Hlavní obsah

Ženy, které prolomily hranice módního průmyslu

Novinky, Eva Dvořáková

Módní průmysl je v poslední době rozmanitější, než tomu bylo kdysi. Za tímto pokrokem stojí v našich končinách zcela neznámé tváře, o kterých by byla škoda se něco nedozvědět. Je totiž řada průkopníků a průkopnic, kteří šnečími kroky pracují na tom, aby se rozmanitost dala v módě považovat za něco, nad čím není třeba se nijak pozastavovat. Ukažme si ženy, které prolamují pomyslné módní ledy a stanovené hranice.

Foto: Profimedia.cz

Ženy, které prolomily hranice v módním průmyslu.

Článek

Leomie Andersonová

Foto: Profimedia.cz

Leomie Andersonová

Minulý rok se objevila jako modelka značky Victoria´s Secret. Výjimečná je její upřímnost, se kterou mluví do médií nebo se prezentuje na svém vlastním lifestylovém blogu.

Hovoří hodně o tom, jak velké oběti musí mladé dívky udělat, pokud se chtějí stát modelkou s černou pletí, a že není úplně jednoduché být „černou ovcí v davu”.

Minulý rok tweetovala: „Jak to, že jsou všichni vizážisté zaneprázdněni tím, aby udělali dokonalý make-up bílým dívkám, zatímco já si musím make-up nanášet sama?“

Ashley Grahamová

Foto: Profimedia.cz

Ashley Grahamová

Ashley Grahamová byla první modelkou s označením plus size (větší velikost), která se objevila na obálce známého časopisu Sports Illustrated. Její fotografie už předtím zdobila i jiné světové magazíny, například Cosmopolitan nebo Maxim.

„Jednou jsem si uvědomila, že nebudu spadat nikdy do škatulky, do které společnost chce, abych pasovala,“ řekla v pořadu Ted Talk. „Nikdy nebudu dokonalá pro průmysl, který vyžaduje perfekcionismus jak zevnitř, tak zvenku.“

Iskra Lawrencová

Foto: Profimedia.cz

Iskra Lawrencová

Využívá svých dvou miliónů fanoušků k tomu, aby díky nim do světa poslala zprávu o tom, jak moc jsou mladé dívky ovlivňovány nepravdivými, Photoshopem upravenými kampaněmi.

Svou odpovědnost i sílu bere tato modelka vážně, a dokonce spolupracuje s Národní asociací zabývající se poruchami příjmu potravy.

Winnie Harlowová

Foto: Profimedia.cz

Winnie Harlowová

Modelce Winnie Harlowové diagnostikovali ztrátu pigmentu (vitiligo), když jí byly čtyři roky. I přesto, že se jí pigment ztrácí nejen na končetinách, ale i na obličeji, splnila si sen a stala se modelkou: má za sebou kampaně pro H, Desigual, Diesel a další známé značky. Upozornila na sebe účastí v soutěži America´s Next Top Model.

„Hodně lidí říká, že za můj úspěch může moje kůže. Jenomže to není novinka. Nejsem první člověk na světě, co má vitiligo, stejně tak nejsem první člověk, který měl šanci v něčem uspět. Není nic výjimečného prolomit hranice s něčím, o čem si celá léta všichni mysleli, že je to ošklivé nebo snad něco, proč by měl být člověk považován za méněcenného. Je to především tvrdá práce, která za vším tím úspěchem stojí.“

Hari Nefová

Foto: Profimedia.cz

Hari Nefová

Jde o první transgender modelku, která podepsala smlouvu s IMG models. Předváděla pro Gucci, H či Mansur a Gavriel.

Jillian Mercadová

Foto: Profimedia.cz

Jillian Mercadová

Když se Jillian Mercadová stala tváří nové kolekce, kterou navrhla slavná zpěvačka Beyoncé, okamžitě to vyvolalo vlnu senzace. Jillian trpí svalovou dystrofií, i přesto o ni ale okamžitě projevily zájem slavné světové modelingové agentury.

„Budujeme armádu úžasných jedinců, kteří už jsou unaveni tím, že ve skutečném světě nemohou vidět rozmanité přehlídky a kampaně, a nemyslí si, že nikdo jiný než dokonalé modelky je ani dělat nemohou,“ řekla v rozhovoru pro Telegraph.

Madeline Stuartová

Foto: Profimedia.cz

Madeline Stuartová

První modelka s Downovým syndromem, která se objevila na celosvětově známé a uznávané akci – newyorském Fashion weeku [celá zpráva].

„Doufám, že díky modelingu budu moct změnit pohled lidí na osoby se zdravotním postižením. Chci jim vytvořit prostředí pro povědomí, ale i podmínky přijetí a začlenění do společnosti,“ napsala na své webové stránky.

Lineisy Monterová

Foto: Profimedia.cz

Lineisy Monterová

V roce 2015 šla přehlídku pro každou významnou módní značku v Londýně, New Yorku nebo Miláně. Byla také první modelkou s tmavou pletí, kterou do svých řad přizvala luxusní značka Prada.

Módní kritici a odborníci byli také šokováni faktem, že Lineisy se na mole objevila se svými přírodními afro vlasy, které jsou pro černošky typické. Je totiž zcela ojedinělé, že by se vlasy modelek černé pleti na přehlídky neupravovaly.

„Nečekala jsem takový ohlas, jsem jen Lineisy Monterová, mladá holka ze Santo Dominga,“ řekla pro i-D mladá modelka.

Daphne Selfeová

Foto: Profimedia.cz

Daphne Selfeová

Osmaosmdesátiletá žena byla jmenována nejstarší modelkou na světě, a dokonce byla i s tímto titulem zapsána do Guinnessovy knihy rekordů. V módním průmyslu se sice objevovala už od roku 1949, její čas uzrál ale, až když jí bylo sedmdesát. Tehdy se totiž objevila na stránkách respektovaného módního magazínu Voque.

Andreja Pejicová

Foto: Profimedia.cz

Andreja Pejic

Transgender modelka podstoupila v roce 2014 operativní změnu pohlaví. V únoru roku 2015 už stála na mole a předváděla pro značku Giles, tehdy se zapsala do módní historie.

Je první nejznámější a celosvětově uznávanou transgender modelkou. Svou tvář už propůjčila několika nejen módním, ale i světově známým kosmetickým značkám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám