Hlavní obsah

Jak se zbavit chloupků v obličeji

Novinky, Dana Sokolová

Každá žena má přirozeně jemné chloupky na obličeji, jen se liší v délce, zabarvení a hustotě. U světlejších typů toto ochlupení není obvykle příliš nápadné, a tudíž není důvod k jeho odstraňování. Problém mívají ale tmavší typy a ženy s vyšší hladinou hormonu testosteronu.

Foto: Profimedia.cz

Odstranění chloupků pomocí laseru patří k nejefektivnějším metodám.

Článek

„Testosteron má vliv na správnou funkci pohlavních orgánů, ale přináší i své vedlejší účinky - nijak závažné, o to však nepříjemnější: chloupky. A když má žena hladinu testosteronu vyšší, mohou se objevit i na obličeji,“ vysvětluje wellness koučka Mgr. Petra Řehořková z Petra Clinic.

Za nejproblematičtější ženy považují chloupky nad horním rtem, na bradě, ale i na čele, v okolí očí a obočí. Vždy se jedná o velmi citlivé partie, tudíž i odstraňování chloupků vyžaduje zvláštní přístup.

Ze všeho nejdůležitější je, aby si ženy tyto chloupky nedepilovaly pomocí holicího strojku. Tím naopak podpoří jejich růst a chloupky navíc zesílí a často i ztmavnou.

Podívejte se s námi na nejčastější metody odstraňování chloupků:

Vytrhávání pomocí pinzety

Nejedná se o příliš příjemnou záležitost, nicméně stále na tuto metodu spoléhá nejvíce žen. Pořídit si pinzetu není nákladné, a pokud ženě nevadí mírná bolest, při menším počtu chloupků to lze dobře realizovat. Je zapotřebí jen dodržovat čistotu pinzety a chloupky vytrhávat šetrně, tak aby nedošlo k porušení kůže.

Depilační pásky na obličej

Stačí přiložit pásek se speciálním voskem a strhnout - pro někoho nic složitého, pro mnohé velmi bolestivá záležitost. V každém případě by si žena měla nejprve proužek vyzkoušet např. na noze a zjistit, zda není na látku obsaženou na pásce alergická. Hladká pokožka vydrží maximálně čtyři týdny, pak je nutné vše opakovat.

Bělící krémy

Tento druh epilace se spíše využívá na horním rtu u pusy a lze jej praktikovat pouze, pokud jde opravdu o malé množství chloupků. Nejedná se o vytrhávání. Pomocí bělícího krému jsou chloupky zjemňovány, můžeme to přirovnat k odbarvování vlasů. Vždy je dobré se v tomto případě poradit se svým dermatologem.

Laserová epilace

„Laserová epilace spočívá v rovnoměrném ozáření laserovým světlem, které cíleně ničí pigmentovou zárodečnou část chloupků a má za následek rozpad váčku a následné vypadnutí chloupku,” vysvětluje MUDr. Jitka Chaloupecká, vedoucí lékařka Laserového centra Anděl.

Moderní lasery jsou vybaveny dynamickým chlazením, díky kterému žena cítí jen lehké štípání, žádnou bolest. Eliminují také zarudnutí po ošetření.

K výrazné redukci chloupků ale bohužel nestačí jedno sezení. „Chloupky rostou v cyklech a při laserové epilaci je nutné je zachytit v růstovém stadiu. Proto doporučujeme minimálně čtyři návštěvy, aby byl efekt optimální,“ vysvětluje MUDr. Miloš Kravciv z oddělení dermatologie Lékařského domu v Praze 7.

Velmi záleží na délce růstového cyklu a síle pigmentace chloupků a pokožky, což je u každé ženy jinak.

„Pokud má žena světlou pokožku, pak je nejlepších výsledků dosahováno u tmavých chloupků, světlé vyžadují více opakování a šedivé chloupky laserem nelze vůbec odstranit. Něco jiného je, pokud má žena tmavou pleť, pak laser naopak hůře funguje u tmavých chloupků,” dodává MUDr. Jitka Chaloupecká.

Epilace chloupků pomocí IPL

„Světlo proniká v rychlých záblescích do spodní vrstvy pokožky, kde „najde“ vlasový folikul díky jeho tmavšímu zbarvení a přeměnou na teplo způsobí jeho odumření. Na rozdíl od laseru pracuje IPL světlo v širším spektru frekvencí, což je výhodou při odstraňování o něco světlejších či tenkých chloupků,“ vysvětluje Petra Řehořková.

Ošetření je šetrné a vhodné pro citlivou pokožku obličeje. Vyplatí se proto vyhledat odborníka, který má zkušenosti s estetickou dermatologií, a pracuje s kvalitními přístroji. „Neprofesionální provedení ošetření může vést k podráždění pleti, popálení v citlivé oblasti rtů nebo spálení chloupku a následnému zanícení ošetřeného místa,“ potvrzuje MUDr. Petra Samková, primářka estetické kliniky Petra Clinic.

Důležitá péče po epilaci
Epilovaná kůže je velmi citlivá. Odborníci proto doporučují používat na obličej krémy s vysokým UV faktorem a alespoň 14 dní od ošetření se vyhýbat slunění i v soláriích.

Zbavovat se chloupků pomocí laserů a IPL rozhodně není ideální před dovolenou ve slunečných oblastech, a to nejen u moře, ale i na horách, kde může být sluneční záření ještě intenzivnější.

Reklama

Související články

Péče o pleť v mrazivém počasí

Mrazivé počasí ve spojení se suchým vzduchem ve vytápěných místnostech dává naší pleti pořádně zabrat. Pokud je o ni špatně pečováno, projevuje se to...

Výběr článků

Načítám