Hlavní obsah

Tajemství tónovacích krémů

Novinky, Dana Sokolová

Každá žena touží mít krásnou a přirozeně sjednocenou pleť a pokud možno bez použití make-upu. Dnes toho není vůbec těžké dosáhnout. Na trhu je celá řada tónovacích a rozjasňujících BB či CC krémů, které sice nemají takové krycí schopnosti jako make-upy, ale velmi dobře si i tak poradí s menšími vadami pleti a začervenáním. Pleť lehce natónují, sjednotí a rozzáří.

Foto: Profimedia.cz

Krásné pleti lze docílit i bez make-upu.

Článek

„Tónovací i rozjasňující krém spojuje vlastnosti hydratačního krému a make‐upu. Je lehčí než make‐up a na pleti vytváří přirozenější vzhled. Snadno se s ním pracuje, nezanechává šmouhy a fleky. S pomocí krému můžete velmi rychle zamaskovat únavu, omladit a rozjasnit pleť. Zkrátka se zkrášlit,” vysvětluje Hana Modrá, kosmetická konzultantka značky Nivea.

Jedná se tedy o velmi praktickou záležitost, kdy žena nemusí použít hned několik krémů najednou a postačí jí v podstatě jediný. Používají je často zaneprázdněné ženy, které upřednostňují rychlé a přirozené líčení a nepotřebují zakrývat větší nedostatky pleti. Věk v tomto případě nehraje roli.

Jak vybírat tónovací krém?

Vždy hleďte na typ pleti, pro který je určen a v úvahu berte i věk, jelikož kromě výrobků pro normální, suchou a mastnou pleť lze vybírat i z krémů, jež mají  protivráskový a anti‐age efekt.

Jste‐li majitelkou suché pleti, je vhodné nejprve nanést pečující sérum nebo krém, a pak teprve krém tónovací.

Mezi krémy s tónovacím efektem se řadí i některé druhy s rozjasňujícími účinky. Ty pomocí barevných pigmentů nejdříve zakryjí nedokonalosti či tmavé kruhy pod očima a třpytivé pigmenty pak pleť rozjasní.

Foto: archív firem

Zleva:

Jak tónovací krémy nejlépe nanášet?

Je to stejné jako při aplikaci make‐upu nebo krému. Pracujte pouze prsty, houbičky nebo štětce jsou zbytečné. Malé množství tónovacího krému naneste na čelo, tvář, nos a bradu a rozetřete konečky prstů pečlivě po celém obličeji – postupujte od čela k bradě a od středu obličeje do stran. V okolí očí používejte speciální oční krém a pouze ho jemně vklepávejte. Nanášejte vždy raději menší množství a postupně přidávejte. Je to lepší než mít krému na pleti moc a nemít ho kam rozetřít.

Pokud chcete, aby pleť zůstala matná a působila sametově co nejdéle, pak tónovací krémy zafixujte pudrem. S pudrem to ale nepřehánějte, aby pleť nebyla zbytečně přesušená. Jen lehce zmatněte lesknoucí se partie obličeje, zejména v tzv. T zóně.

Foto: archív firem

Zleva:

BB versus CC krém

BB krém neboli Beauty Balm obsahuje hydratační složku, rozjasňovač, podkladovou bázi, lehký make-up i sluneční filtr. Nanáší se zcela shodně jako denní krém. Ne vždy ale stačí k zakrytí některých nedostatků pleti, proto byly vyvinuty tzv. CC krémy neboli Colour correction, které mají oproti BB krémům větší krycí schopnosti, tudíž si dokážou poradit s tmavými kruhy pod očima, s pupínky či rozsáhlejším začervenáním pleti.

CC krémy navíc často obsahují i anti-aging složku a tudíž jsou vhodné i pro zralejší pleť. „CC krémy s kyselinou hyaluronovou poskytují pleti hydrataci a dokážou vyplnit i ty nejhlubší vrásky zevnitř a vytváří tak zářící, sjednocený vzhled. Navíc se neusazují do vrásek, jak činí mnohé make-upy, které vrásky mnohdy spíš zvýrazní, než zakryjí,” dodává Stefanie Conzelmannová z Eucerinu.

Přestože jsou svou texturou více podobné make-upu, stále po nanesení působí přirozeně, a tím, že neobsahují olejové báze, jsou vhodné i pro aknózní pleť.

Samozřejmě, že i tónovací krémy dnes obsahují minimálně SPF15 s UVA filtry a  chrání tak pleť i před předčasným stárnutím.

Foto: archív firem

Zleva:

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám