Hlavní obsah

Jak pečovat o opálenou pokožku a první pomoc při spálení

Novinky, Dana Sokolová

Po celodenním pobytu na slunci bývá pokožka vysušená a velmi unavená. Pokud k tomu ještě přičteme časté koupání a mořský vánek, pokožka opravdu trpí. K regeneraci tak potřebuje nejen maximální hydrataci, ale také zklidňující látky, jež pomohou pokožku zbavit stresu. Pokud tedy vsadíme na kvalitní péči po slunění, pokožka se nám zajisté odmění.

Foto: Profimedia.cz

Mírné spáleniny se vyznačují růžovou až zčervenalou pokožkou.

Článek

V první řadě se po slunění vždy osprchujte. Smyjete tak z pokožky nejen písek, ale i zbytky opalovacích krémů a prach. Čistá pokožka bude poté rychleji absorbovat důležité složky hydratačních a regeneračních mlék po opalování. Tato mléka obsahují řadu látek, které podporují opálení (vitamin E, betakaroten aj.) a také způsobují chladivý efekt, který je zvláště po celodenním slunění velmi příjemný.

Foto: archív firem

Zleva:

Pro pokožku ale můžete udělat ještě více - když začnete používat speciální masky na opálenou pleť, které péči o pokožku ještě zintenzivní.

Výborná je i lázeň z čerstvého mléka. „Nalijte jednoduše 2 litry mléka do vany naplněné vlažnou vodou, přidejte 2 lžíce olivového oleje a dvě lžíce medu. V takovéto lázni zůstaňte ponořeni přibližně 15 minut a poté se již neoplachujte, jen se lehce osušte měkkým ručníkem. Vaše kůže zůstane hladká, měkká, hydratovaná a bude jemně vonět. Pro získání osvěžující tělové mlhy můžete také smíchat okurkovou šťávu s minerální vodou a nalít je do lahvičky s rozstřikovačem,” radí odborníci z Avonu.

Začněte také používat peeling. „Nebojte se, snědou pokožku si ´nevydrhnete´. Důležité je alespoň jednou týdně použít jemný peeling. Ten odstraní odumřelé buňky a opálení tak bude zářit a více vynikne. Díky peelingu neodstraníte opalování, ale zbavíte se toho, co kůži brání přijímat nové živiny. A čím více výživy kůži dodáte, tím déle si udrží ten správný odstín,” doporučuje Mgr. Petra Řehořková, zakladatelka Kliniky estetické medicíny Petra Clinic.

Foto: archív firem

Zleva:

První pomoc při spálení pokožky

„Spálení sluncem je vlastně normální reakce nechráněné kůže na působení UVB složky slunečního záření. Vzniká v závislosti na dávce záření a fototypu kůže s přihlédnutím k dalším faktorům, jako je nadmořská výška a zeměpisná šířka, odraz od písku,” vysvětluje dermatoložka MUDr. Naděžda Vojáčková z Laserového centra Anděl.

Mírné spáleniny se vyznačují růžovou až zčervenalou pokožkou, která je horká, bolestivá a svědí. Středně těžké spáleniny se poznají podle toho, že je pleť rudá a jsou na ní puchýřky, které praskají. Spálená kůže se později sloupe. Ty nejtěžší spáleniny se vyznačují tmavočervenou až purpurovou barvou kůže, na které se mohou tvořit puchýřky. Tento stav je doprovázen nevolností, bolestí hlavy, zimnicí, horečkou a závratěmi.

Lehčí stavy zvládneme doma sami. První pomocí u lehčích forem je přiložení studeného obkladu a celková hydratace organismu. Osvědčené jsou i obklady z odvaru ze silného zeleného a černého čaje či borové vody.

„Vyzkoušejte osvědčený recept jižanských zemí – bílý jogurt bohatý na probiotika. Nejenže chladí, ale posiluje i lokální imunitu kůže a urychluje hojení. Na spáleniny pomáhají i obklady z mléka či potření postiženého místa tvarohem,“ doporučuje dermatoložka doc. MUDr. Monika Arenbergerová, Ph.D.

Obklady z tvarohu, bílého jogurtu, kefíru či syrovátky lze přiložit na 15 minut a následně setřít. Kyselina mléčná pomáhá zklidnit zarudnutí pokožky a ulevuje od bolesti. Výborná je i vlažná koupel s příměsí podmáslí nebo jogurtu, případně hrstkou ovesných vloček.

Foto: archív firem

Zleva:

Někdo radí přikládat okurku či nakrájená rajská jablíčka. Obojí by mělo též ulevit zarudlé pokožce a snížit bolestivost. Výborným pomocníkem je i gel z aloe vera či kokosový olej. Úlevu prý mohou přinést i obklady z hypermanganu či koupel s rozpuštěnou jedlou sodou, případně obklady z jahodové šťávy či dřeně.

Pomoci ale mohou i termální vody, které dokážou pokožce dodat i do hlubších vrstev hydrataci. Pokud chcete mít jistotu, pak volte tzv. SOS přípravky. Většina z nich obsahuje panthenol či speciální komplexy, které dokážou zklidnit zarudlou pokožku, hydratovat a přinést jí okamžitou úlevu.

Pokud máme spáleniny těžké, neměli bychom hazardovat se zdravím a rozhodně bychom měli vyhledat pomoc lékaře.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Pihy a pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty...

Češi podceňují prevenci melanomu

Zhoubným melanomem každý rok onemocní více a více lidí. Bohužel mnozí z nich k lékaři přicházejí pozdě, v okamžiku, kdy je nádor špatně léčitelný. Úmrtnost na...

Jak docílit zdravého opálení

Lehce opálená pokožka působí na první pohled zdravěji a lidé se s ní cítí atraktivněji. Bohužel tolik obdivovaný bronz je nejen krásný, ale i zákeřný. Pokud se...

Výběr článků

Načítám