Hlavní obsah

Oblečení na jógu a pilates

Novinky, Eva Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jóga zažívá v Česku velký boom, pilates je zase cvičení, které je fyzioterapeuty ve velkém doporučováno na bolesti zad. I sportovní oblečení, které se nosí na tyto typy cvičení, podléhá určitým pravidlům.

Foto: Archiv firmy

Oblečení na jógu i pilates by mělo být především pohodlné. Podprsenka 1090 Kč, kraťasy 1090 Kč. Obojí Roxy.

Článek

Odbornice a lektorky jógy a pilates se shodují, že oblečení na tyto dva typy cvičení by mělo být hlavně pohodlné, v nejideálnějším případě bezešvé, aby dovolovalo co nejširší rozsah pohybu. Zároveň ale musí být nositeli příjemné.

Foto: Archiv firmy

OVolné bezešvé tričko s netopýřími rukávy, 299 Kč. Legíny s vykrojenou patou, 399 Kč. Vpravo volnější kalhoty s vykrojenou patou, 499 Kč. Vše Tchibo.

Nevhodné oblečení brání správnému cvičení

„Oblečení na pilates by mělo být volné, ale zase ne příliš. Pilates je totiž o hloubkovém svalstvu a lidé ho v těsnějším oblečení snadněji zapojují a více se snaží. Za volné oblečení se někteří lidé schovávají i například proto, že se stydí za svou postavu. To je ale naprosto zbytečné. Setkávám se s případy, kdy se pak díky nevhodnému oblečení ani nesnaží zapojit břicho a záda,” říká lektorka pilates Ivana Davidová.

Dodává, že na škodu je i příliš těsné oblečení, které je opakem pohodlí, člověka škrtí a nedovoluje mu určité cviky.

„Boty nejsou potřeba, pilates se cvičí naboso,” dodává.

Foto: Archiv firem

1. H&M, 399 Kč. 2. H&M, 799 Kč. 3. Lindex, 799 Kč. 4. Roxy, 1190 Kč. 5. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 6. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě.

 Nebojte se umělých vláken

Pokud si budete vybírat cvičení na v dnešní době velmi populární jógu, je potřeba dávat si pozor na materiál, ze kterého je oblečení vyrobeno.

„Některé materiály mohou omezovat v pohybu, při větším obsahu polyesterových složek mohou nepříjemně kousat a dráždit kůži,” říká cvičitelka jógy Zuzana Klingrová.

Pokud jste vyznavačem přírodních vláken, vězte, že ani ta nemusí být na jógu tím nejideálnějším materiálem.

Foto: Archiv firem

Podprsenka, 1090 Kč. Tílko, 1090 Kč. Legíny, 1350 Kč, vše Roxy. Podložka na cvičení, H&M, 899 Kč.

„Pokud si koupíte oblečení z čisté bavlny, je samozřejmě velmi příjemné a neomezuje v pohybu. Bohužel ale dlouhodobě nedrží tvar. Proto hodně firem přidává k bavlně malé množství umělých vláken (lycra apod.), které pomohou oblečení tvar udržet,” radí jogínka.

Foto: Archiv firem

Zleva: Tílko na sport, Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. Dvouvrstvé bavlněné triko, Mango, 349 Kč. Bezešvé tričko na cvičení, H&M, 399 Kč.

Klingrová doporučuje oblečení důkladně otestovat, případně si v něm udělat několik cvičebních pozic. „Udělejte si několik ásan. Například předklon, záklon a třeba bojovníka 1. Pokud nakupujete oblečení přes internet, nezapomeňte sledovat materiál oblečení,” radí.

Foto: Archiv firem

Kalhoty, 799 Kč. Tílko s všitou podprsenkou a volnými zády, 799 Kč. Obojí H&M.

Osobitý styling

Jógu a pilates spojuje fakt, že při obou cvičeních se zapojují hloubkové svaly. Proto je důležité, aby oblečení bylo na tělo upnuté, ale ne příliš. Velmi často se s topem kombinují kalhoty „harémky” se spadnutým sedem. Na velké čáře ale vítězí hlavně legíny po kotníky.

Důležitá je také opora. Ženám s menším poprsím stačí obyčejná sportovní podprsenka, ale majitelky většího poprsí by se měly zaměřit na kousky s bytelnější výstuží.

Co se týče svršku. Záleží na volbě každého člověka. Někteří preferují tílko, jiní tričko, pro zimomřivější typy jsou k dispozici trika z funkčního materiálu sající pot a s dlouhým rukávem.

Foto: Archiv firem

1. Lindex, 799 Kč. 2. Sada dvou bloků a pásku, Tchibo, 399 Kč. 3. Bezešvé triko na cvičení, Tchibo, 399 Kč. Legíny, H&M, 599 Kč.

Pohodlí na prvním místě

„Oblečení na jógu, pilates nebo na jiná cvičení rozhodně není o značkách,” říká Ivana Davidová.

Značkové neznamená kvalitní a nikdo by neměl zapomenout na to, že na prvním místě musí být hlavně jeho osobní pocit a také to, aby se při cvičení člověk cítil doopravdy pohodlně.

Foto: Archiv firem

1. Oboustranné legíny, Tchibo, 549 Kč. 2. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 3. Lindex, 899 Kč. 4. Marks&Spencer, info o ceně v obchodě. 4. Roxy, 1350 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám