Hlavní obsah

Nejhorší zásahy, které poškozují vlasy

Novinky, Dana Sokolová

Krásné vlasy bez chybičky považuje řada z nás mnohdy za zcela nedosažitelný cíl. Ten přitom máme téměř na dosah ruky. Musíme se ale nejprve zbavit několika zlozvyků, které vlasům ubližují. Možná vás jejich výčet překvapí, protože řadu z nich opakujeme prakticky každý den.

Foto: Profimedia.cz

Vlasy si můžeme poškodit i pravidelnou péčí.

Článek

Pozor na sulfáty, silikony či pěnidla

„Vše začíná u kvalitní vlasové kosmetiky, u níž bychom si měli dát pozor na přípravky s obsahem sulfátů, silikonů, pěnidel, plnidel a dalších škodlivých látek. Tyto prvky naše vlasy zatěžují a ucpávají vlasové folikuly,“ upozorňuje tricholožka Lenka Kašpaříková z vlasového centra a kliniky zdraví Clinical Hair & Health.

Bohužel takový přípravek má ve své koupelně dnes téměř každá žena. Ve snaze zachránit vitalitu vlasů a vrátit jim již roky zašlou slávu totiž kupujeme vše s etiketou slibující kompletní nápravu nebo bezmyšlenkovitě střídáme jeden šampon za druhým.

„Ve chvíli, kdy se vyskytne nějaký problém, například se zvýší svědění vlasové pokožky, může dojít k tomu, že nový vlasový přípravek problém nevyřeší, jen ho oddálí a překryje. Lepší je tedy nechat si vlasy odborně vyšetřit, například trichologem, který vám s výběrem vlasových preparátů pomůže,” vysvětluje Lenka Kašpaříková.

Foto: Profimedia.cz

Zdravé vlasy je ideální mýt dvakrát týdně. Vhodné je jim dopřát alespoň 1krát ročně intenzivnější péči na podporu a omlazení vlasového ústrojí např. Hloubkovou rekonstrukční a regenerační kúru, která dodá vlasům přesně to, co potřebují.

Chybou je i velké množství kosmetiky, kterou na vlasy používáme. „Nejprve aplikujeme šampony, pak kondicionér, masku, sérum, olejíček, gel a mnohdy i další přípravky. Ty možná dokážou působit zázračně, pokud je však překombinujeme, vlasy jen zatěžují,” vysvětluje Monika Plachá, vlasová expertka kosmetiky Nouvelle.

Vždy je tedy lepší minimalizovat počet přípravků. Například kondicionér rovnou nahradit maskou. Séra rovnou přidat do masky, olejíčky používat jen přírodní a na závěrečný styling taktéž použít minimum přípravků. Ideálně jen lak, případně jen gel.

Fénování vlasů má svá pravidla

Myslím, že nejedna z nás slyšela v kadeřnickém salónu radu: „To je nejlepší si vyfoukat v předklonu.“ Opak je ale pravdou! Právě přehozením vlasů přes hlavu a jejich následné vyfénování v předklonu vlasy oslabuje. „Raději je proto fénujte po směru jejich růstu,” radí Kašpaříková.

A nikdy u fénů nepoužívejte nejvyšší teploty. Sušení vlasů to sice urychlí, ale na druhou stranu i mnohem více poškodí. Totéž platí při používání žehliček a kulem.

„I zde se naučte nastavovat nižší teplotu a neužívejte je u kořínků vlasů, pouze tak podráždíte pokožku hlavy. Pokud vidíte, že vlasy pravidelným žehlením trpí, nezapomeňte pravidelně zastřihávat konečky a do délek vždy před úpravou aplikujte ochranné sérum před vysokými teplotami,” doporučuje Monika Plachá.

Zajímejte se o kvalitu použité barvy

Kvalitní barvy dokážou vlasy vyživit, dodat jim objem a mnohdy vyřešit i problém s vyšším maštěním. Domácí barvení ale představuje pro vlasy mnohdy doslova šok. A nejde jen o horší kvalitu barvy, ale i špatný technologický postup.

„Často se setkávám s případy, kdy žena nedodrží během domácího barvení správný technologický postup a v důsledku toho dochází až ke spálení vlasů, jejich dehydrataci a poškození vlasové pokožky. Vlasy jsou však nadměrně zatěžovány i tehdy, když střídáme barevné odstíny,“ upozorňuje Kašpaříková.

Barvy pro domácí užití nikdy nebudou natolik šetrné a kvalitní jako profesionální barvy, u nichž výrobce navíc zajišťuje i požadovaný odstín.

Mokré vlasy nestahujte

Vlasy oslabujeme také v momentě, kdy je ještě mokré stáhneme do pevného drdolu nebo culíku. Odpočinek bychom měly vlasům dopřát i průběžně a pevně je nestahovat na stejném místě moc často.

Takový postup den co den vyvolává nepřirozený tah, který nejen škodí kořínkům, ale vlasy se navíc nepřirozeně oslabují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám