Hlavní obsah

Výstava představuje inovace ve výrobě módy

Novinky, ema

Kostýmní institut v Metropolitním muzeu v New Yorku uvádí výstavu, která mapuje vývoj výroby oděvů od počátků až po moderní technologie současnosti. V muzeu je k vidění přes 170 rób od autorů zvučných jmen. A to od Alexandera McQueena po Chanel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Výstava v Metropolitním muzeu umění v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Výstava Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology se snaží ukázat, jak návrháři pracují na sladění rukodělné a strojově řízené výroby módy v praxi. Během několika posledních let se totiž ručně vyráběná móda (haute couture) stala doslova synonymem pro luxus, nadřazenost a individualitu.

Naopak strojově vyráběná móda bez ducha je mnohými vnímána jako podřadná. Kurátor výstavy Andrew Bolton ale řekl, že k výrobě strojem je častokrát zapotřebí daleko více času, než je tomu v případě rukodělné výroby, a že je potřeba změnit pohled na průmyslově vyráběné oděvy.

Kombinace obojího

„Ve skutečnosti je to tak, že šaty byly načrtnuty návrhářem na papír klasickým způsobem, návrh je pak přemístěn někam, kde se vybere látka či druh vzoru. Dokončují se ručně, malováním, vyšíváním, nebo dosazováním kamínků,“ vysvětluje Bolton proces vzniku šatů, které byly použity jako inspirace pro výstavu.

Proces doprovází laserové přeřezávání látky, krajky, kůže, ale i uměle vytvořené květiny či výšivky. Novinkou na módním trhu jsou i 3D tiskárny, které vyprodukují zadaný vzor či doplněk.

Účast celebrit

Zahájení výstavy předcházel tzv. Met Ball, slavnostní večer, kterého se každoročně účastní nejznámější osobnosti showbyznysu. [celá zpráva]

Manus x Machina: Fashion in an Age of Technology

Výstava se koná v Metropolitním muzeu v New Yorku a je veřejnosti přístupná od 5. května do 14. srpna 2016.

„V současné době se ruční i strojová výroba stále více sbližuje. Je to díky tomu, že jak jedna, tak druhá od sebe přebírají techniky a postupy, jak si vyjít vstříc,“ uzavřel kurátor výstavy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám