Hlavní obsah

Tak trochu jiné první dámy

Právo, Rostislav Matulík

Prvními dámami většiny zemí světa bývají distingované protějšky monarchů či prezidentů, ženy vzdělané a úspěšné anebo oddané a pečující. O to je větší pozdvižení, když do pomyslného klubu zavítá takzvaná trophy wife, trofejní manželka, tedy žena výrazně mladší než její mocný muž.

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Michel Temer a první dáma Marcela

Článek

Ona mu dodává lesku, on ji zahrnuje financemi a leckdy i podílem na moci, to vše k nelibosti obyvatel či poddaných. Přesně takovou bílou vránou je nyní brazilská první dáma, 33letá bývalá modelka Marcela Temerová.

Do nové role ji vynesl politický pád brazilské marxistické prezidentky Dilmy Rousseffové (68), která neustála korupční skandály a ekonomický propad země v ostře sledované době před olympiádou v Rio de Janeiru.

Sotva nestandardní pár stanul v půli května v čele země, začali Brazilci reptat. Marcela Temerová je mimo jiné asi jediná první dáma, která má jméno svého pětasedmdesátiletého muže a zastupujícího prezidenta Michela Temera vytetováno vzadu na šíji, na dobře viditelném místě.

Manželé si ihned po příchodu do supermoderního Palácio da Alvorada zaplatili sérii PR článků, které bývalou královnu krásy označily za „skromný, domácký typ“. Lidé však mají své pochybnosti.

Zklamání Dilmy Rousseffové

Podvědomě ji srovnávají s Rousseffovou, které Temer i se svou Stranou brazilského demokratického hnutí lidově řečeno „namydlil schody“. Zatímco Rousseffová byla v letech 1970 až 1972 ve vězení a zažila tam i mučení, Temerová utrácí horentní sumy v módním salónu v prestižní části Sao Paula v sousedství paláce Athiny Onassisové. To vše v době, kdy Brazílie prochází možná vůbec nejhorší ekonomickou krizí za posledních sto let.

Rousseffová, které kdysi v žaláři zlomili čelist, dnes tvrdí, že Temer je misogyn a nesnese v kabinetu žádnou ženu. Do jeho nového kabinetu se také nedostali ministři černé pleti, ačkoli plná polovina Brazilců má africký původ.

Nedostudovaná právnička

Dvaačtyřicetiletý věkový rozdíl prezidenta a první dámy navíc posílil obavy, že se vracejí staré časy, kdy zemi vládli oligarchové s „trofejními ženami“ po boku. Prezident napětí mírnil tvrzením, že jeho mladá žena se začne věnovat své profesi právničky.

Hbití novináři ovšem zjistili, že Marcela sice má jakýsi kurz, ale práva neabsolvovala a jejím jediným zaměstnáním v životě byla recepční v redakci jednoho deníku. Potkali se před 15 lety, když jí bylo osmnáct a jemu šedesát. Náhodou šla tehdy se strýcem na mítink Temerovy velké, ideologicky ovšem nevyhraněné strany. Za dva roky byla svatba a manžel jí psával básně během dlouhých přeletů z metropole Brasilie do Sao Paula.

Mají spolu sedmiletého syna, Temer má ovšem ještě tři děti i z předchozích vztahů, z nichž nejmladší je o deset let starší než první dáma.

A také mají vyhlídky na rušný život – krátce před inaugurací se hackeři prezidentovi nabourali do mobilu a získali odtamtud „intimní snímky“ mladé manželky. Netradiční první dáma asi obstará Brazílii ještě nejedno pozdvižení, zejména teď, když bude nejlidnatější země Jižní Ameriky kvůli olympiádě pod drobnohledem.

Královna s dokonalou pověstí

Trofejní manželkou sice v pravém slova smyslu není údajně nejkrásnější první dáma planety, jordánská královna Ranija, ale kontroverzí je kolem její osoby také dost. Možná i proto, že kritizovat krále Abdalláha II. zákon zakazuje pod trestem vězení. Lidé tudíž veškerou nespokojenost obracejí proti překrásné Raniji.

Dnes pětačtyřicetiletá královna sice navenek vystupuje jako sociálně citlivá charitativní duše, uvnitř království ale už tak bezchybnou reputaci nemá. Na její čtyřicátiny dovážely cisterny vodu do bazénů a na zavlažování i ze zahraničí, ačkoli obyvatelé království trpěli žízní.

Foto: Profimedia.cz

Jordánská královna Ranija

A stěny paláce z růžové žuly byly po celou dobu nasvíceny obřími číslicemi 40, ačkoli mnoho obyvatel si může o elektřině nechat zdát. Raniju ale za to v západních médiích nikdo nekritizuje – z blízkovýchodních prvních dam má na Západě suverénně nejlepší pověst, a tak ji z výstřelků nikdo neviní.

Královna vzdor své bezchybné image Jordáncům vadí hlavně kvůli svému původu – narodila se v Kuvajtu palestinským rodičům z Tulkarmu, a tak je její syn a korunní princ Hussein (22) napůl Palestinec.

Největším strachem jordánských nacionalistů přitom je, aby se z jejich vlasti nestal alternativní domov palestinských uprchlíků.

Šaty za šest miliónů

Královna se angažuje zejména ve prospěch vzdělání jordánských dětí i dětí po celém světě, což z ní dělá jednu z nejmocnějších žen planety. Jako první žena na Blízkém východě také otevřela problém zneužívání dětí, což si žádná před ní nedovolila. Dokonce vzniká dojem, že mluví do veřejných věcí i politiky až moc.

Podle serveru WikiLeaks sama jednala s americkými kongresmany o nutnosti „srazit hřebínek Íránu“. Když se pak panovnice království s 33procentní nezaměstnaností objeví v Metropolitní opeře v New Yorku v šatech za 250 tisíc dolarů (šest miliónů korun), je z ní rázem jedna z nejneoblíbenějších prvních dam.

Foto: Profimedia.cz

Jordánská královna Ronija se svým mužem a dětmi

Nejzajímavější partner(ka) hlavy státu

Svět ovšem momentálně čeká především na finále boje o první dámu (případně „prvního gentlemana“) Spojených států, což je souboj, který na každý pád přinese mimořádně netradičního vítěze. Poněkud bizarně se v něm střetnou páry, z nichž jeden byl kdysi hostem na svatbě druhého.

Hillary a Bill Clintonovi (69) se na snímcích z roku 2005 vesele kření na svatbě Donalda a Melanie Trumpových (46).

Stane-li ovšem po boku „prezidentky Hillary“ její manžel, bude mít za partnera – slovy Donalda Trumpa – jednoho z nejhorších nevěrníků planety. Republikáni už zaplatili inzeráty se snímkem Clintona, který kouří před Bílým domem doutník, aby se zapomnětliví opět rozpomněli na aféru s Monikou Lewinskou.

Foto: Profimedia.cz

Spojené státy možná zvolí svého prvního gentlmana Billa Clintona

A čeká-li titul první dámy na Melanii Trumpovou, bude jej v čele nejmocnější země planety nosit dáma, která pózovala nahá na palubě soukromého magnátova letadla, želízky připoutaná ke kufříku se zlatým kováním plnému šperků.

Anebo jindy, snad v předtuše věcí budoucích, se nechala vyfotit v karmínových bikinách na medvědí kožešině v místnosti schválně připomínající Oválnou pracovnu Bílého domu.

Foto: Profimedia.cz

Melanie Trumpová

Dlužno říci, že ve srovnání s jinou typickou trofejní manželkou, bývalou první dámou Francie Carlou Bruniovou, se Melania drží při zemi, je inteligentní a znalostí čtyř jazyků případnému prezidentovi ostudu neudělá. Navíc svým osobním příběhem vzkazuje ženám, že chudoba ani původ o první dámě nerozhodují.

Kongresové finále

V červenci na nominačních kongresech Republikánské a Demokratické strany pronesou Bill a Melania první oficiální projevy na podporu svých protějšků. Těžko si představit ostřeji sledovaná vystoupení. Vliv a image obou jsou natolik výrazné, že právě oni mohou rozhodnout o vítězi.

Clinton by napodruhé do Bílého domu nejspíše přinesl jistou uvolněnost a neformální jednání. A Melania? Mnozí Američané jsou možná v pokušení zvolit Trumpa jen proto, aby zjistili, jaké to bude s bývalou jugoslávskou modelkou po boku, možná i s dalšími pikantními snímky z její modelingové kariéry, které se ještě nepodařilo objevit.

Melania je ale nad věcí a má na to, aby se stala po boku manžela nejoslnivější první dámou od dob Jackie Kennedyové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám