Hlavní obsah

Správně padnoucí podprsenka zabrání zdravotním problémům

Novinky, Eva Dvořáková

Podprsenku každý den obléká téměř naprostá většina žen. Jenomže spousta z nich chybuje právě při jejím výběru. Špatně zvolená velikost totiž může stát za řadou zdravotních problémů. Jmenujme například bolesti zad a krční páteře, ve výjimečných případech může ale docházet i k migrénám.

Foto: Profimedia.cz

Výběr podprsenky je velmi důležitý. Správně zvolenou velikostí předejdete zdravotním problémům.

Článek

Podprsenka by neměla omezovat v pohybu, neměla by škrtit, nebo být naopak příliš volná. „Podprsenka by na obvodu měla sedět velmi pevně tak, aby se prsa nepohnula, ani když zvednete ruce nad hlavu,“ říká spolumajitelka výrobce spodního prádla Timo, Markéta Jiráčková.

„Vzadu by se pod ní měly vejít maximálně dva prsty, pod ramínka prst jeden. Při nákupu si podprsenku zapínejte na nejvolnější zapínání, počítejte s tím, že každý materiál se lehce vytáhne.“

Řešení pro výkyvy váhy

Pokud se vám změnila postava, rozhodně vyrazte do obchodu a poraďte se s prodavačkou spodního prádla. Nestyďte se požádat, aby vám míry přeměřila. I pár centimetrů navíc může změnit velikost obvodu a ovlivnit velikost.

Pokud jste velikostně mezi dvěma velikostmi, vězte, že existuje řešení. „Pro tyto případy se začalo vyrábět tzv. nastavení zapínání, které klasické zapínání prodlužuje o další tři řady háčků. Využít je mohou ty ženy, které intenzivně hubnou, nebo přibírají, a mají strach, že jim prádlo nebude sedět,“ radí Markéta Jiráčková.

Honba za plnějším poprsím

Nejčastější chybou v honbě po nadutém dekoltu, je špatná volba velikosti košíčků. Ženy si podle stylistky značky Triola Žanety Ilutanové schválně vybírají menší košíčky, aby dosáhly efektu push-up.

„Také častokrát volí špatný obvod, zřejmě kvůli svému pohodlí. Zadní část obvodu podprsenky se jim pak sune nahoru a podprsenka ztrácí svou funkčnost, prsa neudrží a nezformuje do ideálního dekoltu.“

Jak by to nemělo vypadat

Příliš volný obvod, kdy se zadní díl podprsenky posouvá vzhůru k lopatkám (prsa padají směrem k pasu), v některých případech prsa „propadávají“ z košíčků dolů. Volný obvod velmi škodí páteři, je častou příčinou bolestí zad

Prsa vypadávají z košíčků v předklonu či jiných aktivitách, jako je například zavazování tkaniček, předklánění, při domácích pracích. Na vině je špatná, příliš malá velikost košíčku.

Menší podprsenka než prsa znamená, že podprsenka „přeřezává“ tvar prsou, což je velmi patrné již při zapnutí podpěry a zvýrazňuje se v přiléhavém oblečení. Na vině může být špatná velikost, ale i tvar košíčku. V opačném případě mohou být košíčky prázdné a odstávat. Je nutné zvolit menší košíček, obvod zachovat.

Ňadra přetékající z košíčků z podpaží patří mezi velice obvyklý jev. Může za to pravděpodobně špatná velikost i tvar košíčku.

Pokud podprsenku perete v pračce, vždy používejte prací sáček. K pracímu prášku nikdy nepřidávejte aviváž, kvůli ní podprsenka ztrácí elasticitu a má sklony k zešednutí.

Vyhýbejte se výrobkům, které jsou označeny pouze velikostí S, M, nebo L.

Rady pro větší poprsí

„Doporučuji ženám kyprých postav a tvarů vybírat podprsenky s tence vyztuženými koši, které ňadra pozvednou do očekávané výšky (6/8 postavy) a zformují je do kulatého tvaru. Pro velké obvody podprsenek i košů doporučuji vybírat podprsenky s flexi kosticemi, které mají kostice i v bočním obvodu,“ radí Žaneta Ilutanová. Ty se přizpůsobí ženským křivkám a netlačí ženy do jemných tkání podpaží atd.

Vhodná jsou také široká ramínka, která se v případě větších ňader nezařezávají do ramen a nezpůsobují bolesti. Na trhu lze sehnat i ramínka tenká, ale vyztužená látkou navíc. V případě větších prsou vybírejte modely s dvoj-, případně trojháčkem.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám