčinnějším patří černý sezam, vlašské ořechy, slunečnice, černé sójové boby, drobné zahradní ovoce jako ostružiny, maliny, borůvky apod. Z léčivek potom rdesno mnohokvěté, děhel čínský, ptačí zob, kordyceps – housenice čínská, reishi apod.

Dieta by měla být všeobecně bohatá na esenciální mastné kyseliny, bílkoviny (nejlépe z bio skopového, kuřete, mořských ryb) a minerály. Zredukovat by se měl příjem kávy, alkoholu i nikotinu, stejně jako potravin obsahujících aditiva. Vhodné jsou i samomasážní techniky na masírování hlavy.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám