Hlavní obsah

Jak se rodí princezny

Právo, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpověď na otázku z titulku není složitá: ty „echtové“ neboli modrokrevné vykročí do světa z kolébky s korunkou v erbu. Zbývající, častokrát zajímavější, jednoduše potkalo štěstí či neštěstí, když život na královském či knížecím dvoře začaly slibem u oltáře.

Foto: Profimedia.cz

Charlene, Albert II. a dvojčata, šťastná rodinka na vycházce

Článek

Servírka s minulostí narkomanky, plavkyně-olympionička, která prý svému vyvolenému před sňatkem i po něm nejméně dvakrát utekla, či rozvedená a pochopitelně neurozená novinářka zastupují druhou kategorii.

Prvně jmenovaná s sebou vláčí průšvihy jako olověnou kouli na noze. O druhé platí: střídavě oblačno.

Ke třetí se upínají poddaní jako k poslednímu majáku poté, co vyšlo najevo, že někteří členové panovnické rodiny se chovají jako mnozí „obyčejní“ smrtelníci - defraudují, podvádějí a lžou.

Průšvihářka

Pohádka o norské Popelce se zrodila v létě 1999 na letním rockovém festivalu. Norský korunní princ Haakon (42) se tehdy zakoukal do servírky Mette-Marit Tjessemové-Hibyové (42).

Začali spolu žít bez oddacího listu, a dokonce došlo i k zasnoubení. Následník trůnu rychle převzal roli nového tatínka malého synka své partnerky.

Tak snadno mu to však neprošlo. Fámy se rojily jedna za druhou, a tak Haakon v televizi NRK přiznal, že v životě jeho vyvolené nechyběly drogy, divoké večírky ani skupinový sex.

Upřímnost až na dřeň se vyplatila: 48 hodin před svatbou si sedla před kamery nevěsta. Nezapírala, že kromě utápění se v alkoholu, konzumace hašiše a zkušeností s volnou láskou natočila i lesbické scény pro hudební klip a že o 14 let starší otec jejího klučíka skončil jako narkoman ve vězení.

Když ho pustila k vodě, pronásledoval ji s nožem po ulicích. „Žila jsem výstředně a draze jsem za to zaplatila a platím,“ svěřila se.

Konzervativní royalisté taková odhalení nemohli rozdýchat. Dvůr dával najevo, že ji nechce.

Foto: Profimedia.cz

Norský královský pár s dětmi Ingrid Alexandrou a Sverrem Magnusem. Mette-Marit má ještě syna z předešlého vztahu.

Přátelský, pohledný a nemonarchisticky působící pár to však na domácím hřišti neodpískal. Krůček po krůčku si podmanil poddané, zlomil klatbu.

Když už se zdálo, že se vše v dobré obrátilo, jako blesk z čistého nebe se v lednu 2014 vyrojily dohady, že Mette-Marit podvádí dědice trůnu s miliardářem. Ole Robert Reitan (44) je také dědic, a sice koncernu Reitan Group, mimo jiné vlastníka sítě supermarketů, podílníka ve firmách těžících ropu v Severním moři a investora v bankách a fondech.

V televizi RTL promluvila žena, jež léta pracovala pro korunní princeznu. Ze strany příští královny podle svědkyně nejde o náhlé citové vzplanutí - s Reitanem prý udržuje dlouhodobý vztah už devět let. Ba co víc: klidně by se rozvedla. To však kategoricky odmítá její tchán.

Dvůr se snažil narychlo slepit střepy a okamžitě naaranžoval záběry šťastné rodiny. Přesto nelze přehlédnout, že budoucí královna si žije vlastním životem. Čím více vynechává oficiální akce, tím častěji létá meditovat do Himálaje či nakupovat do New Yorku. Rozverná, kdysi usměvavá žena se změnila na zasmušilou dámu.

Knut Onslund (38), který se na katedře psychologie na univerzitě v Oslo zabývá mimo jiné řečí těla, o páru tvrdí: „Haakon a Mette-Marit se k sobě chovají jako dva lidé, kteří žijí vedle sebe, nikoli spolu.“

Nevěsta na útěku

Kdykoli se monacká kněžna Charlene (38) spolu s manželem Albertem II. (58) a především patnáctiměsíčními dvojčaty Jacquesem a Gabriellou objeví na veřejnosti, mohly by se jejich záběry vysílat jako reklama na rodinnou pohodu, porozumění a náklonnost.

„Jacques je velký šéf po tatínkovi a Gabriella bude nejspíš princeznička, jak se patří,“ rozplývala se panovnice druhého nejmenšího státečku světa a spokojený manžel přitakával.

Přitom jejich soužití hodně dlouho připomínalo jízdu na horské dráze.

Charlene Lynette Wittstocková přišla na svět v lednu 1978 v Bulawayu, tehdejší Rhodesii, dnešním Zimbabwe. O rok později se rodina přestěhovala do Jihoafrické republiky a neposedná dívenka se nadchla pro plavání.

Zúčastnila se olympijských her v Sydney v roce 2000 jako znakařka jihoafrické štafety na 4x100 metrů polohový závod a v letech 2001 a 2002 zvítězila ve Světovém poháru na sto metrů znak. S knížetem, tehdy ještě korunním princem, se seznámila v roce 2000.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Archivní snímek Alberta II. a jeho ženy Charlene

Nejméně další dvě ženy se už během jejich vztahu přihlásily o svá práva (a peníze) s tím, že jsou matkami Albertových potomků. Jeden z nich se přitom měl teprve narodit, z čehož se dalo celkem s jistotou vyvodit, že kníže jej musel zplodit v době, kdy už chodil s Charlene.

Zdeptaná Charlene se údajně chystala třikrát Monako opustit a snoubence pustit k vodě. Došlo to tak daleko, že při zkoušce svatebních šatů v Paříži utekla na jihoafrické velvyslanectví.

Zlomyslná média tehdy tvrdila, že Albertova rodina sáhla po nejzazším řešení, zabavila jí pas.

Druhá krize se dostavila na počátku roku 2014. „Po necelých třech letech z manželství snů zbyla jen fasáda. Albert a Charlene se stáhli do svých světů a žijí zcela nepokrytě každý podle svého. Společně se objevují výhradně při společenských povinnostech - jinak řečeno: když už nelze jinak,“ všimla si tehdy italská mutace časopisu Vanity Fair.

Korunu všemu nasadily skandální fotografie z karibského ostrova Svatý Bartoloměj, kde si kníže užíval s kumpány ve společnosti krásek v bikinách. Charlene - zase - utekla od dvora. Skryla se u přátel ve Švýcarsku, takže otec Michael Wittstock (69) musel nasadit veškerý přesvědčovací um, aby ji přivedl zpátky.

Narození vytoužených a vymodlených dvojčat však rozdalo karty úplně znovu. „Našli k sobě cestu. Mají se rádi, jako snad nikdy předtím,“ prozradil zdroj z paláce.

Marlene Treudierová (41), jež sleduje cvrkot na evropských panovnických dvorech pro televizi RTL, v tom má jasno: „Cukrkandlové snímky budeme teď vídat hodně dlouho. Nejpikantnější na tom je, že tentokrát je to zřejmě doopravdy.“

Spasitelka

Na letošní velikonoční mši v katedrále v Palma de Mallorca se sešlo jen „zdravé jádro“ španělské královské rodiny. Dorazil vladařský pár Felipe (48), tedy král Filip VI., a Letizia (43) s dcerami Leonor (10) a Sofií (8) a exkrálovna Sofia (77), Felipeho matka.

Felipe se příliš nevídá se sourozenci, s otcem Juanem Carlosem (78) nemluvil dokonce už několik měsíců. Stojí za svou matkou, jejíž manželství zůstalo jen na papíře. V ultrakatolickém Španělsku zůstává válka v paláci tématem číslo jedna.

Foto: Profimedia.cz

Letizia si místo u španělského dvora vybojovala. Na snímku s manželem, králem Filipem VI., jeho matkou, bývalou královnou Sofií, a dcerami.

Juan Carlos, který oficiálně kvůli zdravotnímu stavu, ve skutečnosti kvůli poživačnému životu a odhalení dvou nemanželských potomků, musel předloni na jaře abdikovat, se plně věnuje německo-dánské princezně Corinně zu Sayn-Wittgenstein (51).

Média navíc nespouštějí oči ze soudního procesu s Iňakim Urdangarinem (48), někdejším házenkářem a Felipeho švagrem, obviněným ze zpronevěry veřejných financí, podvodu a krácení daní v přepočtu za 150 miliónů korun. Jako spoluobviněná stojí před soudem i princezna Cristina (50), Felipeho sestra.

Ve chvílích, kdy monarchie úpí, přijíždí jako rytířka na bílém koni Letizia. Přitom její vztah s tchyní nebýval vždy tak harmonický jako dnes. Sofii nijak nenadchlo, když se Felipe zamiloval do televizní novinářky, která se mimo jiné hlásila 11. září 2001 přímo z New Yorku, má za sebou nevydařené roční manželství se svým učitelem literatury a dokáže si prosadit svou.

„Snažila se ji vyštípat, a teprve když Felipe, tehdy ještě korunní princ, pohrozil, že se zřekne trůnu, kývla na zásnuby,“ připomněl týdeník Bunte.

Společenská, příjemná a bystrá Letizia však nezatrpkla. „V době úpadku monarchie se na ni Španělé upjali jako k čisté a civilní ženě. Černá ovce se změnila na zachránkyni. „Felipe na její rady dá. Stala se hlavou klanu - a vládne,“ uzavírá Bunte.

Reklama

Související články

Královský styl vévodkyně Kate

Jeden z nejsledovanějších členů královské rodiny, vévodkyně Kate z Cambridge, rozená Middletonová, není dlouhodobě terčem zájmu pouze fanoušků britské...

Monackého knížete vytočil švagr

Rozčilený jako v poslední době málokdy byl monacký kníže Albert II. (58) poté, co k němu dorazily informace o tom, že v aféře Panama se namočil také princ...

Výběr článků

Načítám