Hlavní obsah

Charlize Theronová: Odmalička jsem musela zodpovídat sama za sebe

Právo, Jana Rovenská

Ve Zrůdě je vraždící prostitutkou, s krutými zabijáky zase do úmoru bojuje ve sci-fi Šílený Max, zlou královnu si zopakuje v dobrodružném dramatu Lovec: Zimní válka. Všechny tyto role a řadu dalších bravurně zvládá oscarová Charlize Theronová (40).

Lovec: Zimní válka Video: CinemArt CZ

 
Článek

„Nemusím hrát samé ošklivky,“ směje se v odpovědi na otázku, proč si chtěla zopakovat postavu zlé čarodějky.

Foto: Profimedia.cz

Charlize Theronová na premiéře filmu Lovec: Zimní válka

„Ne, to jen žertuji. Ravenna je sice krásná, ale ďábelská. A královna posedlá mocí, která je podmíněna krásou, pokaždé nabízí možnost zahrát si něco hodně kultovního. Stejně tak i role v Lovci: Zimní válce je na hranici fantazie a tvrdé reality, což mě jako herečku lákalo. To, že Ravenna zradí svou sestru Freyu tím, že zmrazí její láskyplné srdce a udělá z ní tak Ledovou královnu, která může zničit lásku ostatním, je neodpustitelné,“ vysvětluje půvabná Charlize.

Žít se Seanem Pennem nebylo snadné

„Naštěstí zrůdnou sestru i macechu hraji jen na plátně. Jako matka dávám svým milovaným dětem všechnu lásku, co mám,“ říká šťastná maminka šestiletého Jacksona a roční Augusty.

Dceru adoptovala loni v červnu, pár měsíců poté, co se rozešla se svou, jak tvrdila, životní láskou, o patnáct let starším oscarovým hercem Seanem Pennem. Atraktivní Jihoafričanka je tedy stále svobodná.

Foto: Warner Bros.

Charlize Theronová

„Nijak si nestěžuji. Poznala jsem několik výborných mužů, se Seanem jsme byli zasnoubeni a plánovali jsme svatbu,“ svěřuje se. Přesto to po roce a půl vzdala.

„Být se Seanem je totiž nasazení na plný úvazek. Je to úžasný člověk, žít s ním je ale náročné. Vedle tvůrčí práce bere velice vážně svou politickou i společenskou angažovanost, takže si s ním moc legrace neužijete a Charlize, vytížená jako herečka, tak i matka, se občas potřebovala svobodně nadechnout,“ prozrazují její přátelé.

Její instinkt je pro filmaře nepostradatelný

Jako herečka na sobě začala tvrdě pracovat hned v začátku 90. let, kdy se přestěhovala do Los Angeles. Hollywood na sebe upozornila už v roce 1997 po boku slavného Al Pacina a Keanu Reevese v roli schizofreničky v Ďáblově advokátovi. Jejím velkým hitem byla pak v roce 2003 Loupež po italsku.

Od té doby je pro filmové tvůrce nepostradatelná. Režiséři o ní mluví v superlativech: „Charlize překypuje energií, má vynikající instinkt stejně jako schopnost improvizace. Dovede přesvědčivě vyjádřit složité emoce, celý film z ní nespustíte oči. Její herectví je jedním slovem brilantní,“ říkají unisono.

Foto: Bontonfilm

V akční fantasy Sněhurka a lovec jako zákeřná královna posedlá vlastní krásou.

Ačkoli se to dnes na akcentu už vůbec nepozná a diváci většinou považují Charlize za Američanku, angličtina pro ni nebyla mateřštinou. Původně totiž mluvila afrikánštinou, jazykem odvozeným z holandštiny 17. století.

„V angličtině jsem měla příšerný přízvuk, byla doba, kdy jsem proto nevěřila, že se mi podaří v Hollywoodu prorazit. Po měsících dřiny jsem se akcentu zbavila. Ztratila jsem ale jen přízvuk, ne svou kulturu,“ dodává.

Matka v sebeobraně zastřelila otce

Ještě před tím, než prorazila ve vysněném městě stříbrného plátna, musela překonat osobní trauma. Jako teenager ztratila otce, násilnického alkoholika, kterého matka Gerda, německého původu, v sebeobraně zastřelila.

„Bylo mi tehdy patnáct. Bez ohledu na tuto tragédii jsem ale měla nádherné dětství. Bylo to požehnání, žít v tak nádherné přírodě. Na farmě v rodném Benoni jsme měli pštrosy a dobytek, pěstovali jsme všechno, hlavně zeleninu, pro vlastní potřebu. Už jako malá jsem se naučila řídit traktor,“ vzpomíná.

„Matka mne vychovala s tím, že když se mi něco stane, musím se přes to přenést, protože jinak se nikam nedostanu, odmalička jsem tedy musela zodpovídat sama za sebe. V pěti jsem dostala malý motocykl se slovy: Buď opatrná, jinak si ublížíš. Vyrostla jsem tedy s tím, že ať se stane cokoli, musím to zvládnout. V tom samém duchu bych chtěla vychovávat i své děti,“ dodává dnes.

Foto: Bontonfilm

Charlize Theronová a Idris Elba

Rok po otcově smrti Charlize vyhrála modelingovou soutěž. Nejprve si vyzkoušela mola v Miláně a v Paříži, pak se vydala do New Yorku, kde se zapsala na baletní konzervatoř. Když si však ošklivě poranila kolena, její sen o primabaleríně se rozplynul a Charlize zkusila třetí volbu, herectví.

„Myslím, že mám sex-appeal, využívám ho a vůbec se za to nestydím. Když jsem vyrůstala, maminka mi neříkala, že to, co mám pod šaty, je špatné,“ říká otevřeně.

Víte, že…

V roce 2007 založila charitativní organizaci The Africa Outreach Project, která učí mladé Afričany, jak se chránit před HIV/AIDS. 

Letos se představí ještě ve dvou filmech: špičkovou tajnou agentku Lorraine si zahraje v thrilleru The Coldest City, ředitelku humanitární organizace v dramatu The Last Face, které režíruje Sean Penn.

Charlize Theronová ale dokázala, že může Hollywoodu nabídnout víc než svou krásu. Ukázala to zvlášť ve Zrůdě, za niž v roce 2004 dostala jako jedna z mála hereček mladších třiceti let Oscara.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám