Hlavní obsah

Plavky vybírejte podle materiálu, tvaru postavy i barvy pleti

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S blížícími se letními dovolenými přichází na řadu nákup toho nejdůležitějšího kousku na pláž nebo k bazénu. Řeč je o plavkách, které, stejně jako spodní prádlo, je nutné vybírat doopravdy pečlivě.

Foto: Profimedia.cz

Světlé a neonové barvy plavek sluší snědé pokožce.

Článek

Nepřeberné množství bikin divokých vzorů je jednoznačně lákavé, avšak trojúhelníkové miniaturní košíčky a spodní díl na šňůrky jsou vhodné maximálně tak pro mladé štíhlé dívky.

Bikiny jsou neúprosné, i pár kil navíc je hned poznat. Nemluvě o větších nebo povislých ňadrech.

Pozor na světlé barvy

Pozor je potřeba dávat i na výběr materiálu, a to zejména u levnějších kousků. Některé módní plavky mohou sice na první pohled vypadat stylově a jít s posledními trendy, co se ale týče materiálu, ten může pokulhávat.

Pozor na případy, kdy se vám zdá příliš tenký anebo nezvykle elastický. A to zejména u světlých barev.

Foto: Archiv firem

1. Cheek by Lisca. 2. Lisca. 3. Lisca. 4. F&F, 549 Kč.

U těch se totiž v případě velmi tenkého a nekvalitního materiálu může stát v přímém kontaktu s vodou velký trapas. A to kvůli průsvitnosti.

Pokud se vám na první pohled zdá, že by se něco takového mohlo udát, anebo vám pod látkou při tlaku prosvítá dlaň kvůli chybějícím vycpávkám, raději se nákupu takového kousku, byť za výhodnou cenu, vyhněte. Ani přílišná pružnost není výhodou.

Plavky by vždy měly být z kvalitního a odolného materiálu. Už kvůli tomu, co v létě musí vydržet (pot, sůl, chlórovaná voda). Nekvalitní kousky se mohou vytáhnout i o několik čísel.

Foto: F&F

Moderní budou ethno i aztécké vzory.

Pevný vršek

„Nemáte-li již pevná prsa a přitom chcete, aby váš dekolt vypadal i v plavkách plně, vyhýbejte se plavkovým podprsenkám s nevyztuženými posuvnými trojúhelníčky na pásku či provázku. Vybírejte takové vrchní díly, které mají koše vpředu spojeny látkovým sedlem, kostice a jemné vyztužení,“ radí stylistka značky Triola Žaneta Ilutanová.

Dodává, že tento střih pomůže zformovat krásný dekolt a i větší prsa zafixuje na středu. Při pohybu na pláži (sportu) či při plavání se prsa „nerozjíždějí“ do stran a z košíčků nevypadávají.

Foto: Archiv firem

1. Lascana. 2. Lisca. 3. Lisca. 4. F&F, 439 Kč.

Jak poznat kvalitní látku

„Rozhodně zkontrolujte složení, tedy zda a kolik je v látce elastanu nebo jiného elastického materiálu. Nikdy nevybírejte větší velikost, než skutečně máte, neboť všechny plavky se postupem času vytáhnou,“ říká Julia Ignatova, brandmanažerka značky Lascana, a dodává, že u ramínek je důležité, aby byla nastavitelná a multifunkční pro docílení optimálního opálení.

Foto: New Yorker

Bílé plavky by měly mít vystužené košíčky.

Plavky vybírejte podle typu postavy

Pro dámy s postavou hrušky (větší zadek a stehna) je vhodnější větší výstřih, aby byl zvýrazněn vršek. Spodek je lepší volit spíše jako variantu se sukýnkou nebo nohavičkové kalhotky, případně stahovací kalhotky ze silnějšího materiálu.

Pokud má žena velká ňadra, je dobré vybrat vršek s kosticemi (ne push-up!) a širším zapínáním i ramínky. Ženy s menšími ňadry a mladé dívky si mohou dovolit klasické trojúhelníkové bikiny nebo oblíbený push-up styl.

Foto: Archiv firem

1. Lindex, 748 Kč. 2. F&F, 588 Kč. 3. Triola. 4. Triola.

Sportovní a chlapecká postava unese bez problémů i model s výrazným vzorem nebo s volánky, jednodílné plavky s výstřihem, ale i spodní díly menší velikosti se zavazováním na boku.

Ženy s větším bříškem mohou svůj nedostatek skrýt do jednodílných modelů anebo volit plavky, které mají spodní díl s vyšším pasem.

Foto: Lascana

Vybírejte modely s odepínacími ramínky. Na koupání je připněte a při opalování odepněte. Vyhnete se tak opáleným proužkům.

I barva hraje důležitou roli

I barva plavek by měla být při výběru brána v potaz. Proč? Pokud se příliš dobře neopalujete a nechcete vypadat ještě světlejší, než ve skutečnosti jste, vybírejte sytě červené a bronzové odstíny, zkrátka teplejší barvy, hodí se i tmavší smaragdová, fuchsiová.

Foto: Archiv firem

1. Lindex, 798 Kč. 2. Lindex, 998 Kč. 3. Lidex, 798 Kč. 4. Lisca.

Opálené kůži sluší pastelové odstíny, ale i výrazně žlutá či bílá. Na druhou stranu velmi efektivně vypadají i zemité odstíny, jako je béžová či olivová.

Důležitá je i péče o plavky, která má velký vliv na jejich životnost. „Abyste zachovala jejich estetické i užitné vlastnosti, ideálně je perte v ruce, neždímejte, nepoužívejte aviváž a chraňte před kontaktem s opalovacími přípravky,” uzavírá Žaneta Ilutanová.

Foto: Triola

Nádherná fuchsiová barva sluší i bledulkám.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám