Hlavní obsah

Péče o pleť v letních měsících

Novinky, Dana Sokolová

Pleť na obličeji je nejohroženější částí kůže na těle. Nezahalujeme ji a je tak mnohem více vystavována vnějším vlivům než zbytek těla. Přitom je mnohem tenčí, pórovitější, má menší buňky a větší množství mazových žláz, které jsou odpovědné za produkci lipidů. Proto je důležité o pleť obličeje důkladně pečovat a ochraňovat ji před vnějšími i vnitřními vlivy.

Foto: Profimedia.cz

Pleť na obličeji je nejohroženější částí kůže na těle.

Článek

V létě je velmi důležitá hydratace pokožky. Voda ovlivňuje všechny procesy v našem těle, a to včetně vzhledu pokožky. Na vodě je přímo závislá tzv. stratum corneum - vnější „voděodolná” vrstva pleti, která ji potřebuje pro svoji správnou funkci.

Při nízké míře hydratace je stratum corneum křehké, pokud dosáhne 30% hydratace, pak se pleť zjemní, je pružná a dochází k redukci jemné linky.

Vlivem optimální hydratace je pak také umožněna správná funkce enzymů a je podporován proces regenerace pleti. Výsledkem je optimálně hydratovaná a hladší pleť, která vypadá ještě zářivější.

Foto: archív firem

Zleva nahoře:

Hydratace je důležitá, jak vnitřní, tak vnější formou. Pro zachování správné hladiny je nezbytné doplnit vodu, kterou ztrácíme dýcháním, pocením a vyměšováním. Ztráta hydratace pokožkou se pohybuje mezi 0,3 litru až 2,0 litry za hodinu, když jsme velmi aktivní.

„Proto nejsou hydratační potřeby každého z nás stejné. Podle věku, podnebí a úrovně aktivity mohou být od zhruba tří litrů denně u dospělých osob za normálních podmínek po šest litrů za den při intenzivní aktivitě v horkých podmínkách. Všechny tyto poznatky dokazují význam vody pro naše tělo a naši psychickou pohodu. A budete-li se řídit několika jednoduchými tipy pro lepší hydrataci, můžete ovlivnit obojí - skvěle vypadající pleť a celkovou pohodu,” vysvětluje profesor MUDr. Petr Arenberger, Dr.Sc. MBA.

Pro hydrataci pleti však pouhé pití vody nestačí. Zdravá pleť není jen výsledkem konzumace tekutin. Mnohem lepších výsledků dosáhnete, pokud zvolíte vhodný hydratační krém, který budete používat dvakrát denně. Nejlepší je takový výrobek, který umí zdokonalit vlastní hydratační systém pleti.

Foto: archív firem

Zleva:

Nebezpečný oxidační stres

Pokožku na obličeji je také nutné chránit před vlivy oxidačního stresu, na jehož vzniku se mimo jiné spolupodílí UVA a UVB záření. Oxidační stres zhoršuje tvorba volných radikálů, molekul, které útočí přímo na kožní buňky, kde oslabují pevnost buněčné struktury a spouštějí chemické procesy, jejichž výsledek se navenek projevuje jako předčasné stárnutí.

Pleť postižená oxidačním stresem rychleji ztrácí vláhu a barevnou jednotnost, ochabuje, působí zanedbaně a unaveně. Je také náchylnější ke vzniku vrásek, zejména kolem oblasti očí, úst a čela, a to často již před třicítkou.

„Pokud tedy už v mladém věku nechcete působit jako stará vrásčitá babička, je opalovací kosmetika nezbytná. Denní krém s ochranným faktorem je skvělý pro každodenní použití. Ale ne, pokud trávíte čas u vody, sportujete nebo celý den trávíte venku. Na obličej nepoužívejte menší ochranný faktor než OF 30, a pokud jste ve věku, kdy to vaše pleť ocení, použijte pod ochranný krém antioxidační nebo protivráskové sérum. Ochranné opalovací přípravky jsou navíc voděodolné, což denní krémy nejsou, a tak vám v létě dostatečnou ochranu neposkytnou," radí Romana Šonková ze společnosti Nivea.

Časová osa fotostárnutí se málokdy kryje s časovou osou biologického stárnutí, o to klíčovější je ochrana kvalitní kosmetikou, která by neměla chránit jen před UVA a UVB zářením, ale také před oxidačním stresem.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související články

Nebezpečná pigmentová znaménka

Pihy a pigmentové skvrny jsou malé či větší skvrny kožního barviva na pokožce. Jejich vznik ovlivňují především geny a slunce, které nutí buňky melanocyty...

Češi podceňují prevenci melanomu

Zhoubným melanomem každý rok onemocní více a více lidí. Bohužel mnozí z nich k lékaři přicházejí pozdě, v okamžiku, kdy je nádor špatně léčitelný. Úmrtnost na...

Výběr článků

Načítám