Hlavní obsah

Dožínky aneb Nastal čas děkování přírodě za její štědré dary

Novinky, das

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dožínky nebo také obžinky, ožínky, dožitá, dožatá či žnivuvka nastávaly vždy po sklizni obilí, která zajišťovala obživu národu na další období. Jejich základní myšlenkou tedy bylo děkování za štědré dary poskytnuté přírodou.

Foto: Profimedia.cz

Dožínky - tradiční oslava konce sklizně

Článek

Pro mnohé naše předky dožínky znamenaly konec období nouze a přechod k dočasnému nadbytku potravy. Pro mnohé národy byl tak tento čas považován za začátek nového roku. A dodnes se této tradice drží zemědělci, kteří začátkem října začínají sít ozim a tak začíná i jejich nová sezóna.

Dožínky se většinou odehrávaly na statku hospodáře, který měl povinnost žence pohostit a radovánky chasy zaplatit. Z posledních klasů obilí se upletl dožínkový věnec, který ženci předávali hospodáři.

Do věnce se někde zaplétalo ovoce, cukrovinky a koláče. Společně s věncem pak dívky doprovázely poslední vůz zvaný baba, směřující z pole do dvora, přičemž samotný věnec obvykle nesla nejhezčí z dívek. Ostatní nesly ověnčené hrábě.

Foto: CREATIVE WORLD

Dožínky a vinobraní pro mladé a rodiny s dětmi na pražské Ladronce

Poté následovaly bujaré oslavy. Věnec se schovával v hospodářství do Vánoc nebo až do příštích žní. Po dožínkách následovalo mlácení obilí a sáček se zrním se nechával po celou zimu na další setí. Lidé věřili, že poslední plod v sobě skrývá magickou sílu a moc země, která se projeví při dalším novém setí.

V mnoha evropských i mimoevropských zemích mají dodnes dožínky náboženský charakter. Dodnes tak zakončují toto období v kostelech Děkovné mše svaté za úrodu.

Dožínky pro rodiny s dětmi

Stále více lidí se také vrací k tradičním oslavám, kam dožínky rozhodně patří. Pokud ještě nemáte plány na páteční odpoledne či víkend, pak můžete vyrazit hned na několik míst v České republice, kde budou probíhat oslavy a kde je připraven i velmi bohatý program pro děti.

Dožínky a vinobraní pro mladé a rodiny s dětmi - Usedlost Ladronka
V pátek 16. září 2016 od 8.00 do 20.00Oblíbené místo sportovců z celé Prahy se promění v pohádkové kouty, smart stezky s výzvou pro všechny vaše smysly, ve sportoviště, kde poměří síly dospělí i děti a hlavně v chill-out zónu plnou kreativních dílen pro mladé, maminky i děti. Chybět nebude degustace vín z Čech i Moravy a relaxační zóna s dobrým jídlem a pitím z nejlepších českých farem sdružených v ASZ ČR, a to pro děti i dospělé.
Dožínky na farmě Krišnův dvůr - Městečko u Benešova
V neděli 18. září 2016 10.00 - 17.00 Akce nabídne tvořivé dílny pro děti, farmářské produkty, přednášky o eko-farmaření, hry a zábavu pro děti, kurzy vaření a bohatý hudební program.
Královéhradecké krajské dožínky 2016
Od pátku 16. 9. do soboty 17. 9. 2016Dny prezentace zemědělství a potravinářství Královéhradeckého kraje 2016 se letos odehrají na prostranství před koupalištěm Flošna a všesportovním stadionem v Hradci Králové.Čeká vás výstava zemědělské techniky a hospodářských zvířat, lákavý hudební program, ochutnávky regionálních potravin a dožínkové trhy.
Dožínky Olomouckého kraje
17. - 18. 9. 2016 - Výstaviště Flora OlomoucNa výstavišti v Olomouci proběhne požehnání úrodě s arcibiskupem Janem Graubnerem, sledovat můžete slavnostní předávání věnců nejlepším hospodářům. V nabídce nechybí bohatý hudební program.
Počernické pivobraní
16. - 17. 9. 2016 v Dolních Počernicích v prostorách zámeckého parku u Panského DvoraAkce nabídne pro rodiny s dětmi bohatý hudební program, skákací hrad, kolotoč, aquazorbing, malování na obličej, jízdy na huculských koních a mnoho dalšího.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám